Skäggagam skötsel: Så tar du hand om din Pogona vitticeps – skäggdrake

Skäggagam eller skäggdrake eller skäggig drake har sitt ursprung i Australien. Den vanligaste arten inom husdjursindustrin är Inlandsskäggdraken, Pogona vitticeps, som tidigare kallades Amphibolurus vitticeps. Inlandsskäggdraken kallas ibland för den centrala eller gulhövdade skäggdraken.

Här är en översikt av skäggagams egenskaper:

  • Vanliga namn: skäggig drake, skäggagam, skäggis, skäggdrake, skäggdrakar, skäggödla, stor australiensisk ödla
  • Vetenskapligt namn: Pogona vitticeps
  • Ursprung: Australien
  • Uppfödd i fångenskap: Ja
  • Vuxenstorlek: max 60 cm
  • Naturlig livsmiljö: Torr skog, buskmarker, gräsmarker och ökenmiljöer
  • Boende: 120 x 60 x 60 cm
  • Ideal temperatur: 40-42°C (varm ände); ner till 25°C (sval ände) under natten
  • UVI: 4-6
  • Idealisk luftfuktighet: 30-40%
  • Diet: Allätande
  • Genomsnittlig livslängd: 10-15 år
  • Personlighet: Medgörlig
  • Skötsel: Lätt
skäggig drake, skäggagam, skäggdrake, skäggdrakar, skäggödla, stor australiensisk ödla

Skäggagams naturhistoria

Skäggdrakar lever i torra skogar och öknar i centrala Australien. Den tillbringar en stor del av sin vakna tid i buskar och träd, och den finns även solande på stenar. När det är extremt varmt kommer den skäggiga draken att gräva ner sig under jorden. Den skäggiga draken är dagaktiv och en allätare. Den söker föda som insekter, små ödlor och däggdjur, frukt, blommor och annat växtmaterial under dagtid.

Skäggdrakar är ett helt släkte (Pogona) av 7 australiska ödlaarter, men i den exotiska sällskapshandeln hänvisar vi vanligtvis till en enskild art som ’Skäggdraken’, vilket är den centrala eller inre skäggdraken (Pogona vitticeps) som haglar från, du gissade rätt, centrala Australien.(1)

Alla arter inkluderar:

  • Rankin’s draken eller Svartjord skäggagam (Pogona henrylawsonii),
  • Östlig skäggagam (Pogona barbata),
  • Kimberleyskäggagam (Pogona microlepi dota),
  • Dvärgskäggig skäggagam (Pogona minor),
  • Västerländsk skäggagam (Pogona minima),
  • Nullarbor skäggdraken (Pogona nullarbor),
  • Central skäggagam (Pogona vitticeps).

Vi kommer att fokusera oss på den centrala skäggdraken, eftersom detta är den art som oftast hålls som ett husdjur.

Skäggiga drakar kan bli max 60 cm långa, med deras långa svans för ungefär hälften av denna längd. De varierar naturligt i färg och uppvisar nyanser av brunt, rödbrunt, gult, orange och vitt, även om en stor variation av artificiellt utvalda färgmorfer finns också i hobbyn.

Det är svårt att skilja hanar från honor bland ungar. När de blir vuxna blir sexuella skillnader mer påtagliga. Hanarna har i allmänhet större huvuden och större, mörkare skägg. De femorala porerna hos hanar hjälper också till att skilja dem från honor.

En av de mest intressanta är paradoxskäggiga drakar , som en vanlig färg med livfulla färgfläckar längs kroppen, liknande färgstänk.

paradoxskäggiga drakar

Paradoxskäggiga drakar är några av de vackraste, sällsynta och mest eftertraktade drakarna. Paradox skäggiga drakar har fläckar av färg som verkar förekomma slumpmässigt var som helst på kroppen, utan mönster eller symmetri till dem. De ser ofta ut som om färg stänkte på dem och lämnade fläckar av färg varhelst färgen råkade landa.

Skäggagamar har några intressanta anpassningar, som har vunnits under år och år av naturligt urval, för att hjälpa dem att överleva i deras hårda naturliga livsmiljö. Dessa inkluderar ett inverterat huvud som gör att vatten kan bilda droppar som droppar rakt in i deras mun, ett tredje öga i toppen av huvudet för att hjälpa dem att känna av fågelrovdjur, de kan gräva ner sig under jorden för att undkomma den extrema hettan i den australiensiska vildmarken och är en av få reptiler för att uppvisa socialt lärande i form av imitation.

Temperament och hantering av skäggdrake

Skäggiga drakar tenderar att vara mjuka och fogliga, även i det vilda. Även om kläckningar och ungdomar kan vara skitiga, kommer de vuxna ofta att tyckas njuta av mänskligt sällskap, vilket gör skäggiga drakar till ett av de bättre reptildjuren. Skäggiga drakar tenderar att vara nyfikna och kommer att gilla att utforska, så om du kan, tillhandahåll en säker, större inhägnad.

För att plocka upp en skäggdrake, placera din hand under dess mage och skopa försiktigt upp den. När draken lägger sig på din handflata, böj försiktigt fingrarna runt buken.

