Kattmat – allt du behöver veta om foder för din katt

Har du nyligen lagt till en kattvän till din familj? Grattis! Vi vet att du kommer att bli glad över att ha din nya katt i ditt hem.

Men, visste du att du kan lätt förgifta din katt? Eller, att du kan betala kattmaten billigare än du gör just nu?

Allt detta och mycket mer hittar du just här: på vår webbsida om kattmat och dem saker du ska veta om kattnäring för att hålla din katt frisk och pigg.

Kort överblick över vad som finns här:

  1. Först kan du läsa lite om MATNING i allmänt
  2. Sedan kan du läsa om hur ofta en katt ska äta
  3. Lär dig om olika typer av kattmat
  4. Hur man byter kattmat – från kattunge till vuxen katt och vidare
  5. Näringstips för katter – generellt
  6. Dem mest giftiga livsmedel för katter
  7. Att köpa kattmat och vad man ska tänka på
Kattmat - näringstips för katter

Matning

Vi rekommenderar att du köper högkvalitativt märkesmat för kattungar eller katter. Din veterinär kommer att kunna bedöma din nya katt eller kattunge och bestämma den bästa dieten. Faktorer som ålder, aktivitetsnivå och hälsa gör skillnad i vad och hur mycket en katt ska äta.

  • Vuxna katter är laktosintoleranta, så ge inte katten komjölk och relaterade produkter som inte är anpassade för katter.
  • Katter behöver taurin, en essentiell aminosyra, för hjärtat och ögonens hälsa. Fodret du väljer bör vara balanserat för din katts eller kattunges livsstadium. Rätt balanserad mat kommer att innehålla taurin.
  • Du måste alltid ge färskt, rent vatten och tvätta och fylla på din katts vattenskålar dagligen.
  • Ge katten mat avsedd för katter. Katten ska äta mat som är anpassat till ens unika näringsbehov.
  • Kattgodis bör inte vara mer än 5-10% av kosten.
  • Matskålar och matplats ska vara rena och fräscha. Släng bort våtfoder som katten inte ätit upp.
  • Många människor ger barnmat till en katt eller kattunge som vägrar mat eller inte mår bra. Läs etiketterna noggrant: Om barnmaten innehåller lök eller vitlökspulver kan ditt husdjur bli förgiftad.
  • Ta din katt till en veterinär om tecken på anorexi, diarré, kräkningar eller slöhet fortsätter i mer än två dagar.
  • Undvik vegetarisk kost.
  • En kastrerad katt har lätt för att öka i vikt därför ska man använda ett foder speciellt anpassat för kastrerade katter.

HÄMTA GRATIS MATERIAL

Lista över mat som katter kan äta och som katter SKA undvika!

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Hur ofta ska en katt äta?

Mängden och frekvensen av måltider beror på din katts ålder, hälsa och preferenser.

Kolla djurfoderaffärer på din lokala stormarknad, och du hittar dussintals sorters mat för din katt. Mata din katt för lite eller med fel sorts mat, och han kommer inte att bibehålla god hälsa. Mata honom för mycket, så blir han tjock.

Du kan hjälpa till att få din katt på rätt tass genom att etablera regelbundna matningsrutiner. Maten du matar din katt med bör vara komplett och balanserad, så det enkla svaret på hur ofta du ska mata den är att det inte finns ett enkelt svar.

Ålder gör skillnad

Kattungar behöver mer mat per kilo kroppsvikt för att stödja sin tillväxt än vuxna katter, och de bör därför utfodras oftare under dagen. Att växa upp kattungar upp till sex månaders ålder kan kräva tre måltider om dagen.

Från sex månaders ålder till mognad kommer de flesta katter att klara sig bra när de matas två gånger om dagen.”

När katten väl blir vuxen, vid ungefär ett år, är det i de flesta fall lämpligt att äta en eller två gånger om dagen.

Äldre katter, sju år och äldre, bör behålla samma utfodring. När katter når vuxen ålder är det bra att äta en gång om dagen så länge de är friska och inte har några sjukdomsproblem som tyder på en anledning att äta annorlunda”.

Din katts hälsa spelar roll

Om din katt lider av ett hälsoproblem som diabetes, kan du behöva mata honom baserat på närhelst han får insulin, beroende på typ. Prata med din veterinär.

