Katter har faktiskt inte nio liv, så du måste göra vad du kan för att skydda dem. Nyckeln? Rätt vaccinationer.
Skottskydd skyddar din katt från sjukdomar orsakade av virus och bakterier. De kan också stärka sitt immunförsvar.
Oavsett om du har en kattunge eller en vuxen katt kan din veterinär hjälpa dig att ta reda på vilka vacciner som är bäst och hur ofta din katt ska få skott. Det beror vanligtvis på deras ålder, allmänna hälsa och livsstil. Veterinären kommer också att fundera över hur länge vacciner ska hålla och hur troligt det är att din katt kommer i kontakt med en viss sjukdom.
Vacciner hjälper till att förebygga många sjukdomar som drabbar katter. Att vaccinera din katt har länge ansetts vara ett av de enklaste sätten att hjälpa katten att leva ett långt och hälsosamt liv.
Det finns inte bara olika vacciner för olika sjukdomar, det finns olika typer och kombinationer av vacciner. Vaccination har risker och fördelar och allt måste vägas för varje husdjur i förhållande till ens livsstil och hälsa. Din veterinär kan fastställa ett vaccinationsprogram som ger det säkraste och bästa skyddet för ditt individuella djur.
Förstå vacciner
Vacciner hjälper till att förbereda kroppens immunsystem för att bekämpa invasionen av sjukdomsframkallande organismer. Vacciner innehåller antigener, som ser ut som den sjukdomsalstrande organismen för immunsystemet men som faktiskt inte orsakar sjukdom. När vaccinet introduceras i kroppen stimuleras immunförsvaret milt. Om en katt någonsin utsätts för den verkliga sjukdomen, är hennes immunsystem nu berett att känna igen och bekämpa den helt eller minska svårighetsgraden av sjukdomen.
Vacciner är mycket viktiga för att hantera ditt husdjurs hälsa. Som sagt, inte alla katter behöver vaccineras mot varje sjukdom. Det är mycket viktigt att diskutera med din veterinär ett vaccinationsprotokoll som är rätt för din katt. Faktorer som bör undersökas är bland annat ålder, sjukdomshistoria, miljö, resvanor och livsstil. De flesta veterinärer rekommenderar starkt att administrera kärnvacciner till friska husdjur.
Grundvaccinationen
Grundvaccinationen anses vara avgörande för alla katter baserat på risken för exponering, sjukdomens svårighetsgrad eller överföring till människor.
Vacciner mot kattpest och kattsnuva (orsakas oftast av herpesvirus eller calicivirus) anses vara grundvacciner. Övriga vacciner ges beroende på kattens livsstil; dessa inkluderar vacciner mot felint leukemivirus, Bordetella, Chlamydophila felis och felint immunbristvirus.
Din veterinär kan avgöra vilka vacciner som är bäst för ditt husdjur.
Fastställande av tidpunkt och frekvens för vaccinationer
Din veterinär kan bäst fastställa ett vaccinationsschema för ditt husdjur. Detta beror på typen av vaccin, ditt husdjurs ålder, medicinska historia, miljö och livsstil.
För kattungar: Kattungar får automatiskt antikroppar i mjölken som deras mamma producerar om deras mamma har ett sunt immunförsvar. När kattungen är runt sju till åtta veckor gammal kan din veterinär börja administrera en serie vacciner med tre eller fyra veckors intervall tills kattungen når 16 veckors ålder.
För vuxna katter: Vuxna katter kan revaccineras årligen eller vart tredje år.
Rabiesvaccin
Om du ska resa utomlands med din katt måste du ha ytterligare vaccinationer. Enligt Jordbruksverkets och övriga EU-länders regelverk måste katten vara vaccinerad mot rabies och ha ett EU-pass.
Risker förknippade med vaccination
Immuniseringar bör milt stimulera djurets immunsystem för att skapa skydd mot specifika infektionssjukdomar. Denna stimulering kan skapa milda symtom, allt från ömhet på injektionsstället till feber och allergiska reaktioner.
Det finns andra, mindre vanliga biverkningar som tumörer på injektionsstället och immunsjukdom i samband med vaccination. Med det sagt är det viktigt att inse att vacciner har räddat otaliga liv och spelar en avgörande roll i kampen mot infektionssjukdomar. Som med alla medicinska ingrepp finns det en liten risk för biverkningar. I de flesta fall är riskerna mycket mindre än riskerna för sjukdomen i sig. Men det är viktigt att prata med din veterinär om ditt husdjurs sjukdomshistoria innan han vaccineras.
De flesta husdjur visar ingen negativ effekt av vaccination. Vaccinreaktioner kan vara mindre och kortlivade eller kräva omedelbar vård av en veterinär. Kliniska tecken inkluderar:
- Feber
- Tröghet
- Aptitlöshet
- Ansiktssvullnad och/eller nässelfeber
- Kräkningar
- Diarre
- Smärta, svullnad, rodnad, sårskorpor eller håravfall runt injektionsstället
- Hälta
- Kollaps
- Svårt att andas
- Anfall
Om du misstänker att ditt husdjur har en reaktion på ett vaccin, ring din veterinär omedelbart.
Om din katt stannar inne hela tiden, kanske du tror att den automatiskt är skyddad från alla sjukdomar. Men katten kunde fortfarande fånga luftburna bakterier som kan komma in genom ett fönster eller en dörr. Om din katt kommer ut vill du se till att den är skyddad. Innekatter kan också plocka upp bakterier och virus.
Tänk på att vacciner inte erbjuder total immunitet mot sjukdomar. För att hjälpa ditt husdjur att hålla sig frisk, begränsa deras kontakt med infekterade djur och till miljöer där sjukdomar kan vara vanligare.
Läs mer artiklar om katter:
Avmaska katten – Tips för att avmaska katt eller kattunge
Kattförsäkring – Hur man väljer rätt ?
Näringstips för kattungar