Turkisk landsköldpadda som husdjur: Hur man tar hand om den

Många vuxna har fina minnen av den första sköldpaddan som var ett vanligt husdjur bland europeiska barn i många generationer. Tyvärr dog många av dessa djur på grund av bristande kunskap om deras skötsel. Idag finns det mycket information om hur man tar hand om sköldpaddor, vilket gör dem till bra husdjur.

Turkisk landsköldpadda (Testudo graeca ibera)(1) kallas ofta för “grekiska” sköldpaddor på grund av deras utseende, men deras förfäder kom faktiskt från Turkiet. Numera är det bättre att köpa en sköldpadda som har fötts upp i fångenskap och det är enkelt att hitta en uppfödare som säljer dem.

Inomhusboende – Turkisk landsköldpadda

För att ge Medelhavsspurlårsköldpaddor ett bra inomhusboende, kan man använda en “sköldpaddsbord” som liknar en bokhylla som ställs på ryggen. En lämplig storlek för en kläckning är 60 cm x 90 cm, och storleken bör ökas när sköldpaddan växer. En vuxen sköldpaddas habitat bör vara minst 120 cm x 60 cm. Det är bra att skära hål i botten av “sköldpaddsbordet” så att mat, vatten och häckande behållare kan placeras på samma nivå som sköldpaddans yta för enklare åtkomst.

Vattenskålen i livsmiljön ska vara tillräckligt stor för att sköldpaddan ska kunna dricka vatten och det är viktigt att den inte är för djup för att undvika drunkningsrisk. För den torra delen av miljön, kan man använda en blandning av matjord, barnsand eller cypressbark som substrat.

I ett hörn av sköldpaddans livsmiljö, bör man placera en reflektorlampa som ger konstgjord sol. Detta kommer att skapa en solfläck på 32 grader Celsius, som sköldpaddan behöver för att må bra.(1) Livsmiljön bör också ha en fullspektrum fluorescerande lampa som ger UVB, vilket är viktigt för att sköldpaddan ska kunna tillverka vitamin D3 och ta upp kalcium. Om man vill ha en enkel belysningslösning kan man använda en Mercury-lampa som uppfyller båda kraven. Sköldpaddan behöver också en gömställe, så en låda eller annan struktur som ger en sval och mörk plats för djuret att koppla av i bör placeras i ett hörn av livsmiljön bort från solplatsen.(2)

Utomhusboende – Turkisk landsköldpadda

Att ha en rovdjurssäker utomhusmiljö för dina husdjurssköldpaddor har många fördelar jämfört med att hålla dem inomhus. Här är några av fördelarna med att ge dina sköldpaddor en utomhusmiljö:

  1. Naturligt solljus: Utomhusmiljöer erbjuder dina sköldpaddor tillgång till naturligt solljus, vilket är viktigt för deras hälsa. Naturligt solljus hjälper till att producera vitamin D3 som sköldpaddor behöver för att absorbera kalcium och bygga starka skelett.
  2. Större livsmiljö: Sköldpaddor behöver mycket plats att ströva på, och en utomhusmiljö ger dem denna möjlighet. Du kan skapa en större och mer varierad livsmiljö för dina sköldpaddor genom att använda olika material som stenar, sand och växter.
  3. Naturliga beteendemönster: När sköldpaddorna har tillgång till en utomhusmiljö, har de möjlighet att utveckla sina naturliga beteendemönster, som att gräva i jorden, klättra och bada i vattnet. Detta är viktigt för deras trivsel och hälsa.
  4. Bättre luftkvalitet: Inomhusmiljöer kan bli instängda och sakna god luftcirkulation. Utomhusmiljöer har däremot bättre luftkvalitet och luftcirkulation, vilket är viktigt för att dina sköldpaddor ska kunna andas ordentligt och ha en god hälsa.
  5. Mindre arbete: Att ha en utomhusmiljö för dina sköldpaddor kan faktiskt vara mindre arbete än att ha en inomhusmiljö. Eftersom sköldpaddorna har tillgång till naturliga miljöer, behöver du inte ständigt rengöra och underhålla deras livsmiljö.
  6. Minskar stress: Sköldpaddor som hålls inomhus kan uppleva stress från att vara instängda och begränsade i rörelsefriheten. En utomhusmiljö ger dina sköldpaddor större frihet och minskar risken för stressrelaterade sjukdomar.
Turkisk landsköldpadda

Det är dock viktigt att notera att en utomhusmiljö också har sina utmaningar och risker. Rovdjur som katter, rävar och fåglar kan utgöra en fara för dina sköldpaddor, så det är viktigt att bygga en rovdjurssäker inhägnad för att skydda dina husdjur. Du bör också övervaka temperaturen och se till att dina sköldpaddor har tillgång till skugga och vatten för att undvika överhettning.

