Det kan vara en oroande tid om din skäggiga drake slutar äta. Det kan vara något enkelt och lätt att fixa eller kan vara mer allvarligt. I den här hjälpguiden kommer vi att titta på:
- den ideala dieten för skäggiga drake,
- anledningarna till att din skäggdrake kanske inte äter och
- hur man hanterar dem.
För mer information om Skäggiga drake skötsel som helhet, varför inte ta en titt på vårt dedikerade bloggartikel om detta.
Vilken är den bästa dieten för skäggiga drake?
Skäggiga drakar är allätare och bör matas på en diet som består av både växtmaterial och animaliskt material.
Växtdelen ska utgöra cirka 80% av en vuxen skäggdrakes kost och består av bladgrönt, grönsaker och enstaka frukter. Den animaliska delen bör utgöra de återstående 20 % av deras diet och kommer från levande insekter, såsom syrsor, gräshoppor, kackerlackor och andra kommersiellt tillgängliga levande livsmedel.
För en kläckande eller ung drake bör dock insektsdelen av deras diet vara mer framträdande, med daglig insektsmatning, även om insekter med hårda skal som mjölmaskar bör undvikas för ungdomar, eftersom de hårda skalen kan orsaka problem om de tillåts att lagras upp i magen på en ung skäggig drake.
Några bra exempel för växtdelen av en skäggdrake-diet inkluderar kålrot och andra bladgrönsaker, grönkål, persilja, vattenkrasse, röd eller grön kål, paprika och gröna bönor.
Några hälsosamma frukter att inkludera är fikon, aprikoser, hallon och jordgubbar, även om frukt bara bör utgöra en liten del av växtdelen av en skäggdrakes diet. För insektsdelen är syrsor ett utmärkt basval, med andra insekter som kackerlackor och gräshoppor som är bra för att skapa variation.
En bra, varierad kost ensam är dock inte tillräckligt för att ge tillräcklig näring till skäggiga drakar. Deras matvaror bör också dammas med kosttillskott enligt ett strikt schema.
För detta rekommenderar vi ett kalciumrikt multivitamin på varje foder, kalcium plus magnesiumtillskott på var fjärde foder och kalcium plus vitamin D3 tillskott på vart åttonde foder, innan cykeln påbörjas igen.(7)
Att få rätt mat för skäggagam är viktigt för att säkerställa att din skäggis har all den näring den behöver. Läs vår bloggartikel för att lära dig om mat som är idealisk för skäggagam utfodring.
Varför äter inte min skäggiga drake?
Det finns ett antal anledningar till att en skäggig drake kan sluta äta. Vissa är helt naturliga och normala, vissa är odlingsrelaterade och lätta att fixa, men andra kan vara mer seriösa och kräver veterinärvård.
Naturliga skäl
En av de vanligaste anledningarna till att en skäggig drake kan sluta äta är om de fäller. Många reptiler tappar aptiten under utgjutningen, och skäggiga drakar är inget undantag. Det är ganska lätt att utesluta denna orsak, eftersom fällningsprocessen är ganska uppenbar och kan identifieras av pappersliknande, torr hud som flagnar av i sektioner.
Här är en lista över hur ofta en skäggagam kastar sitt skinn:
- Nykläckta– en gång i veckan
- Unga– en gång i månaden
- Vuxna– 1 till 2 gånger per år
En annan orsak här kan vara om din skäggiga drake brummar. Brumation är en naturlig process och är en period av vinterdvala som skäggiga drakar går igenom under vintern, där de går in i djup sömn, deras ämnesomsättning saktar ner för att de ska kunna minska sitt matintag och förbli skyddade under de kalla månaderna.
Naturligtvis kommer en brumande skäggdrake att ha väldigt liten aptit och detta är ingen anledning till oro. För mer information om skäggdrakes brumation, ta en titt genom vår skäggdrakes brumation hjälpguide.
Ålder förändrar skäggagamernas aptit.
Skäggagamer är bara lite mindre än sin fulla storlek när de är ett år gamla. För att stödja deras tillväxt måste de äta stora mängder mat med jämna mellanrum. Små skäggagamer måste äta upp till fem gånger om dagen. När de blir äldre och tillväxten avtar, minskar aptiten också. Vuxna skäggagamer som är 18 månader eller äldre behöver bara äta en gång om dagen.
Rekommenderad utfodringsplan för skäggagamen:
0-3 månader | 4-12 månader | 12-18 månader | +18 månader |
3-5 gånger om dagen | 2-3 gånger om dagen | 1-2 gånger om dagen | 1 gång per dag |
Onaturliga skäl
Det vanligaste och kanske mest uppenbara av dessa exempel skulle vara kalla temperaturer. Eftersom de är kallblodiga kan de inte kontrollera sin inre kroppstemperatur och förlitar sig istället på externa värmekällor för att göra detta.
Om din skäggiga drakes tanktemperatur konsekvent är för låg, kommer de inte att kunna smälta sin mat ordentligt, och i sin tur kommer de att förlora aptit.
En annan vanlig orsak till undertryckt aptit hos skäggiga drakar är otillräcklig UVB-belysning. Utan ett högkvalitativt UVB-ljus med procentandelen skräddarsydd efter avståndet mellan ljuset och den högsta solpunkten, kommer en skäggig drake att börja lida av metabol bensjukdom, på grund av brist på vitamin D3 i sitt system.
Metabolisk skelettsjukdom kan orsakas av två stora skötselbrister, felaktig belysning och felaktigt kosttillskott.
