Blir din kungspyton för varm? Lär dig varningstecknen

Varför blir kungspytoner överhettade? Som ägare av en kungspyton undrar du förmodligen vilken den högsta temperatur de kan tåla är. Vad kommer att hända med dem om temperaturen blir högre än vanligt? Kan det vara dödligt?

En kungspyton blir för varm om omgivningstemperaturen stiger över 35°C. En överhettad kungspyton kan uppvisa symtom som rastlöshet, slöhet, diarré, kräkningar och neurologiska problem. Höga temperaturer kan också orsaka termiska brännskador hos en kungspyton.

Kungspytoner kommer från subsahariska Afrika, där det vanligtvis är varmt och fuktigt. Vilka är effekterna av höga temperaturer på dem? Vad kan man göra för att minska värmen i deras inhägnad? Läs mer nedan för att ta reda på det!

Högsta temperatur för kungspytoner

I genomsnitt är den högsta värme som ges till en kungspyton i fångenskap runt 32-34°C. I det vilda kan deras grottor nå temperaturer så höga som 32°C och den omgivande värmen kan nå upp till 35°C, särskilt under mitt på dagen.

Kungspytoner är ektotermiska, vilket innebär att de är kallblodiga djur som behöver yttre faktorer för att reglera sin kroppstemperatur. På grund av detta kan de överhettas om de inte kan hitta svala gömställen i en mycket het miljö.

Kungspytoner som ges optimal värme kan smälta sin mat väl1. Korrekta temperaturnivåer kan också hjälpa till att förebygga andningssjukdomar.

Här är en uppdaterad tabell med temperaturintervallen omräknade till Celsius:

Temperatur (Celsius)Motsvarande
under 15,5Hög risk för andningsinfektion (AI), kan vara dödlig
16.1 – 20.6För kallt, måttlig risk för AI
21.1 – 23.9Nattetemperaturer vid avel, låg risk för AI
25.6 – 27.8Temperatur på den kalla sidan
28.3 – 31.1Rekommenderad omgivningstemperatur
31.7 – 33.3Rekommenderad temperatur på den varma sidan
35.0 – 37.2För varmt, kan orsaka stress och överhettning
Över 37.8Dödlig, kan orsaka brännskador

För kungspytoner rekommenderar jag att ha en temperaturgradient från 26,7-32,2°C. Med detta intervall kommer riskerna för andningsinfektioner (AI) och överhettning att vara minimala.

Två problem orsakade av höga temperaturer hos kungspytoner

Generellt kan kungspytoner som hålls i en inhägnad med temperaturer överstigande 35°C under en längre tid uppleva: 1) överhettning, och 2) brännskador.

Överhettning

Kungspytoner som konstant är i temperaturer över 35°C löper en hög risk för överhettning. Detta kan orsaka stor stress och kan vara dödligt om det inte uppmärksammas under längre perioder.

Överhettade kungspytoner uppvisar vanligtvis följande symtom:

  • Rastlösa rörelser
  • Slöhet
  • Diarré
  • Kräkningar
  • Neurologiska problem

Om din kungspyton kontinuerligt cirkulerar runt i sin inhägnad i ett snabbt tempo eller ser mycket svag ut, kan den vara överhettad.

Vissa skötare har också observerat att kungspytoner som oavsiktligt utsätts för temperaturer på 37,8°C och däröver uppvisar neurologiska problem. Detta inkluderar stargazing, snurrande och skakningar som orsakas av hjärnskador på grund av hög värme.

För överhettade kungspytoner som uppvisar neurologiska problem, föreslår jag att du tar dem till en veterinär för att bedöma om skadan är tillfällig eller permanent.

Brännskador

Generellt orsakas termiska brännskador hos kungspytoner av värmekällor som överhettats eller haft direkt kontakt med ormen. En kungspyton som har bränts måste omedelbart tas till en veterinär på grund av infektionsrisken.

Termiska brännskador orsakas vanligtvis av oreglerade värmekällor, särskilt värmemattor. Kungspytoner tenderar att gräva för att söka värmekällan vilket leder till att de kommer i kontakt med en mycket het del av inhägnaden.

Brännskador hos en kungspyton kommer att läka efter flera ömsningar beroende på skadans allvarlighetsgrad.

Om du inte omedelbart kan ta din brända kungspyton till en veterinär, föreslår jag att du låter den ligga i en betadin- eller povidon-jod-vattenlösning i cirka 10-15 minuter. Placera sedan ormen i en ren tillfällig inhägnad med fuktiga vävnadspapper som underlag.

Tre Tips för Optimal Värme i en Kungspytons inhägnad

Det finns några sätt att förhindra överdriven värme och kontrollera temperaturer inuti en kungspytoninhägnad, nämligen: 1) termostat, 2) termisk gradient och 3) placering.