Reptiler är territoriella och kan slåss när de buras ihop. En skäggdrakehane och hona kan i allmänhet hållas ihop, men hanen kan bli för aggressiv under häckningssäsongen och måste tas bort.(2)

Större skäggdrakar kan hålla mindre burkamrater borta från mat och värmekällor, och kan till och med se dem som en aptitretare. Om skäggiga drakar hyser tillsammans, kommer en större vivarium att minska risken för aggression; ändå övervaka drakarna noggrant.

Beteende och kroppsspråk av skäggdrake

För att bättre kunna relatera till din skäggiga drake måste du förstå vad olika beteenden och kroppsställningar betyder.

Under häckningssäsongen, för att visa dominans, eller om den blir skrämd eller hotad, kan en drake blåsa ut sitt skägg. Både hanarna och honorna kommer att visa detta beteende.

För att framstå som ännu mer hotfull kan den skäggiga draken också ”gapa” eller öppna munnen väldigt vid. Detta kan säkert få honom att se mer aggressiv ut, eftersom hans mun är ganska stor.(3)

Ett annat sätt som drakar visar dominans är att guppa med huvudet. För att visa underkastelse kommer en drake att hålla upp ena frambenet och kan sakta vifta med det.

Skäggagams terrarium (vivarium)

På grund av deras storlek och höga aktivitetsnivåer bör skäggiga drakar förses med tillräckligt med utrymme för att termoreglera, utforska och ge berikning. I naturen kan de ofta hittas vilande på låga grenar, så deras inhägnad bör också innehålla några grenar och sittpinnar, som närmare replikerar deras naturliga livsmiljö.

Vivarium ska vara säker med tättslutande lock. Sidorna ska vara släta för att undvika skavsår på näsan. Trådvivarium håller inte värmen och kan också resultera i fot- och nästrauma.

Vivarium bör vara enkel i design för att underlätta rengöring. Burar av trä måste tätas med polyuretan eller liknande vattentätningsmedel och fogar tätas för att möjliggöra rengöring och desinfektion. Färsk polyuretan måste tillåtas torka flera dagar och buren vädras ordentligt innan du placerar en reptil i den, annars kan toxicitet uppstå.

För vuxna skäggdrakar är den minsta rekommenderade vivarium storleken 120 x 60 x 60 cm, även om större alltid är bättre. En ung skäggig drake kan förvaras i ett lite mindre vivarium, även om detta tenderar att öka kostnaderna i det långa loppet, eftersom vivarium så småningom, när din drake växer, kommer att behöva uppgraderas.(4)

Skäggiga drakar är en mycket territoriell art, särskilt hanar, så de bör aldrig hållas i par eller grupper, eftersom detta ofta leder till slagsmål och skador.

Att skapa ett välmående miljö för skäggagam är viktigt, och det är vad vi kommer att diskutera mer detaljerad i den här blogg artikeln om ”Skäggagams vivarium”.

För att göra saker enklare, kan du köpa en färdig vivarium och få allt du behöver på en gång. Om du inte är säker på vilket vivarium du ska välja, ta en titt på vårt urval av allt du behöver köpa för att skapa ett trevligt hem för din skäggiga vän.

Skäggig drake vivarium dekoration

För att berika och tillåta din skäggiga drake att frodas, bör du tillhandahålla massor av dekorationer i form av hängmattor, grenar och basking plattformar längs hela längden av vivarium.

Grova dekordelar, som träbitar eller stenar, hjälper också till att hålla klorna på din skäggiga drake nere, vilket minskar risken för relaterade hälsoproblem.

Grenar för att klättra och sola under den sekundära värmekällan ska vara säkra. Dessa grenar bör vara av olika storlekar och inte sippra beck eller ha en klibbig saft; ek fungerar väldigt bra. Grenarna ska vara lika breda som skäggdrakens bredd.

Brädor täckta med inomhus-/utomhusmatta gör också bra klätterstolpar. Plattbottnade, släta stenar är ett bra komplement till livsmiljön och kan hjälpa till att slita ner tånaglarna, som i fångenskap måste klippas ofta.

vivarium för skäggagam, skäggdrake, skäggdrakar, skäggödla, stor australiensisk ödla

Reptiler gillar en plats där de kan gömma sig. Detta kan vara en tom kartong, kartongrör eller blomkruka. Gömslet ska ge en åtsittande passform och ska ligga högt i vivarium. Om din skäggiga drake inte använder sitt gömställe, prova en annan eller flytta den till en annan plats.

Gömställen bör tillhandahållas längs inhägnadens längd, antingen med stockar, halvstockar eller traditionella reptilhudar.

Lämpliga växter i vivarium kan ge fukt, skugga och en känsla av säkerhet. De ger också en estetisk kvalitet till kapslingen. Se till att de är giftfria. Konstgjorda plastväxter, eller riktiga växter som Dracaena, Ficus benjamina, Aloe vera, Echeveria och Hibiskus är bra val. Se till att växterna inte har behandlats med bekämpningsmedel och att krukjorden inte innehåller vermikulit, bekämpningsmedel, gödningsmedel eller vätmedel.