Om din katt har hypertyreos kanske han vill äta hela tiden. Behandla sjukdomen. ”Om det är ett problem som kan behandlas, behandla det och mata sedan din katt normalt.”

När en katt åldras kan tänderna bli dåliga, eller så kan katten utveckla tandköttssjukdom som kan göra det svårt att tugga torrfoder. Om katten kommer till den punkten, du kan erbjuda konserver med våtfoder eller du kan också mosa ihop det torra och blanda det med vatten för att göra det lättare att tugga.

Typer av kattmat

En nybörjare på scenen för kattmat kan lätt bli förlåten för att han tycker att valet där ute är verkligen häpnadsväckande. Vid första anblicken är det. Mat för kattungar, torrfoder, halvfuktad mat, måltider för katter, receptbelagda dieter, ekologisk mat, foder med tillsatta näringsämnen, terapeutiska dieter, konserver, måltider i förseglade paket, kycklingarom, kattmat med tonfisk, kibble… Listan fortsätter och fortsätter när det gäller ingredienser, smaker, texturer och tillgängliga typer av kattmat.

Lyckligtvis är det inte så svårt som det först verkar att komma till botten med de olika typerna av kattmat och vad du bör leta efter. Allt du behöver ha är en grundläggande förståelse för din katts individuella behov och hur varje typ av foder uppfyller det kravet.

Det finns tre huvudtyper av kattmat:

  • Torrfoder (även känd som kibble),
  • halvfuktig mat och
  • våtfoder (även känd som konserver).

Torr kattmat – torrfoder – kattmat torrfoder

Detta är ofta det billigaste valet för din katt. Den har en mycket lång hållbarhet, och en påse med mat räcker flera månader. Svårigheten med torrfoder är att den inte är särskilt välsmakande och katter som är kända för att vara kinkiga ätare kan lätt vända näsan åt det om deras diet enbart består av detta. En katt är mindre benägen att äta torrfoder, kanske på grund av dess osmaklighet och istället bara äta det som krävs för att lindra hungern. Det bra matval att lämna ute torrfoder under dagen för din katt att nappa på, eftersom du kan lita på att din katt sannolikt inte kommer att äta för mycket på grund av osmaklighet.

Torrfoder har ett rykte om sig att vara näringsmässigt obalanserad, men nuförtiden finns det massor av högkvalitativa torrfoder tillgängliga som är långt ifrån näringsmässigt ofullständiga. Ett bra torrfoder har även en viss polerande effekt på kattens tänder, vilket motverkar tandsten och gynnar hälsan i mun och tandkött. Många katter lever långa och hälsosamma liv på en diet av bara torrfoder.

Halvfuktig mat

Man skulle kunna anta att halvfuktig kattmat vore bra och något mellan torrt och vått foder när det gäller kostnad och hållbarhet …. men så är det faktiskt inte. Den är inte ett populärt val, och inte heller särskilt bra för din katts hälsa. Det beror på att dem processer och tillsatser som ingår i produktionen gör att den är av dålig kvalitet. Som regel är det bäst att undvika halvfuktig mat.

Blötfoder – våtmat – våtfoder – kattmat blötmat

Detta skulle vanligtvis vara din katts första val av foder. Lätt att äta och mycket välsmakande, en katt skulle gärna äta sig igenom burkar och burkar (eller paket och paket) med våtfoder om den fick en halv chans. Av denna anledning bör du inte fritt utelämna våtfoder eftersom de förmodligen kommer att fortsätta äta det även om de inte nödvändigtvis behöver mer och sedan blir överviktiga.

Det finns sorter av mycket hög kvalitet på marknaden. (Det är en bra idé att förstå etiketterna.)

Det är absolut nödvändigt att din katt får den kompletta balansen av näring som den behöver. En katts näringsbehov förändras under dess liv och därför är det viktigt att göra justeringar av kattens kost allt eftersom. Kattungar behöver till exempel ungefär dubbelt så många näringsämnen per kilo kroppsvikt än en vuxen katt. Likaså behöver en gravid till en digivande katt mer näring för att hjälpa dem att hålla sig starka.

