Leopardgecko skötsel – allt du behöver veta

Leopardgeckon är en av de mest populära reptilerna bland nybörjare, och det finns flera goda skäl till det. För det första är de relativt enkla att hantera och kräver minimal vård jämfört med många andra ödlor. Dessa geckos är också populära på grund av deras levnadsvanor och personlighet.

Leopardgeckos är infödda i områden som Afghanistan, Pakistan, nordvästra Indien och Iran, där de lever i halvöknar och öknar. Dessa geckos är kända för sina rörelser och levnadsvanor, och de är ofta aktiva på natten när de jagar efter insekter och andra smådjur.

Leopardgeckos är vanligtvis gulaktiga eller vita med svarta prickar, men det finns också flera färgglada och mönstrade morfer. Ungefär som människor, förändras deras utseende när de växer upp. De har också en unik personlighet som gör dem till fantastiska husdjur.

Dessa geckos kräver minimal vård och är relativt lätta att ta hand om. De är inte så stora som andra ödlor, och de behöver inte mycket utrymme. De behöver också en liten mängd mat, eftersom de oftast äter insekter.

I slutändan är leopardgeckos fantastiska husdjur för nybörjare och erfarna reptilägare. Deras pigga personligheter och intressanta rörelser gör dem till underbara följeslagare.

Leopardgecko
  • Artens namn: Eublepharis macularius (1)
  • Vikt: ca 50-80 gram
  • Längd: 20 till 25 cm
  • Livslängd: 20 år
  • Föda: Köttätare
  • Aktiv: Natt
  • Miljötyp: Marklevande
  • Egenskaper: Stora ögon, traditionellt gula, svarta och vita men kan komma i många former. Tjock svans nästan lika lång som kroppen, ojämn men mjuk hud.

Leopardgecko beteende och temperament

Leopardgeckos är fascinerande husdjur som har ett unikt beteende och temperament. De är marklevande och mestadels nattaktiva, vilket innebär att de är mest aktiva på natten och vilande under dagen. Leopardgeckos är lugna och fogliga, vilket gör dem till utmärkta husdjur för både nybörjare och erfarna reptilägare.

Leopardgecko beteende och temperament

En av de mest karakteristiska egenskaperna hos leopardgeckos är deras ljudliga beteende. När de är hungriga eller känner sig hotade, kan de producera kvittrande eller gnisslande ljud. Detta är deras sätt att kommunicera med andra geckos och med dig som deras ägare.

Leopardgeckos använder också sina svansar för att kommunicera och uttrycka sina känslor. Om du har flera leopardgeckos i en bur, se upp för svansviftande, en långsam fram och tillbaka rörelse. Detta kan betyda att en gecko känner sig hotad och är på väg att attackera. Du bör separera dem omedelbart för att undvika skador.

En annan intressant egenskap hos leopardgeckos är deras förmåga att självamputera sina svansar. Detta kan ske som en försvarsmekanism när de känner sig hotade. Men det är viktigt att notera att detta kan leda till hälsoproblem, såsom infektioner och förlust av energireserver.

Det viktigt att påpeka att det är viktigt att ge dem rätt miljö och tillräckligt med utrymme att röra sig. Detta hjälper till att minska stress och främjar deras hälsa och välbefinnande.

De ogillar att hanteras men du kan lära dig hur man bygger förtroende med sin leopardgecko här.

Leopardgecko vivarium

Leopardgeckos är populära som sällskapsdjur på grund av sin lättskötta natur och deras intressanta beteende. När du väljer en bostad för din leopardgecko bör du tänka på deras naturliga livsmiljö i vildmarken. En 10-liters tank är det minsta utrymmet en leopardgecko behöver, men en större tank är att föredra eftersom det ger mer utrymme för dem att röra sig och utforska.