Att tvätta växten med en vattenspray och vattna den noggrant flera gånger till den punkt där vattnet rinner ut ur ur botten, bör hjälpa till att ta bort giftiga kemikalier som kan ha använts. Att hålla inköpta växter i en annan del av huset ett tag innan du lägger dem i höljet kommer också att vara till hjälp.

Utan adekvat berikning kommer en skäggig drake sannolikt att bli uttråkad och/eller stressad, ett klassiskt tecken på detta i skäggiga drakar är glassurfing, vilket i huvudsak betyder att draken lyfter upp sin kropp mot glaset i sin vivarium, söker mer utrymme eller berikning.

Detta beteende ensamt är inte farligt men signalerar ett större problem med skäggiga drakars tankuppsättning som bör åtgärdas för att undvika onödig stress.

Det är också viktigt att tillhandahålla en skål med grunt vatten på den svala sidan, bort från baskinglampan, för att ge hydrering utan att öka de totala luftfuktighetsnivåerna.

Skäggiga drakar och värme

Skäggiga drakar är kallblodiga djur från torra skogs- och ökenmiljöer och kräver extra värme för korrekt matsmältning. Om en reptil är kall kan den inte smälta maten ordentligt och är mer benägen att bli sjuk.

Det ideala temperaturintervallet för skäggiga drakar är runt 40-42°C under dagen, och runt 25°C under natten. Detta bör uppnås med hjälp av ett takvärmesystem, såsom en basking lampa eller en keramisk värmeavgivare ansluten till en kompatibel termostat.

Ödlor gillar en temperaturgradient så om de är kalla kan de flytta till en varmare del av buren och vice versa. Placera en termometer av god kvalitet i buren på den nivå som skäggdraken tillbringar större delen av sin tid så att du kan övervaka temperaturen.

Värmemattor bör undvikas för skäggiga drakar, eftersom de inte tenderar att producera nära nog värme för att värma upp den omgivande lufttemperaturen i uppställningen till de nivåer som krävs.

Skäggiga drakar kräver i de flesta fall inte uppvärmning nattetid, såvida inte rumstemperaturen hålls under cirka 15°C.

Att tillåta detta nattliga temperaturfall är faktiskt mycket mer naturligt för dem, eftersom det mer liknar temperaturförändringarna i deras naturliga miljö. Om uppvärmning över natten krävs, bör denna tillhandahållas med en icke-ljusemitterande värmekälla såsom en keramisk värmare, för att inte störa din skäggdrakens sömncykel.

Det är viktigt att använda två exakta termometrar för att övervaka temperaturen på både den varma och kalla sidan för att säkerställa att temperaturerna förblir inom det optimala intervallet, och för att hjälpa till att identifiera eventuella fel med värmeutrustning.

Primär värmekälla: En primär värmekälla är nödvändig för att hålla temperaturen i hela buren inom rätt intervall. En serie glödlampor över buren är en av de bästa värmekällorna. På natten kommer dessa lampor att behöva stängas av och en annan värmekälla kan behövas beroende på omgivningstemperaturen.

En värmedyna placerad under buren, keramiska infraröda värmeavsändare eller paneler, eller dyrare nattliga reptilglödlampor som producerar värme, men lite synligt ljus, kan användas. För större kapslingar kan en rumsvärmare eller separat rumstermostat användas för att hålla rummet vid lämplig temperatur. Brandlarm bör placeras i lokaler där lampor eller andra värmekällor används.

Sekundär värmekälla: En sekundär värmekälla skapar mer värme i specifika områden i buren för att ge en temperaturgradient. För att på bästa sätt tillhandahålla denna gradient bör den sekundära värmekällan endast täcka 25-30 % av vivariums yta.

För vuxna skäggiga drakar kan den sekundära värmekällan vara en 30-75 watts glödlampa i en keramisk bas, säkert monterad där djuret inte kan röra den. Det finns också speciella ”basking lights” tillgängliga. Båda typerna av ljus bör lysa ner på ett särskilt solområde från utsidan av buren.

Temperaturen under ljuset i området där den skäggiga draken skulle sola sig bör vara 35-38 grader. Unga skäggiga drakar inhysta i mindre vivarium kommer att kräva lampor med lägre watt, eller så kan vivariums temperatur bli för varm mycket snabbt. Använd inte stenar som värmekällor om du har ungar.(5)

För att lära dig mer om uppvärmning av skäggiga drake, kolla in vår dedikerade hjälpguide för uppvärmning av skäggiga drake.

Belysning för skäggig drake

Skäggiga drakar kräver ett UVB-ljus med hög effekt för att de ska kunna metabolisera vitamin D3 och i sin tur tillgodogöra sig kalcium som finns i kosten, vilket förhindrar allvarliga hälsoproblem som metabolisk bensjukdom. Detta uppnås bäst med en T5 UVB-lampa, vars styrka bör anpassas till avståndet mellan själva UVB-lampan och den högsta solpunkten för din skäggiga drake.

Om detta avstånd kommer att vara mellan 25-30 cm räcker det med en 6% T5-lampa, om avståndet är mellan 30-45cm, bör en 12% T5-lampa användas, medan om detta avstånd kommer att vara större, men inte större än 60 cm, krävs en 14 % T5-lampa.