Diet av Turkisk landsköldpadda

För att din sköldpadda ska må bra och växa ordentligt är det viktigt att ge den rätt mat. Maten bör vara hög i fiber, låg i protein och rik på kalcium. Om sköldpaddan får mat som innehåller för mycket protein kan den få njursvikt eller problem med urinstenar. Du bör undvika att ge sköldpaddan grönsaker och frukt från vanliga livsmedelsbutiker eftersom dessa ofta innehåller för lite fiber och för mycket bekämpningsmedelsrester och socker. Frukt bör ges i små mängder eftersom det höga sockerinnehållet kan orsaka diarré.(1)

För att din sköldpadda ska må bra och växa på rätt sätt behöver den mycket kalcium. Kalcium är viktigt för att bygga starka ben och sköldpaddan behöver också vitamin D3 för att kunna ta upp kalciumet ordentligt. Du kan ge kalcium till din sköldpadda genom att strö kalciumtillskott över dess mat. Om din sköldpadda bor inomhus bör du använda kalcium med D3, medan om den bor utomhus, bör du använda kalcium utan D3. Att ge din sköldpadda ett bläckfiskben att gnaga på kan också hjälpa till att tillgodogöra sig kalcium.

Hälsan av den turkisk landsköldpaddan

Innan du köper en turkisk sköldpadda, kolla om den ser frisk ut genom att titta på munnen, näsborrarna och ögonen. Om något verkar fel, köp inte sköldpaddan. Nya sköldpaddor bör tas till veterinären för en undersökning och avföringsprov för att säkerställa att de är friska. Om sköldpaddan blir sjuk, ta den till en veterinär och undvik att förlita dig på information från internet eller hobbyböcker om medicinering.

Denna sköldpaddsart övervintrar naturligt. Efter att ha forskat på säkra sätt att övervintra, bör du ha en anläggning för övervintring så att sköldpaddan kan fortsätta att vara frisk och må bra.

Jag väljer att inte ingå i omfattande detaljer om den turkiska landsköldpaddan, eftersom denna art tillhör samma familj av sköldpaddor som jag tidigare har beskrivit ingående. För att få en mer fullständig förståelse av hur man tar hand om dessa sköldpaddor, rekommenderar jag att man läser alla artiklar om liknande arter.

Giftiga växter och mat som landsköldpaddor borde undvika

En hälsosam diet för landsköldpaddor: Välj de bästa ätliga växterna

En guide till rätt foder för din Grekiska landsköldpadda (allt gäller även för den turkiska)

Vikten av Kalcium för Grekisk Landsköldpadda

Grekisk landsköldpadda som husdjur: Hur man tar hand om den

Det är viktigt att notera att de flesta sköldpaddor kräver liknande förhållanden när det gäller mat, belysning, boende och andra faktorer som är avgörande för deras hälsa och välbefinnande.

Hälsan av den turkisk landsköldpaddan

Slutsats

Det är viktigt att betona att det inte är lämpligt för alla att ha en turkisk landsköldpadda som husdjur. De kräver särskild vård och miljöförhållanden för att trivas och för att hålla sig friska. Men för dem som är villiga att investera i tid och resurser för att ge en turkisk landsköldpadda ett lämpligt hem, kan det vara ett fantastiskt sällskapsdjur. Dessa sköldpaddor har en lång livslängd och kan vara lämpliga för familjer som söker en tyst, lättskött och unik följeslagare. De är också fascinerande att titta på när de utforskar sin omgivning och är lätta att mata med en balanserad kost. Men det är viktigt att tänka på alla de speciella krav som är nödvändiga för att ta hand om en turkisk landsköldpadda och att göra en välgrundad beslut innan man skaffar en.

Ansvarig utgivare: Tassarna använder endast källor av hög kvalitet, inklusive referentgranskade studier, för att stödja fakta i våra artiklar. Läs vår redaktionella process för att lära dig mer om hur vi fakta kontrollerar och håller vårt innehåll korrekt och pålitligt.
Källor:

1 https://www.tortoise-protection-group.org.uk/site/files/Ibera%20care%20sheet%20January%202014New.pdf
2 https://reptilesmagazine.com/greek-tortoise-care-sheet/
El Mouden, E. H., Slimani, T., Kaddour, K. B., Lagarde, F., Ouhammou, A., & Bonnet, X. (2006).
Testudo graeca graeca feeding ecology in an arid and overgrazed zone in Morocco. Journal of
arid Environments, 64(3), 422-435.
Rouag, R., Ferrah, C., Luiselli, L., Tiar, G., Benyacoub, S., Ziane, N., & El Mouden, E. H. (2008).
Food choice of an Algerian population of the spur-thighed tortoise, Testudo graeca. African
Journal of Herpetology, 57(2), 103-113.
Rouag, R., Ziane, N., & Benyacoub, S. (2017). Home Range of the Spur-Thighed Tortoise,
Testudo graeca (Testudines, Testudinidae), in the National Park of El Kala, Algeria. Vestnik
zoologii, 51(1), 45.
https://azeah.com/tortoises-turtles/basic-care-golden-greek-tortoise
https://www.tortoiseforum.org/threads/greek-tortoise-care-guide.174622/

https://lafeber.com/vet/basic-information-sheet-greek-or-spur-thighed-tortoise/
http://www.chelonia.org/articles/tiberagoldengreekcare.htm
https://www.reptilesmagazine.com/greek-tortoise-care-sheet/

edwin polack

Edwin Polack

Skribent

Edwin Polack – Som en veterinär och frilansskribent är jag mycket glad över att dela med mig av min kunskap och erfarenhet med mina läsare och hoppas kunna vara till hjälp med alla problem som presenteras av dina icke-mänskliga familjemedlemmar. Jag är, ursprungligen från USA men jag flyttade till Sverige för att fortsätta min karriär och passion. Jag har hittat en ny kärlek för att arbeta online och skriva om alla typer av djur.