Att välkomna kattungar till världen är en fantastisk upplevelse, men det kommer också med ansvarsområden. Vad ska du göra efter att din katt har fött? Denna guide erbjuder viktig information om hur du sköter både kattmamman och hennes ungar för att säkerställa deras hälsa och säkerhet.
Efter kattfödseln: Håll varmt, rent och tyst. Övervaka ungarna för att säkerställa att de äter. Kontakta veterinär vid blödningar, ovanlig urladdning eller andra oroande symptom. Kastrering rekommenderas efter avvänjning. Låt inte kattmamman lämna ungarna förrän de är självständiga.
Efter Födseln
Ta reda på vad du ska göra efter att din katt har fött och om postnatal kattvård i vår kostnadsfria guide.
Min Katt Har Precis Fött, Vad Gör Jag Nu?
Efter att din katt har fött är det väldigt viktigt att hålla ett nära öga på henne och hennes ungar för att säkerställa att de är glada och växer. Din katt kommer att ge sina ungar allt de behöver, så försök att hålla avstånd om du kan så att hon kan anpassa sig till moderskapet.
Efter att din katt har fött behöver du:
- Hålla rummet där hon och hennes ungar befinner sig varmt.
- Se till att deras bäddning hålls ren och torr.
- Hålla rummet tyst och inte låta familjemedlemmar störa henne.
- Hålla ett öga på ungarna för att se till att de äter, men försök att hålla dig på avstånd som din katt är bekväm med. Ta en titt på vår guide om kattens kroppsspråk för tecken på när din katt vill att du ska hålla dig borta.
- Hålla andra husdjur borta från din katt och hennes ungar.
- Se till att ungarna äter – detta bör börja nästan omedelbart efter födseln. Om de inte har börjat inom en halvtimme, vägled dem försiktigt.
Om du är det minsta bekymrad, ring din veterinär så att de kan ge råd.
Mycket sällan kan din katt ha svårt att ta hand om sina ungar. Om de inte äter bra, kan du behöva prata med din veterinär om att eventuellt handmatning. Du kan läsa mer om handmatning i vår kostnadsfria guide. Handmatning
När Ska Jag Ringa Veterinären
Även om många katter får en helt frisk födsel, finns det vissa problem som kan uppstå som du bör hålla utkik efter. Dessa är:
- Blödning från vaginan eller ovanlig vaginal urladdning.
- Livmodersprolaps – ansträngning kan ibland orsaka att livmodern trycks ut.
- Mastit – infektion av en spene som blir varm, smärtsam och svullen. Drottningen kan vara ovanligt.
- Dålig aptit, överdrivet drickande eller kräkningar.
- Klumpig eller osäker rörelse, skakningar eller kollaps.
Om du ser några av dessa problem, ring din veterinär direkt.
Din Katts Beteende Efter Födseln
De flesta katter tar naturligt hand om sina ungar. Du kanske märker att din katt:
- Licker sina nyfödda ungar, nosar på dem och spinner.
- Flyttar sina ungar. Om hon känner sig osäker av någon anledning, eller om stället hon befinner sig på inte är tillräckligt varmt, kan hon välja att flytta sina ungar. Låt henne inte hindras från att göra detta, utan försök istället att erbjuda ett tyst, bekvämt och varmt område för henne att flytta till.
- Beter sig annorlunda mot dig. Katter är mycket beskyddande över sina ungar, så hon kanske föredrar att du håller avstånd till en början.
En liten förändring i beteendet är normalt för din katt efter att hon har fött, men hon kommer att anpassa sig efter några veckor.
Ibland kan din katts beteende vara en orsak till oro och detta är när du vill ringa din veterinär. Några saker att vara uppmärksam på (och sätt att hjälpa din katt och hennes ungar) inkluderar:
- Allvarliga störningar, kontinuerliga avbrott eller smärta kan orsaka att drottningen dödar sina avkommor. Risken för detta minskar om mamma är bekant med sin miljö, om det är tyst omkring henne och hon är vid god hälsa. Var mycket lugn och tyst och störa inte en mamma med mycket unga ungar om det inte är nödvändigt.
- Om drottningen verkar ignorera eller avvisa en av sina ungar, kan det hjälpa att sätta lite av födelsevätskorna på ungen för att få henne att acceptera dem.
Vad Ska Jag Mata Min Katt Med Efter Att Hon Har Fött?
Din katt kommer att behöva många av de rätta näringsämnena för att hålla sig själv och sina ungar friska och starka. Eftersom hon stödjer sina ungar medan de fortfarande diar, behöver hon en kost som är rikare på kalorier, fett, protein och lättsmält.