Leopardgecko vivarium

Att använda en gammal akvarietank som inte längre håller vatten är också ett bra alternativ för att ge din gecko tillräckligt med utrymme. Om du vill ha flera leopardgeckos i samma bostad, se till att de är av samma kön eller överväga att ha dem i separata burar. Leopardgeckos är i allmänhet ensamma varelser och trivs bäst när de är ensamma.

Leopardgeckos älskar att klättra och söka skydd, så se till att du tillhandahåller tillräckligt med gömställen och klätterutrymme i deras bostad. Du kan använda halva trästockar som gömställen, och det finns också kommersiella reptilgrottor som fungerar bra. Enkla kartonger kan också fungera som ett bra gömställe för din leopardgecko.

Fuktighet är viktigt för leopardgeckos hälsa och välbefinnande, så se till att du tillhandahåller en fuktig läderlåda för dem att använda när de fäller. Du kan också blötlägga din gecko i en grund kastrull med ljummet vatten en till två gånger i veckan i 10-15 minuter för att hjälpa till med hydrering.

Att rengöra buren regelbundet är också viktigt för att hålla din gecko frisk och sund. Ta bort avföring en gång om dagen och rengör buren och alla föremål i den minst två gånger i månaden för att minimera bakterieansamlingar.

Sammanfattningsvis är leopardgeckos lättskötta sällskapsdjur som behöver en passande bostad med tillräckligt med utrymme, gömställen och klätterutrymme. Regelbunden rengöring av buren och tillhandahållande av fuktighet är också viktigt för deras hälsa och välbefinnande.

Leopardgecko och värme

Reptiler, som kallblodiga varelser, är beroende av yttre källor för att reglera sin kroppstemperatur. För att säkerställa att din leopardgecko trivs och håller sig frisk, är det viktigt att skapa en miljö med rätt temperatur och termiska gradienter.

Leopardgecko och värme

Under dagen kan du använda en vanlig glödlampa med vitt ljus för att skapa en solfläck i din geckos terrarium. Detta ger din gecko en punkt med högre temperatur att sola på. För att säkerställa en korrekt termisk gradient bör solpunkten hålla en temperatur på cirka 31 grader Celsius med en gradient ner till cirka 24 Celsius.

Under natten kan du använda en röd värmelampa, blå eller lila värmelampa eller en keramisk värmeavgivare för att ge extra värme. Det är dock viktigt att inte placera värmeavgivaren för nära terrariet, eftersom det kan orsaka överhettning och skada din leopardgecko.

Det är viktigt att undvika att använda värmedynor under terrariet eftersom din leopardgecko kan gräva ner till glasytan och få brännskador. Det är också viktigt att undvika varma stenar eftersom de kan orsaka allvarliga brännskador på din gecko.

Se till att din leopardgecko inte utsätts för några drag och placera inte terrariet bredvid ett fönster eller en dörr. Drag och temperaturförändringar kan störa din geckos hälsa och välbefinnande.

Att hålla din geckos miljö varm och bekväm är en viktig del av att ge dem ett hälsosamt liv. Genom att skapa en miljö med rätt temperatur och termiska gradienter kan du hjälpa din leopardgecko att trivas och leva ett långt och lyckligt liv.

UV-belysning och leopardgecko

Leopardgeckos är nattaktiva varelser och de är mest aktiva på natten. Till skillnad från dagaktiva reptiler kräver de inte mycket UV-belysning. I det vilda är leopardgeckos aktiva vid gryning och solnedgång och exponeras för UV-strålning under dessa timmar med svagt solljus. En liten mängd UVA- och UVB-ljus (2 procent till 7 procent) kan vara tillräckligt för att hålla leopardgeckos friska och minska risken för metabolisk bensjukdom.

UV-belysning och leopardgecko

För att efterlikna solljuset behöver din leopardgecko en källa till glödljus och värme. På sommaren bör du ge din gecko cirka 14 timmars “sol” per dag, medan på vintern behöver de cirka 12 timmar av ljuset. För att underlätta skötseln kan du använda en timer för att automatisera belysningen i vivarium.(1)

Det är viktigt att notera att leopardgeckos inte behöver mycket UV-belysning och för mycket UV-exponering kan faktiskt vara skadligt för dem. Om du överexponerar din gecko till UV-strålning kan det leda till hudproblem och ögonskador. Så se till att du ger dem rätt mängd UV-belysning baserat på deras naturliga beteende och behov.