Det är ett allvarligt hälsoproblem som gör att skäggiga drakar blir sjuka, deformerade och i extrema fall kan vara dödliga, även om det går att fixa när de behandlas tidigt. Stressen av en sådan sjukdom kommer sannolikt att stoppa en skäggig drake från sin mat. Om du tror att din skäggiga drake kan lida av metabol bensjukdom, bör du omedelbart uppsöka en veterinär.
En annan skötselrelaterad anledning till att en skäggig drake kan sluta äta, är dålig kost eller ett dåligt förhållande mellan växt- och djurmaterial. En vuxen skäggig drake som matas på för många levande insekter kan börja vägra äta växter och gynna de saftiga insekterna. Detta kan i sin tur leda till vitaminbrist, vilket tar oss vidare till nästa punkt.
Vitamin E, A, B1 och D3 är mycket viktiga komponenter i en bra skäggagam-diet. En brist på vitamin E kommer sannolikt att orsaka undertryckt aptit, även om det inte är alltför vanligt. Vitamin D3-brist är dock mycket vanligt hos skäggiga drakar, en brist på detta kan orsaka metabolisk bensjukdom som nämnts ovan.
Den sista orsaken här kan vara stress, som kan komma från något av ovanstående problem, såsom låga temperaturer eller otillräcklig UVB-belysning och mer. Andra orsaker till stress hos skäggiga drakar inkluderar att placeras i en ny miljö, otillräcklig stor vivarium, att hålla mer än en drake i samma vivarium, etc.
Mer allvarliga problem som kan få en skäggig drake att sluta äta
En skadad skäggdrake kommer sannolikt att sluta äta, detta kan vara små, obetydliga skärsår från skarpa kanter, brutna ben orsakade av ett fall eller av en annan skäggdrake när de hålls ihop.
En annan vanlig orsak till skador hos skäggiga drakar är bett från deras levande mat (särskilt syrsor). Om du märker att din skäggiga drake är skadad bör du ringa en klinik som kan ge veterinärråd och fastställa om skadan motiverar ett veterinärbesök.
En annan allvarlig orsak till undertryckt aptit hos skäggiga drakar är sjukdomar eller andra hälsoproblem, precis som sjuka människor är det osannolikt att sjuka skäggiga drakar har mycket aptit.
Några vanliga sjukdomar hos skäggiga drakar inkluderar metabolisk bensjukdom, munröta, luftvägsinfektion, inre parasiter och adenovirusinfektion.
Återigen, om du känner att din skäggiga drake är sjuk, bör du omedelbart söka veterinär.
Vad ska du göra om din skäggiga drake slutar äta?
Det första du ska göra är att fastställa orsaken till varför din skäggiga drake inte äter?
Är dina temperaturer inom det optimala intervallet? Använder du rätt UVB? Äter de rätt portioner grönt och insekter? Dammar du maten med kosttillskott? Är de skadade eller visar de tecken på sjukdom?
När du har fastställt detta måste du ta itu med orsaken, höja dina temperaturer, byta ut din UVB-lampa, göra ändringar i din skäggiga drakes diet eller träffa en veterinär.
När du har gjort detta, försök att locka din skäggis till att äta, och se till att deras mat är i små bitar för att göra dem mer benägna att försöka äta dem. Uthållighet är nyckeln här, fortsätt att försöka, och med orsaken åtgärdad kommer din skäggiga drake säkert att börja äta igen snart nog.
Att bada din skäggagam är ett viktigt steg för att upprätthålla dess hälsa och hygien. Genom att förstå rätt metoder kan du säkerställa en hälsosam och ren miljö för din reptil.
Att lugna ner en stressad skäggagam är en viktig del av dess omvårdnad. Lär dig tekniker som kan skapa en trygg och avkopplande atmosfär för din reptil.
Förstå och förebygga sjukdomar hos skäggagamer är avgörande för att upprätthålla deras hälsa. Denna information hjälper dig att snabbt identifiera och agera vid tecken på sjukdom.
Att veta vilken mat som är lämplig för din skäggagam är avgörande för dess välbefinnande. Utforska olika kostalternativ och näringsråd för att hålla din reptil hälsosam och aktiv.
Resa med din skäggagam kräver noggrann planering och förberedelse. Här hittar du användbara tips för att göra resan så smidig och stressfri som möjligt för både dig och din reptil.
Brumation hos skäggagamer är en naturlig process som kräver särskild uppmärksamhet och vård. Lär dig om dess betydelse och hur du bäst stödjer din skäggagam under denna period.
Val av substrat för din skäggagams terrarium spelar en viktig roll i dess välbefinnande. Här får du råd om vilka material som är bäst och hur du undviker vanliga misstag.
Skapa optimala värmeförhållanden för din skäggagam är avgörande för dess överlevnad och hälsa. Denna guide hjälper dig att förstå vikten av rätt temperatur och hur du uppnår det.
Designa och underhålla ett vivarium för skäggagamer är en konst i sig. Upptäck hur du kan skapa en säker och stimulerande miljö för din skäggagam.
Edwin Polack
Skribent
Edwin Polack – Som en veterinär och frilansskribent är jag mycket glad över att dela med mig av min kunskap och erfarenhet med mina läsare och hoppas kunna vara till hjälp med alla problem som presenteras av dina icke-mänskliga familjemedlemmar. Jag är, ursprungligen från USA men jag flyttade till Sverige för att fortsätta min karriär och passion. Jag har hittat en ny kärlek för att arbeta online och skriva om alla typer av djur.
1 En vårdguide för din Skäggad drake (Pogona Vitticeps), Seattle Animal Shelter
https://www.seattle.gov/Documents/Departments/AnimalShelter/care-guides/care-sheet-bearded-dragon.pdf