Alla UV-ljus har en begränsad livslängd innan de slutar att avge tillräckligt med UVB, även om de sannolikt fortfarande kommer att avge synligt ljus (UVA) bortom denna punkt. För T5-lampor beräknas denna livslängd vara cirka 12 månader, så rören bör bytas ut en gång per år. Du kan också använda en solarmeter för att övervaka UVB som avges, och bara byta ut glödlampan när denna blir otillräcklig.(2)

Mer detaljerad läsning om belysningen

Synligt vitt ljus: Förutom värme ger glödlampor även synligt vitt ljus. En kombination av fluorescerande och glödlampor kan användas för att ge synligt ljus till alla delar av höljet.

Glasburar, även de med skärmtopp, bör aldrig användas när de ger tillgång till naturligt solljus. Glasburar kommer att fånga värme och kan orsaka dödligt höga temperaturer.

Ultraviolett ljus: Förutom värme och vitt ljus måste skäggdrakar ha tillgång till naturligt solljus för god hälsa. Detta beror på att de behöver ett visst spektrum av ultraviolett (UV) ljus som kallas UVB. UVB är nödvändigt för att skäggdraken ska kunna göra vitamin D. (8)

Inget artificiellt ljus är så bra som solen för att ge UVB, så när du har en solig dag och över 20 grader, placera din skäggdrake utomhus i en säker skärm eller trådbur med låsdörr. Ge lite skugga och ett gömställe i höljet. UV-strålar tränger inte in i fönsterglaset så skäggdrakar placerade i ett soligt fönster får inte UV-ljus.

Om en skäggdrake inte har tillgång till starkt solljus, används speciella svarta lampor för att ge UVB-ljuset. Dessa svarta ljus för reptiler är inte de svarta ljusrören som används för belysning av fluorescerande mineraler, affischer och psykedeliska tillbehör (ofta kallade BLB-ljus).

Vanliga glödlampor eller lysrör, producerar INTE UVB. Du behöver ett svart ljus som avger ljus i intervallet 290-320 nanometer. Ljus som endast producerar UVB och lampor som producerar en kombination av UVB och vita ljus finns tillgängliga. Dessa UVB-ljuskällor bör bytas ut regelbundet.

Andra, efter solen, är den bästa ljuskällan en kombination av synligt ljus från lysrör eller glödlampor, och UVB-ljus från speciella reptilsvarta ljus eller kombinationsljus.

Kom ihåg att UV-ljus inte kan penetrera glas, så när UVB-ljuskällor ovanför används måste toppen av kapslingen vara ett trådnät som inte är för fint.

De områden som är upplysta av glödlampan och UV-ljuset ska överlappa varandra. Om skäggdraken tillbringar nästan all sin tid med att sola sig under glödljuset, och UV-ljuset är i andra änden av buren, kommer han inte att få någon nytta av det.

Skäggig drake och fuktighetskrav

Skäggiga drakar har låga luftfuktighetskrav, med deras idealiska intervall på mellan 30-40%, vilket är lite lägre än den genomsnittliga rumsfuktigheten i Sverige (50%). Det betyder att lite behöver göras för att uppnå detta, eftersom torkvärmen från din värmeutrustning kommer att hålla luftfuktigheten lite lägre än i rummet.

Även om skäggiga drakar får det mesta av sitt vattenbehov från maten de äter, bör färskt dricksvatten alltid finnas tillgängligt i en grund skål som inte kan välta.

För att säkerställa att luftfuktigheten inte stiger för högt, håll din vattenkälla på den motsatta änden av höljet till värmeutrustningen för att minska avdunstning.

Rätt luftfuktighet är nödvändigt för korrekt avfall. Särskilt under vintermånaderna när luftfuktigheten är låg, dimma skäggdraken med vatten flera gånger i veckan.

Vissa skäggdrakar verkar njuta av att blötläggas i en balja med vatten. Se till att den skäggiga draken lätt kan ta sig in och ut ur behållaren.

Du måste rengöra behållaren och byta ut vattnet regelbundet, eftersom draken kan kissa eller göra avföring i vattnet. Faktum är att vatten vanligtvis stimulerar dem att urinera, så att doppa dem i vatten är en del av behandlingen för förstoppning.

Substrat för din skäggig drake

Substratet är det som kantar botten av buren. Ett idealiskt underlag är ett som är billigt, estetiskt tilltalande, lätt att rengöra, absorberande och smältbart om det sväljs.

Substrat för skäggiga drakar har varit ett kontroversiellt ämne. Sand är en naturlig del av en vild skäggdrakars livsmiljö, men på grund av den dåliga skötseln som ofta tillhandahölls till fångna skäggdrakar tidigare, rekommenderar många djurskötare nu att man inte använder sand.

Detta beror främst på att skäggiga drakar lider av tarmpåverkan från intag av sand. Men detta förekommer vanligtvis p.g.a. felaktig skötsel, en frisk skäggig drake kommer inte aktivt att söka näring från sitt substrat när alla dess andra krav på djurhållning uppfylls, särskilt dess kostbehov.

En skäggig drake som lider av undernäring kommer att leta efter vad han saknar varhelst han kan, inklusive deras substrat. Därför, med korrekt skötsel, bör detta inte vara en anledning till oro.