Termostat

För alla värmekällor som används för kungspytoner rekommenderas det att använda en termostat. Annars kan värmare bli för varma och orsaka överhettning hos ormarna.

En termostat förhindrar inte bara att dina värmekällor överhettas, de flesta befintliga modellerna kan också mäta temperaturen och luftfuktigheten i inhägnaden.

Totalt sett finns det 3 typer av termostater: 1) av/på, 2) pulsproportionell och 3) proportionell dimning. Även om deras syfte är detsamma skiljer de sig i priser, effektutgång och ljuskontroll.

Av/på-termostater kör en värmekälla på full effekt och stänger sedan av den när den når det högsta inställda värdet. Medan de pulsproportionella sänder ut pulserande vågor av värme- och ljusenergi till den anslutna värmekällan.

Proportionella dimningstermostater är liknande pulsmodellerna men istället för en pulserande effekt justerar de effektavbrottet på ett gradvis men kontinuerligt sätt. Om du ska använda värmelampor är denna typ av termostat mycket rekommenderad för att förhindra blinkande ljus.

Termisk Gradient

Det rekommenderas att ge kungspytoner en temperaturgradient på 26,7-32,2°C, från den kalla till den varma sidan. Detta temperaturintervall ger kungspytonen möjlighet att svalna eller värma upp sig. Således förhindrar det överhettning hos pytonormar. 2

För inhägnadens varma sida rekommenderas att använda värmekällor som:

  • Värmelampa
  • Djupvärme-projektor
  • Keramisk värmestrålare
  • Värmematta
  • Strålningsvärmepaneler

Här är en tabell som presenterar fördelar och nackdelar med 5 olika värmekällor för kungspytoner:

EnhetFördelarNackdelar
Värmelampa– Ger ljus
– Lättillgänglig
– Har UVB-alternativ
– Lägre initialkostnad
– Kan inte användas på natten
– Sänker luftfuktigheten måttligt
– De flesta är ineffektiva och brinner ut inom ett år
Djupvärme-projektor– Bästa värmekvaliteten
Ljuslös
– Lång användning (2-3 år)
– Högre initialkostnad
– Mer ovanlig
Keramisk värmestrålare– Ljuslös
– Lång användning (2-3 år)
– Lägre initialkostnad
– Ineffektiv värmekvalitet
– Sänker luftfuktigheten avsevärt
Värmematta– Liten till ingen effekt på luftfuktigheten
– Ger magvärme
– Lägre initialkostnad
– Ljuslös
– Ineffektiv värmekvalitet
– Har högst frekvens av termiska brännskador jämfört med andra enheter
Strålningsvärmepanel– Kan användas på väggar och tak
– Bra för underhåll av omgivningstemperatur
– Ljuslös
– Suboptimal för att ge solningsplatser
– Högre initialkostnad

Kom ihåg, alla dessa bör användas med en lämplig termostat för optimala tanktemperaturer. Annars kan din kungspyton antingen bränna till en skorpa eller frysa ihjäl vid funktionsfel.

Proffstips: Hot spots bör mätas på ytan med en temperaturpistol innan en kungspyton placeras i. Ytvärmen får inte överstiga 34°C för att undvika överhettning och brännskador.

Kall Sida

För den kalla sidan rekommenderas att använda: 1) en vattenskål och 2) växter. Kungspytoner behöver ha en kall sida för att kunna svalna när de väljer att göra det.

Vattenskål

Kungspytoner använder vattenskålar för att dricka och bada. När de är nära att bli överhettade tenderar kungspytoner att bada i vatten för att sänka sin kroppstemperatur, därför bör vattenskålar placeras i mitten eller på den kalla sidan av inhägnaden.

Som ett alternativ kan en extra vattenskål placeras under värmekällan för att öka luftfuktigheten i en inhägnad.

Jag föreslår att tillhandahålla minst en vattenskål som är tillräckligt stor för att en kungspyton ska kunna bada i och tillräckligt grund för att förhindra drunkning. Vattnet som används måste också vara deklorerat eller renat.

För en vuxen kungspyton är en vattenskål med en diameter på 25 cm och en höjd på 5-7,5 cm tillräcklig.

Växter

Även om det inte är nödvändigt, kan användning av växter i en kungspytoninhägnad minska värmen och ge mer syre.

Några rekommenderade växter för pytonormar inkluderar potos, ormbunkar, ormbunksväxter och andra tropiska arter.

För placeringen föreslår jag att sätta växten på den kalla sidan och borta från värmekällor för att förhindra att den torkar ut.

Innan du tillhandahåller växter till en kungspyton, se till att inhägnaden är minst 150 liter. Detta kommer att minimera risken för att en kungspyton förstör växten och låta den växa ordentligt.