Din veterinär kan ge råd om den bästa typen och mängden foder för att ge din katt, men i allmänhet är det säkrast att välja ett kattfoder som har utformats specifikt för att möta behoven hos din katt i vilket stadium den än befinner sig. Kattungemat bör köpas till kattungar till exempel, och stoppas när katten når vuxen ålder (när den är ett år gammal.)

Om din katt lider av en viss sjukdom eller är sjuk, kan det vara klokt att byta till en terapeutisk diet som är utformad för att lindra några av symptomen och till och med hjälpa till att återhämta sig. På grund av den specialiserade karaktären hos dessa typer av kattmat är det endast möjligt att köpa denna typ av foder på recept från din veterinär. Prata med din veterinär om du känner att detta kan vara till någon fördel för din katts hälsa.

Som det har visat sig finns det inte så många olika typer av kattmat, du behöver bara veta vad du letar efter. Se till att allt du köper är av hög kvalitet, och det betyder att du kontrollerar formuleringen på etiketten och ingredienslistan.

Saken att hålla utkik efter på ingredienslistan är den första artikeln som anges vara en specifik köttprodukt som ”kyckling” eller ”tonfisk”. Det betyder att just den varan är den ingrediens som finns mest i maten. Om den först listade ingrediensen istället är ”köttbiprodukter” eller ”majs” kan du anta att produkten är av låg kvalitet.

Du kanske betalar mer för maten men bristen på veterinärräkningar senare i livet kommer att säkerställa att du får utmärkt valuta för pengarna totalt sett. Din katt kommer att leva längre och lyckligare med högkvalitativ mat, det är säkert.

5 skäl att kombinera vått och torrt kattfoder

Att välja rätt foder för ditt husdjur kan vara ett kärleksarbete. Med så många alternativ, dieter och filosofier som flyter runt, är det lätt att bli överväldigad. Men vad händer om du inte behövde välja ett enda, perfekt kattfoder? I vissa fall kan en blandning av torr- och våtfoder vara det bästa alternativet för din katt. Här är några anledningar till varför blandning kan matcha din katts behov.

  1. Du har kontroll

Att blanda våt- och torrfoder gör det lättare för dig att hantera din unika katts kost- och näringsbehov. Tillsammans med din veterinär är det förvånansvärt enkelt att skapa en skräddarsydd måltidsplan för din katt som är balanserad för att gynna deras individualiserade ämnesomsättning. Till exempel, om din katt är naturligt kräsen och mycket aktiv, kan du blanda vått och torrt foder för att uppmuntra din katt att äta det torrfoder som motsvarar det kaloriintag den behöver. På tal om kräsna katter…

  1. Katter älskar att blöta sina morrhår

Även om en torrfoderdiet kan vara mer bekväm för dig, talar många aspekter av våtfoder till katters naturliga aptit. Precis som människor älskar katter variation. Varierande texturer och smaker kan räcka långt för din katt, och katter tenderar att föredra att äta mindre måltider oftare under dagen.

  1. Håll katten i form

Katter som äter blötfoder tenderar att konsumera färre kalorier totalt sett. Eftersom våtfoder innehåller mer fukt och är tätare, tenderar det att få din katt att känna sig mättare och därför äta lite mindre.

  1. Hjälp med hydrering

Även om torrfoder av högkvalitet är bra för att leverera komplett och balanserad näring till din katt, kan den inte hålla katten hydrerade. Även om du lämnar en vattenskål ute får vissa katter inte den mängd fukt de behöver, vilket kan leda till urinvägsproblem. Att blanda vått och torrt foder tillsammans kan ge dig lite sinnesfrid att din katt får lite mer återfuktning.

  1. Dental Dividends

Det kanske inte är ditt första bekymmer, men det finns några bevis som tyder på att torrfoder hjälper till att hålla din katts framtänder rena. Din katts munhälsa spelar en stor roll för deras övergripande hälsa och livslängd, så att blanda lite torrfoder i din katts våtfoder kan ha vissa fördelar i det långa loppet.