Det är bäst att ge din katt en bra kvalitetskattfoder medan hon diar sina ungar. Detta säkerställer att hon får gott om näringsämnen för att stödja deras utveckling och tillväxt, och gör avvänjningsprocessen enklare när tiden är inne. Läs mer om avvänjning i vår guide för kattungar.
När Kan Jag Röra Vid Min Katts Nyfödda Kattungar?
I början är det vanligtvis bäst att undvika att röra vid din katts nyfödda ungar om du kan. Hon kommer att vara mycket beskyddande över dem och kanske inte vill att du rör, så det är bäst att respektera hennes utrymme om inget är fel. Ibland kan för mycket hantering av nyfödda göra att deras mamma avvisar dem.
Efter ett par veckor, om din katt är glad för att du gör det, kan du kanske försiktigt klappa de nya ungarna. Det är viktigt att börja socialisera ungarna från vecka två och en del av detta kommer att innebära att hantera dem. Hur man socialiserar kattungar.
Om din katt kämpar, är sjuk eller har avvisat några av sina ungar, kan du behöva ingripa och hantera dem tidigare. Du bör göra detta mycket försiktigt och titta på vår guide för handmatning för mer råd.
När Kan Jag Få Min Katt Kastrerad Efter Att Hon Haft Kattungar?
Att få din honkatt kastrerad är ett bra sätt att säkerställa att de inte får någon oönskad kull och kan också hjälpa till att förebygga vissa hälsoproblem.
Efter att din katt har fött, kanske du beslutar att du inte vill att hon ska få fler ungar. Du kan få henne kastrerad runt åtta veckor efter födseln när hennes ungar är helt avvanda, men diskutera detta med din veterinär eftersom de kommer att vara bäst placerade att ge råd baserat på din katts omständigheter. Fram till denna tidpunkt kommer hon att spendera mycket tid med sina ungar och behöver dia dem, så hon skulle inte kunna återhämta sig ordentligt efter operationen.
Kom ihåg att du kan få din katt kastrerad från fyra månaders ålder, vilket förhindrar dem från att få en kull kattungar i så ung ålder. Läs mer om kastrering.
Hur Snart Efter Födseln Kan Min Katt Gå Ut Igen?
Kattungar behöver mata sig var två till tre timmar, så det är troligt att din katt inte vill lämna dem den första veckan eller så. De är också beroende av henne för skydd och värme, så hon måste stanna nära dem.
När ungarna är lite mer självständiga, kan hon gå ut igen. En okastrerad hona kan bli gravid igen så snart som två veckor efter födseln medan hennes kull fortfarande är beroende av henne, så det kan vara bäst att försöka hålla henne inomhus tills ungarna är redo att gå till nya hem när de är minst åtta veckor gamla.
Vi rekommenderar att du kastrerar din katt eftersom detta förhindrar eventuella oönskade kullar. Prata med din veterinär om när den bästa tiden är och läs vår kostnadsfria kastreringsinformation. Kastreringsråd.
Hur Kan Jag Återhämta Kattungarna?
Om möjligt bör du låta kattungarna stanna med sin mamma tills de är minst åtta till nio veckor gamla. Dessutom är det viktigt att ha kattungar socialiserade under sin tidiga utveckling för att säkerställa att de kommer att vara mindre benägna att utveckla beteendeproblem som vuxna.
Var snäll och ge dem inte bort på sociala medier eller online, eftersom detta kan sätta dem i risk och du kan inte vara säker på vilken slags hemmiljö de kan hamna i. Kontakta teamet på Kattskyddet så kan vi hjälpa till.
Mer information om att återhämta din katt kan hittas i vår guide Att Ge Upp En Katt.
Ladda ner: Granskning av Gravid Katt, Födelse och Vård av Unga Kattungar
Kattvård rekommenderas för både mamman och hennes ungar. Se vår guide för kattvård för mer information.

Edwin Polack
Skribent
Edwin Polack – Som en veterinär och frilansskribent är jag mycket glad över att dela med mig av min kunskap och erfarenhet med mina läsare och hoppas kunna vara till hjälp med alla problem som presenteras av dina icke-mänskliga familjemedlemmar. Jag är, ursprungligen från USA men jag flyttade till Sverige för att fortsätta min karriär och passion. Jag har hittat en ny kärlek för att arbeta online och skriva om alla typer av djur.
1 gfdgdgd