Med tanke på ovanstående rekommenderar vi högkvalitativt, sandigt, löst substrat för skäggiga drakar, som mer efterliknar sin naturliga miljö och låter dem uppvisa sin naturliga grävningsbeteenden, även om icke-lösa ”substrat” som kakel eller skiffer kan också användas framgångsrikt.

Vi rekommenderar dock inte att använda reptilmatta för skäggiga drakar, eftersom detta ofta kan fånga skäggdrakarnas klor i fibrerna, orsaka skador och även tenderar att hysa bakterier trots att de är ”tvättbara”.

Använd inte cederspån, grus, krossad majskolvar, kattsand, träspån eller krukjord som innehåller vermikulit, bekämpningsmedel, gödningsmedel eller vätmedel.

För mer detaljerad information om substrat för skäggiga drake, varför inte ta en titt på vår dedikerade hjälpguide för substrat för skäggiga drake.

Hygien

Att hålla ren och fräsch vivarium är avgörande för att förebygga infektioner hos reptiler. Förutom att se till att utfodringen är rätt, är hygien och rengöring av vivarium ett av de viktigaste områdena för reptilägare att bemästra. Förorenad miljö och fuktig smuts kan orsaka bakterie- och svampinfektioner som kan vara skadliga för reptilens hälsa.

Djurägaren måste konstant se till att undvika bakterieuppbyggnad genom att regelbundet ta bort avfall och matrester.

Vivarium, mat- och vattenskålarna ska rengöras rutinmässigt med en 1:10 utspädning av hushållsblekmedel, eller 0,2% klorhexidin. Skölj föremålen väl efter rengöring. Skäggdrakar kan hysa bakterien salmonella.(6)

Se till att tvätta händerna efter att ha hanterat skäggdraken eller dess bur.

Vad äter en skäggagam

En av de viktigaste aspekterna av skäggdrakar-vård är deras kost. Skäggdrakar är allätare, så skäggdrakar äter både växt- och djurmaterial. Växtmaterial kommer att utgöra den största delen av din skäggdrakes diet och bör utfodras dagligen, medan matande insekter bör hållas 2-3 gånger i veckan för vuxna skäggdrakar, eller daglig matning för unga skäggdrakar.(7)

Växtdelen av deras kost bör bestå av en blandning av bladgrönsaker, som vårgrönsaker och sallad, grönsaker som paprika och sötpotatis, och enstaka fruktbitar som godis.

Den animaliska delen av en skäggdrakens diet bör komma från levande insekter, så kallade levande föda, exempel inkluderar syrsor, gräshoppor, mjölmaskar och andra insekter som kan matas som godsaker.

För att hålla din skäggiga drake frisk räcker det inte med en bra och varierad kost i fångenskap. Man måste ge dem kosttillskott enligt ett schema för att säkerställa att de får alla nödvändiga näringsämnen. Detta bör vara ett kalciumrikt multivitamin på varje foder, kalcium plus magnesiumtillskott på vart fjärde foder och ett vitamin D3-tillskott på vart åttonde foder, innan cykeln påbörjas igen.

För att lära dig mer om den optimala kosten för skäggiga drakar, eller ta reda på varför din skäggiga drake kanske inte äter, ta en titt på vår hjälpguide fokuserad på dieter för skäggiga drakar.

Eftersom skäggdrakar är allätare behöver de en balanserad kost av kött och grönsaker. Ungar äter mest små insekter. När de växer kommer de att börja äta mer vegetabiliskt material. Kosten för en ung drake (2-4 månaders ålder) kommer att bestå av cirka 80 % insekter och 20 % grönt. Unga drakar bör matas 2-3 gånger dagligen. Om det inte matas tillräckligt med mat kan unga skäggiga nappa i svansen och tårna på sina burkamrater.

De kan äta:

• Syrsor; knappnålssyrsor för ungdomar
• Mjölmaskar
• Vaxmaskar – hög fetthalt, så mata sparsamt
• Kungsmaskar
• Daggmaskar
• Kackerlackor och annat

Förbereda insekter som mat: Nymollade insekter är lättare för skäggdraken att smälta. Matinsekter bör beläggas med kalciumtillskott (kalciumkarbonat i pulverform eller kalciumglukonat) 3-5 gånger per vecka för vuxna; varje dag för ungdomar. Insekterna bör också vara ”tarmbelastade”, vilket innebär att insekterna matas med näringsrik och vitaminrik mat innan de ges till draken. Bra mat för att mata insekterna inkluderar malda baljväxter, majsmjöl, morötter, sötpotatis, grönkål, senapsgrönsaker, broccoli, spenat, äpplen, apelsiner, spannmål och havregryn. Det finns också kommersiella produkter rika på kalcium och vitaminer som kan matas till insekterna. Insekter kan köpas eller vildfångas (utan användning av bekämpningsmedel).

Insekterna ska matas genom att lägga dem i en liten skål. Efter utfodring kontrollerar du att ingen av insekterna har rymt och förorenat vattenförsörjningen i buren. För att förbättra hygienen föredrar vissa ägare att ha en separat bur för att mata den köttbaserade delen av kosten.