Saker att tänka på

Kom ihåg att våt kattmat måste förvaras i kyl efter öppnandet. Om du är ny i världen av torr kattmat, kom ihåg att alltid följa utfodringsriktlinjerna på förpackningen och förvara matkassar på en sval, torr plats.

katt och mat

Hur man byter kattmat – från kattunge till vuxen katt och vidare

Katter har olika näringsbehov beroende på deras ålder och hälsa. Det är viktigt att anpassa maten när de mognar och under åldringsprocessen. Samtidigt bör du undvika att byta din katts mat för snabbt eftersom de kan bli sjuka. Katter älskar rutinen att äta samma mat varje dag, så du bör ge dem tid och en vårdande miljö när du behöver ändra deras kost.

Om din kattunge behöver avvänjas först ska du läsa vår artikel om avvänjning av en kattunge.

Schemaläggning av övergången

Välj kattmat baserat på livsstadiet. Näringsbehoven hos din kattunge kommer att förändras när de växer och åldras, så du bör byta mat när de gör en livsförändring. Om din kattunge håller på att bli katt eller om din vuxna katt blir äldre, bör du välja ett foder som är lämpligt för deras nya skede i livet.

Beroende på deras hälsa och preferenser kanske du också vill byta mellan märken av kattmat eller mellan torra och våta sorters mat.

Blanda det gamla med det nya maten.

Istället för att plötsligt ändra din katts mat bör du blanda den gamla med den nya maten. Fortsätt att servera portioner av samma storlek men inkludera lite nytt foder blandat i det gamla receptet, så att din katt gradvis vänjer sig vid den nya smaken. Öka gradvis mängden ny mat du ger din katt.

Följ ett sju dagars övergångsschema för unga katter

Den första regeln för att gå över till ett nytt livsmedel är att göra det långsamt. Blanda gradvis in mer ny mat i din katts vanliga gamla diet. Du kan prova följande sju dagars övergångsschema:

Från dag ett till två, ge din katt en fjärdedel ny mat och tre fjärdedelar gammal mat. Under dag tre och fyra, ge din katt hälften ny mat och hälften gammal mat. Från dag fem till sex, ge din katt tre fjärdedelar ny mat och en fjärdedel gammal mat. På dag sju, ge din katt en portion helt ny mat.

Dag: 1,225% ny mat – 75% gammal mat
Dag: 3,450% ny mat – 50% gammal mat
Dag: 5,675% ny mat – 25% gammal mat
Dag 7100% ny mat.

HÄMTA GRATIS MATERIAL

Ladda hem en tabell med 7 dagars och 10 dagars övergångsschema för unga och gamla katter. Enkelt att följa.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Använd en tiodagarsövergång för äldre katter

Katter äldre än nio år anses seniora och behöver lite speciell näring för gamla katter. Om din katt är senior kanske du vill prova ett längre tiodagars övergångsschema:

Från dag ett till tre, mata din katt med en portion bestående av tre fjärdedelar gammalt foder och en fjärdedel nytt foder.
Från dag fyra till fem, ge din katt en portion med femtio procent gammalt foder och femtio procent nytt foder. Håll utkik efter tecken på svårigheter som orolig mage. Om din katt har problem, gå tillbaka till formeln för dag ett till tre under några dagar och fortsätt sedan med schemat.
Från dag sex till nio, mata din katt med en portion som innehåller tre fjärdedelar gammalt foder och en fjärdedel nytt foder.
På dag tio, ge din katt bara det nya fodret.

Dag: 1,2,325% ny mat – 75% gammal mat
Dag: 4,550% ny mat – 50% gammal mat
Dag: 6,7,8,975% ny mat – 25% gammal mat
Dag 10100% ny mat.

Leta efter tecken på svårighet och justera därefter. Under övergångsprocessen, leta efter tecken på att din katt har problem med det nya fodret. Om de upplever några mindre symtom bör du ge dem en längre tid att anpassa sig till den nya maten. Men om symtomen ser allvarliga ut bör du ta dem till veterinären. Leta efter följande symtom:

  • Mjuk avföring
  • Kräkningar
  • Diarre
  • Aptitlöshet

Minska stress under övergången

Skapa en lugn, avkopplande plats att äta. Eftersom att byta mat kan vara stressande för katter, vill du skapa en riktigt avkopplande, gästvänlig matplats. Se till att du matar dem i ett lugnt område, borta från bullriga delar av ditt hem och andra katter.