Utöver ljuskällan behöver du också ge din leopardgecko en varm och bekväm miljö. Detta kan uppnås genom att använda en värmelampa eller en värmematta. Se till att du också ger din gecko en plats där de kan gömma sig och känna sig säkra. Detta kan vara en kruka eller en liten grotta som du placerar i vivarium.

Genom att skapa en miljö som efterliknar leopardgeckos naturliga livsmiljö, med rätt mängd ljus, värme och gömställen, kan du hjälpa din gecko att trivas och leva ett långt och hälsosamt liv.

Krav på fuktighet för din leopardgecko

Leopardgeckor är ökenlevande ödlor, vilket innebär att de inte trivs i en alltför fuktig miljö. Om luftfuktigheten är för låg, det vill säga under 20 procent, kan geckon ha svårt att fälla sin hud och uppleva uttorkning. Det är därför viktigt att hålla luftfuktigheten på rätt nivå, vilket är cirka 30 till 40 procent. Detta liknar vanligtvis luftfuktigheten i ett vanligt hem.

För att skapa och upprätthålla en lämplig miljö för leopardgeckon kan du använda en vanlig skärmtopp i kombination med en värmekälla för att hålla miljön torr. Det är också en bra idé att skaffa en hygrometer eller fuktighetsmätare för buren för att regelbundet kontrollera luftfuktighetsnivån och se till att den ligger inom det rekommenderade intervallet. Genom att hålla ödlans miljö på rätt fuktighetsnivå kan du hjälpa din leopardgecko att trivas och vara frisk.

Substrat

Det är viktigt att tänka på vilket substrat som används i leopardgeckons bur. Unga leopardgeckos bör inte hållas på sandsubstrat, även om det är kalciumsand. Detta beror på att de kan få i sig sanden och drabbas av en tarmblockering.

Papper är en bra lösning då det är absorberande och lätt att byta ut. Inomhus- och utomhusmattor fungerar också bra, och en reptilmatta är ett annat bra alternativ. Det är lätt att rengöra och din gecko kommer att trivas på den. Risken för att din gecko får i sig detta material är också mycket låg.(2)

Det är också viktigt att undvika träspån, eftersom de kan skära av din geckos små fötter. De flyktiga oljorna i träspånen kan också vara irriterande. Oavsett vilket underlag du väljer, se till att din gecko inte får i sig det.

Mat och vatten för din leopardgecko

Leopardgeckos är insektsätare och bör matas med olika insekter såsom syrsor, vaxmaskar och i begränsad mängd, mjölmaskar. Ibland kan du försöka mata en rosa mus till en vuxen gecko. För att se till att din gecko inte äter substratet, rekommenderas det att mata din gecko i en tom behållare.

Mat och vatten för din leopardgecko

Ungar behöver matas flera syrsor varje dag medan vuxna kan hoppa över flera dagar mellan måltiderna. Innan du matar insekterna till ditt husdjur, se till att de är mättade eller matas med en näringsrik måltid 24 timmar innan utfodring.

Du bör också belägga insekterna med ett kalcium/vitamin D3-tillskott innan du matar dem till din gecko. För att göra detta, lägg insekterna i en ziplock-påse med lite av pulvertillskottet. Skaka snabbt påsen och släpp sedan insekterna i geckoens behållare. Unga geckos bör ha kalcium/vitamintillskott vid varje utfodring medan vuxna bara behöver det vid varannan utfodring.

Du kan också förse din gecko med en skål med vitaminpulver.

Ge din leopardgecko en grund skål med sötvatten hela tiden. Vattenskålen hjälper till att tillföra lite fukt till behållaren, och din gecko kommer att dricka ur skålen. Ibland kan du även se din gecko blötlägga sig i vattenskålen frivilligt.