Matpartikelstorlek: För skäggdrakar är det mycket viktigt att matens storlek är proportionell mot djurets storlek. Undernäring, kramper och tarmblockeringar kan uppstå om kläckningar och ungar matas med insekter som är för stora för att de ska kunna fånga eller smälta.

Växtmaterial

Mata rödbetor och spenat endast som en enstaka godbit, om alls. De innehåller oxalater som kan binda kalcium och kan utgöra ett problem om de matas i stora mängder. Mata inte isbergssallat.

Växtmaterial i kosten bör utgöra cirka 20% av kosten och bör huvudsakligen bestå av gröna bladgrönsaker. Andra grönsaker kan ingå. Frukt bör utgöra den minsta delen av kosten. Grönsakerna och frukterna ska strimlas eller rivas i små bitar och blandas för att uppmuntra draken att äta allt som erbjuds, och inte bara välja ut sin favoritmat.

Uppfödning av skäggdrakar

Innan du överväger att föda upp din skäggiga drake är det av yttersta vikt att din drake är könsmogen och i optimalt skick och att du har tillräckligt med utrymme för att hysa både hanen och honan separat enligt ovanstående standarder, för att hysa kläckningarna och ha en jämn större inhägnad för att adekvat inhysa paret under avel, måste de ha möjlighet att fly varandra om de känner behov av det. Paret måste också vara av samma storlek.

För att säkerställa att dina drakar är redo att avla bör du sänka temperaturerna och minska dagsljuset under en period på två till tre månader innan du sätter ihop paret. Skäggiga drakar kan häcka utan denna brumation period, men deras fertilitet kommer att minska och äggen mindre sannolikt att överleva.

När brumationsperioden är klar kan du sätta ihop paret för att göra handlingen. Detta kan bli lite grovt så det är en bra idé att hålla ett öga på dem, men inte heller oroa dig för mycket då det är naturligt för hanen att ta tag i honan under processen, det kan bara vara lite oroande till förstagångsuppfödare.

För mer information om skäggagams brumation, varför inte ta en titt på vår dedikerade hjälpguide.

Lämna paret tillsammans i ungefär 7 dagar innan de separeras tillbaka i sina egna områden, se till att hon har en läggningslåda fylld med fuktig jord, placerad på ett sätt så att hon lätt kan komma in i den. Hon kommer att vara redo att lägga sina ägg om ungefär fyra till sex veckor.

När äggen har lagts, ta försiktigt bort dem, se till att du håller dem i samma position som de har lagts (vänd dem inte), och lägg dem i en bricka med fuktig vermikulit och lägg detta i inkubatorn vid cirka 28° C, upprätthåll också luftfuktighetsnivåer mellan 70-90%. Äggen bör sedan ta cirka 10 veckor att kläckas.

Observera att vi inte rekommenderar avel för nybörjare. Den exotiska husdjursmarknaden är översvämmad av reptiler med dålig genetik, uppfödda av nybörjare från djur med underliggande genetiska problem.

På grund av detta rekommenderar vi att du till varje pris undviker avel, såvida du inte är extremt erfaren och dina djur är vid perfekt hälsa.

Vanliga sjukdomar och hälsoproblem

Skäggiga drakar är tåliga reptiler, men det finns fortfarande sjukdomar som kan drabba dem. Uppfödningsproblem är vanliga eftersom många ägare inte är helt insatta i djurens specifika behov. För att förhindra sjukdomar och störningar hos skäggiga drakar är det viktigt att förstå deras specifika krav när det gäller belysning, uppvärmning, kost och luftfuktighet.

Här är några av dem vanligaste hälsoproblem som kan drabba din skäggis:

Metabolisk benstörning (MBD) är en allvarlig sjukdom som vanligtvis är förknippad med kostproblem hos skäggiga drakar i fångenskap. Det är vanligare hos unga skäggiga och orsakas av en diet med för lite kalcium och/eller vitamin D3. Symptom inkluderar svullnad av underkäken, mjukgörande av benen, svullnad av bakre ben och fötter samt svaghet och darrningar i benen. Frakturer kan uppstå som ett resultat. MBD kan åtgärdas, men skadan som orsakas av sjukdomen kan ofta inte vändas.

Munröta är en bakteriell infektion som uppstår i munnen och kan orsaka svullnad, lossning av tänder och petekier. Det är vanligare hos vissa skäggdrakar som upplever tjockt slem och aptitlöshet. Behandling kräver antibiotika från en veterinär.

Tandsten är en vanlig sjukdom hos skäggagam som kan orsaka inflammation, smärta och svårigheter att äta. För att förhindra tandsten är det viktigt att hålla skäggagamens tänder rena och att se till att kosten innehåller tillräckligt med kalk. Om du observerar någon förändring av din skäggis tänder eller tandkött bör du snarast ta kontakt med din veterinär.

Övre luftvägsinfektion (URI) hos skäggiga drakar kan orsakas av olämplig skötsel, som hög luftfuktighet, låga temperaturer och en överlag olämplig vivarium. Symtom som överskott av slem runt munnen och näsan, gapning i munnen, uppblåsthet i halsen och kroppen och andningssvårigheter indikerar en URI. Behandling ska kompletteras med ändringar av skötseln och inhägnadsinställningarna för att säkerställa att skäggagamen hålls frisk.

