Att ha en gravid katt kan vara en spännande, men också utmanande tid. Det är avgörande att förstå de olika skötselbehoven under hennes graviditet. Genom att känna till vad som händer vecka för vecka förbereder du dig för födseln av kattungar och kan ge din katt den omsorg hon behöver. Låt oss dyka ner i grunderna för att ta hand om din gravida katt och säkerställa att både hon och kattungarna blir friska och glada.
• Ge din gravida katt den omsorg och stöd hon behöver.
• Graviditeten varar ungefär 63 dagar.
• Boka veterinärbesök om kattens graviditet misstänks.
• Kattens beteende förändras under graviditeten, inkl. ökad sökande efter uppmärksamhet.
• Ge högkvalitativ kattungefoder under graviditeten.
• Skapa en säker och lugn plats för födseln.
• Kontakta veterinär för råd om vård och hälsa under och efter graviditeten.
Hjälp till med att ta hand om din katt under hennes graviditet och förbered dig för födseln med vår guide.
Ge din gravida katt den omsorg och det stöd hon behöver.
Undrar du hur man kan avgöra om en katt är gravid? Upptäck fakta om kattens dräktighet och hur man sköter gravida katter i vår videoguide. Kom ihåg att det alltid är bäst att prata med din veterinär om du är orolig för din gravida katt.
Grunderna för Kattgraviditet
Katter når sexuell mognad (och kan därför para sig) från cirka fyra månaders ålder. För att undvika oönskade graviditeter, se till att din katt blir sterilisera innan hon når fyra månaders ålder.
Katter är mycket fruktsamma. Om du låter din honkatt gå ut innan hon är steriliserad, är det mycket sannolikt att hon kommer att bli gravid!
Läs mer om att sterilisera din katt. att sterilisera din katt
Hur Lång Tid Är Katter Gravid?
Katter är vanligtvis gravida i 63 dagar, eller omkring nio veckor. Under denna tid finns det mycket du kan göra för att ta hand om din katt på bästa sätt.
Boka tid hos din veterinär om du tror att din katt kan vara gravid. Du kan läsa mer om tecken på graviditet i vår guide till kattreproduktion. kattreproduktion
Kattgraviditet: En Vecka-För-Vecka Guide
Nio veckor kanske inte verkar som lång tid, men under denna period kommer du att märka många förändringar hos din katt.
Vecka Ett och Två
Under de första veckorna kanske du inte märker några förändringar hos din katt. Detta beror på att de befruktade äggen endast fäster sig i kattens livmoder mot slutet av vecka två, så din katt kommer sannolikt fortfarande att vara omedveten om att hon är gravid. Hennes löpcykler kan fortsätta under denna tid, och om hon parar sig igen kan hon få kattungar från olika fäder.
Vecka Tre
Vid det här laget har de befruktade äggen fästs, och kattungarna börjar växa. Detta orsakar en hormonökning i kattens kropp som kan leda till synliga förändringar.
Det är troligt att kattens löpcykler avslutas, och du kanske märker att hennes bröstvårtor blir mörkare och något större. Detta kallas för ‘pinking’.
Vecka Fyra
Precis som människor kan katter få morgonillamående när de är gravida. Runt fyra veckor in i graviditeten kan din katt må illa och verka ovilliga att äta (inte bara på morgonen – det kan hända när som helst under dagen). Även om detta är normalt, om det händer ofta och hon inte äter något, är det bäst att kontakta din veterinär för råd.
Under vecka fyra kommer du att märka att din katt går upp i vikt och din veterinär kan bekräfta hennes graviditet med hjälp av ultraljud. Du bör undvika att lyfta din katt i detta skede så att du inte oavsiktligt skadar henne eller hennes växande kattungar. Prata med din veterinär om hur man på rätt sätt hanterar en gravid katt.
Vecka Fem
Vid det här laget bör kattens kattungar växa bra. Du kommer att märka att hon ökar i vikt, och din veterinär kan till och med berätta för dig hur många kattungar hon väntar genom att känna på hennes mage. Försök dock inte att känna själv, eftersom det krävs en van hand för att göra detta säkert.
Vecka Sex
I det här skedet kommer din katt att ha en mycket rund mage! Du kanske kan se kattungarna röra sig.
Din katt kommer också att känna sig mycket hungrig när hon börjar få i sig alla de näringsämnen hon behöver för att amma sina kattungar. Se till att hon äter en balanserad kost som är lämplig för en gravid katt och låt henne äta så mycket hon behöver.
Vecka Sju
Din katt kan börja ‘bygga bo’ nu – leta efter en bekväm och säker plats för att föda sina kattungar. Du kan ge henne ett varmt, tyst område med många filtar, eftersom hon mer sannolikt väljer denna plats för att föda.
Du kanske märker att hon spinner oftare och söker din uppmärksamhet mer. Hon känner sig bara lite behövande – ge henne extra omtanke när hon ber om det.
Vecka Åtta
Inte lång tid kvar nu! Din katts bröstvårtor kommer att vara ganska svullna när hon närmar sig sin födsel. Du kommer också att märka att hon tvättar sig mycket mer, så mycket så att pälsen kan falla av hennes mage. Oroa dig inte – detta är normalt! Den kommer att växa tillbaka när hon har avslutat amningen av sina kattungar.
Vecka Nio
Det kan finnas en liten mängd rödaktig urladdning runt kattens vulva. Detta är normalt och inget att oroa sig för, det är bara ett tecken på att hon är på väg att föda.