Vanliga hälsoproblem hos leopardgecko

Metabolisk bensjukdom är en av de allvarligaste sjukdomar som kan påverka leopardgeckos. Precis som människor kan geckos bli sjuka om de inte får tillräckligt med kalcium och vitamin D. Metabolisk bensjukdom orsakar smärta i ryggraden och extremiteterna.

Om du märker att din gecko utvecklar bubblor i armhålorna är detta inte farligt. De är ett tecken på att din ödla lagrar något. Dessa bubblor kan innehålla fett, vitaminer, protein, kalcium eller andra mineraler och är vanliga hos överviktiga geckos. Vanligtvis försvinner dessa bubblor när ödlan återgår till en hälsosam vikt.

Leopardgeckos är också benägna att få gastroenterit, som orsakas av en bakteriell infektion. Om din gecko har vattnig avföring eller om svansen krymper kan det vara tecken på gastroenterit. Detta tillstånd är potentiellt dödligt men kan behandlas om det upptäcks tidigt.(3)

Precis som andra ödlor kan leopardgeckos som är undernärda eller lever i en bur med otillräcklig fuktighet utveckla dysekdys. Detta tillstånd, som ser ut som torr hud, gör att geckon har svårt att fälla av sig sin hud och kan påverka synen eller dra ihop sina fingrar eller tår.

Slutligen är leopardgeckos mottagliga för en mängd olika luftvägsinfektioner, inklusive lunginflammation. Väsande andning eller bubblor av slem runt näsgångarna och munnen är tecken på att din leopardgecko har andningsproblem.

Alla dessa tillstånd bör behandlas av en exotisk veterinär som är specialiserad på reptiler.

Springmask

Springmask smittar inte mellan olika djurarter. Ägg är tåliga och terrarierna bör hållas rena för att undvika ökning i äggkoncentrationen. Avmaskning varannat år kan vara förebyggande. Skicka prover för analys innan medicinering och använd axilur i lösning för bästa effekt. Mask i avföringen visar att medicinen fungerat.

Krypto

Krypto är en lömsk inälvsparasit som kan orsaka allvarliga problem för leopardgeckor. Dess symtom liknar en kraftig magsjuka, inklusive aptitlöshet, viktnedgång, slemmiga och illaluktande diarréer med insektsdelar i. Krypto är mycket smittsam och kan vara tyst under en längre tid tills den “vaknar” av stress eller dålig omvårdnad. För att hindra spridning av parasiten, bör nya individer sättas i karantän, händer tvättas mellan djur och terrarier rengöras och desinficeras. Tyvärr finns det ingen bot mot Krypto i Sverige, vilket gör att djur som tillfrisknar efter tvångsmatning och extra skötsel antas inte ha drabbats av parasiten.

Framfall

Leopardgeckons könsorgan kan ibland falla ut ur kloaken, vilket kallas för könsorganframfall. Det kan hända av olika anledningar och kan vara farligt för djuret om det inte tas om hand. Leopardgeckons två hemipenisar kan också orsaka problem, särskilt om den ena hemipenisen inte kan dras tillbaka efter parning. Detta kan leda till allvarliga skador på hemipenisen och orsaka blödningar. Om problemet inte kan lösas på egen hand kan man försiktigt försöka trycka tillbaka könsorganet eller kontakta en veterinär för hjälp. Det är viktigt att vara försiktig eftersom hemipenis är mycket känsliga och kan skadas lätt. Om hemipenisen inte kan räddas kan hanen fortsätta att reproducera sig med den andra hemipenisen. Det är viktigt att hålla koll på sin leopardgecko och söka hjälp vid minsta misstanke om problem med könsorganen.