Adenovirus. Adenovirus är en virusinfektion som drabbar skäggiga drakar, som leder till infektioner i matsmältningskanalen, hepatit och njursjukdom. Det kan leda till akuta eller kroniska infektioner som kan orsaka svaghet, förlamning, stjärnskådning, anfall och skakningar. Det finns inget botemedel, men det finns behandlingar som kan hjälpa till att hantera sjukdomen. Rätt skötsel och hygien är nödvändig för att förhindra spridning.

CANV. Skäggagamer kan drabbas av en svårbehandlad svampinfektion i huden, kallad CANV. Den orsakar gula beläggningar längs läpparna och på andra ställen på kroppen. För att få en säker diagnos måste proverna odlas hos ett laboratorium som är vana vid reptilprover. Behandlingen är svår och kräver kontinuerlig övervakning och behandling, som lokal behandling som att använda antibiotika och antifungala medel direkt på huden, och systemisk behandling som att ge oralt antibiotika, antifungala läkemedel eller immunstimulerande läkemedel. För att förhindra att svampen sprids till andra djur, ska man undvika att dela utrustning och andra föremål mellan olika djur.

Impaction. Sammanfattningsvis är impaction hos skäggagam ett allvarligt tillstånd som uppstår när matsmältningskanalen blir blockerad. Det kan orsakas av olämpliga dieter, överkonsumtion av kitin och dålig vätskebalans. Förbättrad skötsel, hydrering och kost kan hjälpa till att förebygga och behandla påverkningar, men i vissa fall kan veterinärvård behövas.

Fettlever sjukdom hos skäggagam är en vanlig sjukdom som orsakas av övermatning och överkonsumtion av fett. Symtom inkluderar trötthet, anorexi, viktminskning, illamående, buksmärtor och gulaktig hud. Behandlingen är vanligtvis förebyggande och innefattar att minska födan och öka fysisk aktivitet. Det är viktigt att uppmärksamma tecken på sjukdomen och söka läkarvård om några symtom uppträder.

Framfall är ett medicinskt tillstånd där en del av kloakventilen trycks utanför kroppen, vilket leder till ett rött utsprång. Det åtföljs ofta av slöhet och svart skägg och beror vanligtvis på en skäggig drakes ansträngningar att passera innehållet från tarmen. Detta tillstånd måste behandlas omedelbart av en veterinär för att förhindra vävnadsdöd och långvarig skada.

Bölder är svullnader som ofta orsakas av skador från skäggagamer och kan uppstå på olika ställen på kroppen och benen. Behandlingen innefattar vanligtvis antibiotika och kirurgi för att öppna och rensa bölden. I vissa fall kan det krävas att en tå eller fot avlägsnas om infektionen har spridit sig till skelettet.

För en mer detaljerad läsning om nämnda sjukdomar som drabbar skäggdrakar besök vår bloggartikel om hälsoproblem hos skäggagamer.

Frågor och svar

Är en skäggagam farlig?

Är en skäggagam farlig?

Nej, en skäggagam är inte farlig. De är relativt lätthanterade och har en mild natur. De är inte aggressiva och har inte några giftiga egenskaper. De är dock känsliga för stress och kan bli skadade om de hanteras fel. Det är därför viktigt att man är försiktig när man hanterar dem.

Kan en skäggagam bitas?

Kan en skäggagam bitas?

Nej, en skäggagam kan inte bitas. Skäggagamer är köttätare som inte har några tänder eller andra organ som gör att de kan bita. De har en lång, smal tunga som de använder för att fånga sina byten. De har också kraftiga klor som de använder för att hålla fast sina byten. Skäggagamer är inte aggressiva djur och de är inte utrustade för att bita.

Hur mycket kostar det att ha en skäggagam?

Hur mycket kostar det att ha en skäggagam?

Generellt sett kan man förvänta sig att ha en skäggagam kostar mellan 500-700 SEK per månad. Foder kostnad ca 300SEK, vitamintillskott och kalcium 50SEK, försäkring 40SEK. Byte av UV 1-2 ggr om året 500–1000 kr. Veterinärvård och andra förbrukningsvaror kan också lägga till ytterligare kostnader.

Vad får skäggagam inte äta?

Vad får skäggagam inte äta?

Skäggagam får inte alls: Avocado, Citrusfrukter, Lök, Rabarber, Sockerärt, Svamp, Tomatskal. Den kan äta följande men får ingen näring av: Gurka, Isbergssallad.
De bör inte äta andra djur, fiskar eller andra typer av kött. För att hålla skäggagam hälsosamma rekommenderas att de endast äter små insekter.

Varför öppnar en skäggagam munnen?

Varfor oppnar en skaggagam munnen Skäggagam skötsel: Så tar du hand om din Pogona vitticeps - skäggdrake

När en skäggagam når sitt termiska maximum kommer den ofta att sitta med öppen mun. Detta beteende, som kallas gapande, visar att ödlan har sin optimala temperatur för att sola sig. Denna gapande kommer att tillåta en skäggig drake att skingra extra kroppsvärme.