Hon kan verka ganska orolig och gå fram och tillbaka, eller söka din uppmärksamhet och stöd. Det är ett tecken på att hon gör sig redo för att föda. Om hon går till sin valda boendeplats är det stor chans att kattungarna är på väg snart.
Vecka Tio
Även om en katts graviditet vanligtvis varar i nio veckor, finns det en chans att du kan vänta till vecka tio för att hon ska föda. Tyvärr är det bara en väntan nu – om du är orolig eller det fortfarande inte finns några tecken på kattungarna i slutet av vecka tio, ring din veterinär.
Vad Ska Jag Mata Min Gravid Katt Med?
När du är säker på att din katt är gravid, är det bäst att ge henne ett högkvalitativt kattungefoder. När hennes kattungar utvecklas och hon förbereder sig för att amma dem, behöver hon mycket extra näringsämnen som kattungefoder ger.
Skapa Ett Födelsetområde
Din katt kommer att leta efter en varm, ren och tyst plats för att föda. Detta kallas att bygga bo och du kan hitta henne leta på olika ställen i ditt hus.
Naturligtvis kommer din katt att känna sig sårbar när hon föder, även om hon är trygg i ditt hem. Försök att hitta ett lugnt område i huset som hon föredrar och skapa ett födelsetområde för henne. Det ideala födelsetområdet för din katt kommer att vara:
- Någonstans tyst, där människor och andra djur inte kommer in och ut hela tiden
- Varmt och utan drag
- Semi-inhägnat (t.ex. en kartong med toppen avskuren och en kattluckelösning i ena sidan)
- Bekvämt med många rena, torra filtar
- Bort från starka ljus som kan störa mamman
- Nära hennes mat, vatten och kattlåda (du kan behöva flytta detta till samma rum som hon har valt att bygga bo i)
Kattbeteende Under Graviditet
När din katts hormoner förändras under hennes graviditet, kommer även hennes beteende att förändras. Du kanske märker att hennes löpcykel slutar – se vår kattreproduktionsguide för mer information om löpcykler. kattreproduktion
Några beteenden du kan märka medan din katt är gravid inkluderar:
- Spinner mer
- Verkar mer ‘grinig’ och vill ha din uppmärksamhet
- Sökande efter dig mer än vanligt
- Vill inte äta (vanligtvis på grund av morgonillamående eller när de närmar sig födseln)
- Går fram och tillbaka (vanligtvis nära födseln)
Du kanske också märker att din katts beteende förändras efter att hon har fött. Hon kan föredra avstånd och vilja att du ska hålla dig borta från hennes kattungar. Läs mer i vår guide efter födseln. efter födseln guide
Bör Jag Hålla Min Gravid Katt Inomhus?
Om din katt vanligtvis går ut, kan det vara mycket stressande för henne att hållas inomhus i nio veckor. Försök att övervaka henne utomhus under de första veckorna om du kan och kolla snabbt när hon kommer in igen för att säkerställa att hon inte är skadad.
Under de sista två veckorna av hennes graviditet är det bäst att hålla henne inomhus så att hon är säker när kattungarna kommer. Det är troligt att hon inte vill gå ut under denna tid eftersom hon kommer att bygga bo.
När Ska Jag Kontakta Veterinären?
Vi rekommenderar att du pratar med din veterinär innan din katt parar sig, för att se till att hon är frisk nog att para sig och ordentligt vaccinerad.
Om din katt redan är gravid, be din veterinär om råd om hur man tar hand om din katt, inklusive utfodring, avmaskning och behandling mot loppor. Du måste använda behandlingar som är säkra att använda under graviditet.
Prata med din veterinär om den bästa tiden att sterilisera din katt efter att kattungarna är födda. Sterilisering är det säkraste och mest effektiva sättet att förhindra framtida oönskade graviditeter.
Ladda ner: Guide om gravida katter, födsel och vård av unga kattungar. gravid katter, födsel och vård av unga kattungar guide
Relaterade Ämnen
Graviditet och vård av kattungar graviditet och kattungar
Födsel och kattning födsel och kattning
Efter födsel efter födsel
Vård av nyfödda kattungar vård av nyfödda kattungar
Nationellt Kattcenter, Lewes Road, Chelwood Gate, Haywards Heath, RH17 7TT Google Maps
03000 12 12 12 [tel:03000121212]
Adopt a Cat adoptera en katt
Vad Vi Gör vad vi gör
Kampanjande kampanjande
Vår Vision vår vision
Hjälp och Råd hjälp och råd
Stöd Oss stötta oss
Volunteer Opportunities volontärmöjligheter
Sponsor A Cat sponsra en katt
Donera donera
- Katter Skydd Blogg blogg
- Mediecenter mediecenter
- Hitta Oss hitta oss
Kattvård är avgörande för att säkerställa en hälsosam graviditet. För mer information om skötsel av katter, besök vår webbplats tassarna.com.

Edwin Polack
Skribent
Edwin Polack – Som en veterinär och frilansskribent är jag mycket glad över att dela med mig av min kunskap och erfarenhet med mina läsare och hoppas kunna vara till hjälp med alla problem som presenteras av dina icke-mänskliga familjemedlemmar. Jag är, ursprungligen från USA men jag flyttade till Sverige för att fortsätta min karriär och passion. Jag har hittat en ny kärlek för att arbeta online och skriva om alla typer av djur.
1 gfdgdgd