Förstoppning

Det är en myt att leopardgeckon ska gå på fin sand. Forskning har ännu inte kunnat fastställa varför dessa djur äter av underlaget, och det har visat sig att kalkbrist inte är orsaken eftersom de alltid har tillgång till tillräckliga mängder kalk och multivitaminer. Tyvärr packas sanden hårt i deras tarmar, vilket kan leda till allvarliga hälsoproblem. Traditionella metoder som laxerande oljor, ljumma bad och massage kan hjälpa lindriga fall av sandförstoppning, men oftast krävs kirurgi eller avlivning för att behandla detta problem.

Går dem i dvala/vintervila?

Dvala, eller vintervila, har länge ansetts vara nödvändigt för leopardgeckor innan de parar sig. Men idag vet vi att det inte behövs att sänka temperaturen under 10 grader eftersom det kan vara farligt för terrariedjuren. Istället är det tillräckligt med en viloperiod på ungefär fyra veckor i rumstemperatur för att geckorna ska känna av vintern.

Under viloperioden är det viktigt att släcka ner och dra ur kontakterna till alla värmekällor i terrariet. Geckorna behöver dock ha tillgång till friskt vatten under dessa veckor eftersom de inte sover hela tiden. Genom att ge dem en viloperiod kan de återhämta sig och vara redo för våren och sommaren.

Parningen och äggläggningen

Efter parningen kan honan producera flera kullar under säsongen, med en ungefär varannan månad. Honor kan lägga ägg utan att ha parat sig med en hane, men dessa ägg blir obefruktade och utvecklas inte till ungar.

Det är viktigt att geckos som ska para sig är friska och i god form. Det är också viktigt att ge dem tillräckligt med näring och rätt belysning och temperatur för att främja hälsosam parning och häckning. Efter parningen är det viktigt att se till att honan har tillgång till en lämplig plats att lägga sina ägg på och att ge henne tillräckligt med näring för att hon ska kunna producera friska ungar.

Det är också viktigt att inte försöka tvinga fram en parning eller hålla honan och hanen tillsammans för länge, då detta kan orsaka stress och skada på geckos. Det är bäst att ge dem möjlighet att para sig naturligt och att separera dem efter parningen så att de kan återhämta sig och vila.

Efter en period på ungefär en månad börjar honans midja att svälla och hennes aptit minskar. Detta är ett tydligt tecken på att hon bär på två ägg och är redo för äggläggning.

Honan tillbringar den sista veckan på en varm plats, ofta synligare än tidigare, och byter skinn för att signalera att äggläggningen är nära. När det är dags för henne att lägga äggen gräver hon en grop i marken och försiktigt placera äggen i den.

Dessa ägg har en mjuk yta, så de är känsliga för uttorkning och kräver fuktighet för att överleva. Därför är en låda med fuktig mull eller sphagnummossa perfekt för äggläggning. Hon gräver upp substratet och lägger sig i gropen för att sedan lägga äggen och täcka över dem med jord.

Detta är en naturlig reflex som hjälper till att skydda äggen från rovdjur och yttre påverkan. Om äggen flyttas efter att hon har täckt dem, kommer hon att fortsätta gräva och täcka dem tills hon är nöjd med placeringen.

Om det inte finns någon fuktlåda tillgänglig kan hon välja att använda den fuktigaste platsen hon kan hitta, inklusive vattenskålen. Men det är viktigt att vara försiktig eftersom mjukskaliga ägg kan drunkna om de lämnas för länge i vattnet.

Hur väljer man en leopardgecko?

Eftersom leopardgeckos är ödlor med lång livslängd bör du vara beredd på att ta hand om dem under en längre tid. Dessa populära husdjur är lätt tillgängliga, men det är alltid bäst att köpa geckos från en ansedd uppfödare, vilket kan kosta mellan 200-400 kronor. Sällsynta färgvarianter kan kosta upp till 1 000 kronor. Du kan kanske hitta en bra reptiluppfödare på en reptilmässa eller en utställning i närheten.

När du väljer ditt husdjur, titta på dess svans. Den ska vara full och rund, helst lika bred eller bredare än geckons axlar. Dess ögon, näsa och mun ska se klara ut och inte rinna. Ventilen, eller öppningen för urinering och avföring, ska se ren ut och inte svullen.