Hur länge kan man lämna en skäggagam?

Hur lange kan man lamna en skaggagam Skäggagam skötsel: Så tar du hand om din Pogona vitticeps - skäggdrake

En skäggagam kan lämnas ensam under en ”längre period”, men det är viktigt att man följer vissa riktlinjer. Enligt jordbruksverkets riktlinjer skall reptiler ha tillsyn varje dag. Att ibland lämna en skäggagam under en helg är helt OK. Men du bör se till att den får tillräckligt med mat, vatten och motion.

Varför vinkar skäggagamer?

Varför vinkar skäggagamer?

Den vanligaste anledningen till att en skäggig drake vinkar är som ett tecken på underkastelse. Där guppande huvud visar dominans, och vanligtvis visas av alfahanar eller honor, är vinkning ett underdånigt tecken som vanligtvis ges av drakar som ser sig själva i en underdanig eller betaposition.

Hur tämjer man en skäggagam?

Hur tämjer man en skäggagam?

För att tämja en skäggagam, bör man först och främst försöka skapa en positiv miljö. Det är viktigt att ge reptilen en trygg och säker miljö, så att den känner sig bekväm. Det är också viktigt att försöka få reptilen att känna sig bekväm med människor. Det kan göras genom att hantera reptilen regelbundet och ge den tid att vänja sig vid människor.

Det är också viktigt att ge reptilen ett bra utrymme att leva i, som är tillräckligt stort, har rätt temperatur och fuktighet, och som har tillräckligt med intressanta miljöer. Det är också viktigt att ge reptilen rätt näring, som är balanserad och näringsrik. Genom att följa dessa steg, kan man tämja en skäggagam och få den att känna sig bekväm med människor.

Hur ser man vilket kön en skäggagam har?

Hur ser man vilket kön en skäggagam har?

Använd en ficklampa och lys igenom svansbasen och titta på undersidan. Om det är en hane bör de två hemipenala utbuktningarna vara lätt synliga. Om den är en hona, kommer du inte att se de två utbuktningarna, bara den enda mittutbuktningen.

Är skäggagamer sociala?

Är skäggagamer sociala?

I naturen är skäggiga drakar sociala varelser som lever i grupper med andra av sin egen art. Även om de är kända för att vara mycket territoriella och aggressiva mot varandra, är detta en produkt av den stela sociala ordning som de lever i.

edwin polack

Edwin Polack

Skribent

Edwin Polack – Som en veterinär och frilansskribent är jag mycket glad över att dela med mig av min kunskap och erfarenhet med mina läsare och hoppas kunna vara till hjälp med alla problem som presenteras av dina icke-mänskliga familjemedlemmar. Jag är, ursprungligen från USA men jag flyttade till Sverige för att fortsätta min karriär och passion. Jag har hittat en ny kärlek för att arbeta online och skriva om alla typer av djur.

Ansvarig utgivare: Tassarna använder endast källor av hög kvalitet, inklusive referentgranskade studier, för att stödja fakta i våra artiklar. Läs vår redaktionella process för att lära dig mer om hur vi fakta kontrollerar och håller vårt innehåll korrekt och pålitligt.
Källor:

1 Pogona vitticeps Central Bearded Dragon https://animaldiversity.org/site/accounts/information/Pogona_vitticeps.html
2 Bearded Dragon Care by John Gardiner https://healthtopics.vetmed.ucdavis.edu/health-topics/exotics/bearded-dragon-care
3 Reptile Emotions, College of Veterinary Medicine & Biomedical Sciences, Texas A&M University
https://vetmed.tamu.edu/news/pet-talk/reptile-emotions/
4 Reptiler och groddjur, Jordbruksverket
https://jordbruksverket.se/djur/hundar-katter-och-smadjur/reptiler-och-groddjur#h-Saskoterduormarochodlor
5 Skäggiga drakar och värme Skäggiga drakar ändrar färg på olika kroppsdelar för sociala signaler och temperaturreglering, Kathleen Smith, Dr Devi Stuart-Fox, docent Michael Kearney och Dr Viviana Cadena (School of Biosceinces, University of Melbourne), professor John Endler (Deakin University) och professor Warren Porter (University of Wisconsin)
https://www.unimelb.edu.au/newsroom/news/2016/june/bearded-dragons-change-color-on-different-body-parts-for-social-signals-and-temperature-regulation
6 Råd till reptilägare, Centers for Disease Control and Prevention, National Center for Emerging and Zoonotic Infectious Diseases (NCEZID), Division of Foodborne, Waterborne and Environmental Diseases (DFWED)
https://www.cdc.gov/salmonella/cotham-04-14/advice-pet-owners.html
7 En vårdguide för din Skäggad drake (Pogona Vitticeps), Seattle Animal Shelter
https://www.seattle.gov/Documents/Departments/AnimalShelter/care-guides/care-sheet-bearded-dragon.pdf
8 Blod Vitamin D (3) Metabolitkoncentrationer av vuxna honor av skäggiga drakar (Pogona Vitticeps) förblir stabila efter att ha upphört UVB -exponering, Elsevier
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23648288/