Som ett annat alternativ kan du också odla mossa på den kalla sidan av inhägnaden. Mossa ger luftfuktighet och är lätt att ta hand om så länge den inte är under en värmekälla ovanför.

Placering

Temperaturnivåerna kommer också att variera beroende på var kungspytonens inhägnad är placerad. Inhägnader som är placerade på de lägre delarna av en byggnad/hus är vanligtvis svalare. Tvärtom är det mer troligt att kungspytoner överhettas när de placeras i varma områden.

Inhägnader som placeras nära eller direkt i solljuset är också benägna att ha höga temperaturer, särskilt i ett varmt klimat.

För att vara mer specifik är de som är placerade bredvid ett glasfönster och utomhus benägna att ha mer värme.

Om du vill minska värmen i din kungspytoninhägnad föreslår jag att du placerar den på de lägre nivåerna i ditt hem.

Optimal Värme i en Kungspytons hem

Frågor och svar

Vilken temperatur kan döda en kungspyton?

Kungspytoner kan dö av värmen vid temperaturer så höga som 43°C och däröver. Kungspytoner är känsligare för värme jämfört med människor vilket gör dem benägna att överhettas vid långvarig exponering för hög värme.

Vilken bör temperaturen vara för en kungspyton på natten?

Det rekommenderas att upprätthålla minst 24-27°C under natten. Detta är ett säkert intervall för att förebygga andningssjukdomar hos en kungspyton.

Vilka är farliga värmekällor för en kungspyton?

Värmestenar rekommenderas inte till kungspytoner eftersom de är svåra att reglera och kan bli snabbt varma vilket orsakar termiska brännskador hos ormar. Värmekuddar för människor rekommenderas inte eftersom den standardvärme de avger är högre jämfört med värmekuddar för reptiler.

Vart går kungspytoner när de blir varma?

I det vilda går kungspytoner vanligtvis in i gnagarhålor och termitstackar för att skydda sig från den heta solen. I fångenskap tenderar de dock att stanna på den kalla sidan eller bada i sin vattenskål.

Sammanfattning

I genomsnitt är den högsta värme som ges till en kungspyton i fångenskap runt 32-34°C. I det vilda kan temperaturen i deras hålor nå så högt som 32°C.

Kungspytoner som placeras i en inhägnad med temperaturer överstigande 35°C kan uppleva överhettning och termiska brännskador. Båda dessa tillstånd kräver omedelbar veterinärkonsultation.

För att minska värmen i en kungspytoninhägnad kan skötare tillhandahålla en termostat och en temperaturgradient. Att byta plats på tanken kan också förbättra värme regleringen.

Läs vidare:

Här är en sammanställning av användbara artiklar för alla som vill lära sig mer om att ta hand om ormar, särskilt kungspyton. Dessa artiklar täcker allt från resor med ormar till deras hälsa och beteende. Klicka på länkarna nedan för att utforska varje ämne i detalj:

ÄmneBeskrivning
Stressfri resa med ormarUpptäck hur du kan resa tryggt och stressfritt med din orm, med tips för att skapa en lugn och säker resa. Detta är viktigt för både din och ormens välbefinnande.
Kan kungspyton ha salmonella?Förstå riskerna med salmonella hos kungspyton och lär dig hur du skyddar både dig och din orm. Denna artikel ger värdefull information om förebyggande åtgärder och vård.
Varför kissade din kungspyton?Utforska orsakerna bakom varför din kungspyton kissar på oväntade ställen och hur du kan hantera det. Denna guide ger praktiska lösningar för att ta hand om din orms välbefinnande.
KungspytonHitta allt du behöver veta om skötseln av en kungspyton, från grundläggande krav till avancerad vård. En oumbärlig resurs för både nya och erfarna ormägare.
edwin polack

Edwin Polack

Skribent

Edwin Polack – Som en veterinär och frilansskribent är jag mycket glad över att dela med mig av min kunskap och erfarenhet med mina läsare och hoppas kunna vara till hjälp med alla problem som presenteras av dina icke-mänskliga familjemedlemmar. Jag är, ursprungligen från USA men jag flyttade till Sverige för att fortsätta min karriär och passion. Jag har hittat en ny kärlek för att arbeta online och skriva om alla typer av djur.

Ansvarig utgivare: Tassarna använder endast källor av hög kvalitet, inklusive referentgranskade studier, för att stödja fakta i våra artiklar. Läs vår redaktionella process för att lära dig mer om hur vi fakta kontrollerar och håller vårt innehåll korrekt och pålitligt.
Källor:

https://www.reptilehero.com/when-ball-pythons-get-too-hot/

  1. https://sci-hub.se/https://doi.org/10.1016/S1095-6433(02)00250-7 ↩︎
  2. https://www.researchgate.net/publication/257075183_The_effects_of_UV_light_on_calcium_metabolism_in_ball_pythons_Python_regius ↩︎