LÄS MER:

  1. Undrar du om leopardgeckos gillar att hållas? Denna sida ger dig insikt i hur dessa reptiler reagerar på mänsklig interaktion och hur du bäst hanterar dem.
  2. Upptäck vad leopardgeckos äter för att förstå hur du kan erbjuda en näringsrik och balanserad kost till din reptil. Den här sidan täcker allt från deras naturliga föda till tips för utfodring hemma.
  3. Utforska den fascinerande världen av leopardgecko-morphs med bilder. Denna resurs visar de olika färgvarianterna och mönstren som gör dessa geckos så unika.
  4. Lär dig om leopardgeckos behöver bada och hur detta kan påverka deras hälsa och välbefinnande. Sidan ger viktig information om hudvård och hygien för din gecko.
  5. Kännetecknen på en glad leopardgecko är viktiga för att förstå deras välbefinnande. Denna sida hjälper dig att tolka deras beteende och känna igen tecken på lycka.
  6. Planerar du att resa med din leopardgecko? Här får du värdefulla tips och råd för att göra resan så smidig och stressfri som möjligt för din reptil.
  7. Utforska ljuden som leopardgeckos gör och vad de betyder. Denna sida ger en översikt av de olika ljuden och deras betydelse i geckons kommunikation.
  8. Att en leopardgecko tappar sin svans kan vara en överraskande händelse. Denna sida förklarar varför detta sker och hur du ska ta hand om din gecko om det händer.

Frågor och svar om leopardgecko

Hur länge lever leopardgeckos?

Hur länge lever leopardgeckos?

Den typiska livslängden för leopardgeckos är 8 till 15 år, men vissa blir så gamla som 20 år om de sköts om ordentligt.

Vad äter leopardgeckos?

Vad ater leopardgeckos Leopardgecko skötsel - allt du behöver veta

Leopardgeckos är insektsätare, vilket betyder att de bara äter insekter. Några favoriter är mjölmaskar, syrsor, vaxmaskar, dubiamörtar och supermaskar. Du bör mata din leopardgecko varje dag eller varannan dag. Din leopardgecko ska alltid ha färskt vatten tillgängligt.

Hur stora blir leopardgeckos?

Hur stora blir leopardgeckos Leopardgecko skötsel - allt du behöver veta

Inklusive deras svansar växer leopardgeckos till att bli 20 till 25 cm långa, vilket gör dem till en ganska liten reptil.

Hur ofta fäller leopardgeckos?

Hur ofta fäller leopardgeckos?

Vuxna leopardgeckos fäller var fjärde till åttonde vecka. Unga leopardgeckos fäller mycket oftare, eftersom de växer snabbt. Det tar vanligtvis en leopardgecko 24 till 48 timmar att avsluta ett komplett skjul.

Ansvarig utgivare: Tassarna använder endast källor av hög kvalitet, inklusive referentgranskade studier, för att stödja fakta i våra artiklar. Läs vår redaktionella process för att lära dig mer om hur vi fakta kontrollerar och håller vårt innehåll korrekt och pålitligt.
Källor:

1 Metabolic and Endocrine Diseases in Reptiles. Merck Veterinary Manual.
2 Providing a Home for a Reptile. Merck Veterinary Manual.
3 Disorders and Diseases of Reptiles. Merck Veterinary Manual.
https://www.thesprucepets.com/leopard-geckos-1236911

edwin polack

Edwin Polack

Skribent

Edwin Polack – Som en veterinär och frilansskribent är jag mycket glad över att dela med mig av min kunskap och erfarenhet med mina läsare och hoppas kunna vara till hjälp med alla problem som presenteras av dina icke-mänskliga familjemedlemmar. Jag är, ursprungligen från USA men jag flyttade till Sverige för att fortsätta min karriär och passion. Jag har hittat en ny kärlek för att arbeta online och skriva om alla typer av djur.