Servera konserver vid kroppstemperatur. Om den nya kosten innehåller konserver bör du ta ut den ur kylen och låta den anpassa sig till rumstemperatur innan servering. Du kan också lägga den i mikrovågsugnen i några sekunder. Blanda burkmaten så att hela måltiden har en jämn temperatur.
Servera konserver i ett platt fat. Det är bättre att servera burkmat i ett platt fat, eftersom din katt kan bli irriterad om det inte finns plats för morrhåren.

Servera din katt för hand. Prova att lägga lite av det nya fodret i handen och erbjuda det till din katt. Om du har en bra relation med katten kan det hjälpa att handmata dem under övergångsprocessen.

Utvärdera när man ska byta kattmat

Rådfråga din veterinär om att byta kattmat. Om du är osäker på när du ska byta från en kattunge till en vuxenersättning eller på annat sätt ändra din katts diet, bör du prata med din veterinär. De bör kunna tala om för dig när du ska byta, samt om du ska förvänta dig att din katt ska gå upp eller ner i vikt under övergångsprocessen.

Byt till en vuxenersättning när din katt slutar växa. De flesta katter kommer att sluta växa vid cirka ett år gamla, även om vissa raser kommer att ta lite längre tid att nå vuxenstorlek. Om din katt har slutat växa kan du byta från kattunge till vuxenfoder. Under övergången bör du titta på deras vikt och hälsa. Om de ser magra eller överviktiga, justera deras portionsstorlekar därefter.

Om din katt blir överviktig bör du övergå till en viktkontrollformel. Rådfråga din veterinär om en lämplig viktkontrollformel.

Om din katt är mer än tjugo procent över sin normala kroppsvikt anses den vara fet.

Byt kattmat när din katt blir äldre

Om din katt nyligen blivit senior bör du övergå från vuxenfoder till ett seniorkattfoder. En senior kattmat bör ha högkvalitativt protein och fett.

  • Om din katt nyligen fyllt nio eller tio, anses den vara senior och kan övergå till det nya fodret.
  • Faktorer att tänka på när man väljer ett seniorfoder inkluderar fettabsorption, smältbarhet, led- och rörlighetsproblem, njurproblem, viktminskning och ökning.
  • Ingredienser att leta efter i en senior kattmat inkluderar betmassa, glukosamin, kondroitinsulfat, L-karnitin, vitamin E och protein av god kvalitet.
  • Köp kattmat storpack

Näringstips för katter – generellt

Letar du efter mer information om hur du strukturerar diet för din kattunge, vuxna katt eller äldre katt? Läs vidare för viktiga näringstips för att hålla din kattvän frisk.

Näringsämnen din katt behöver

Näringsämnen är ämnen som erhålls från mat och används av ett djur som en energikälla och som en del av det metaboliska maskineri som är nödvändigt för underhåll och tillväxt. Med undantag för några speciella behov, sjukdomsrelaterade brister eller instruktioner från din veterinär, bör dina katter kunna få alla de näringsämnen de behöver från kommersiellt högkvalitativt kattfoder, som är formulerat med dessa speciella standarder i åtanke. Här är de sex viktiga klasserna av näringsämnen som är grundläggande för ett hälsosamt liv.

Vad äter katter: Vatten

Vatten är det viktigaste näringsämnet. Även om mat kan hjälpa till att tillgodose en del av din katts vattenbehov, måste katten alltid ha färskt rent vatten tillgängligt. En brist på vatten kan orsaka allvarlig sjukdom eller till och med dödsfall.

Vad äter katter: Proteiner

Proteiner är de grundläggande byggstenarna för celler, vävnader, organ, enzymer, hormoner och antikroppar och är väsentliga för tillväxt, underhåll, reproduktion och reparation. Proteiner kan erhållas från ett antal källor. Djurbaserade proteiner har fullständiga aminosyraprofiler. (Observera: Ge inte ditt husdjur råa ägg.) Protein finns också i grönsaker, spannmål och soja, men dessa anses vara ofullständiga proteiner.

Vad äter katter: Aminosyror

Aminosyror är byggstenarna i proteiner och delas in i essentiella och icke-essentiella aminosyror:

  • Essentiella aminosyror kan inte syntetiseras av djuret i tillräckliga mängder och MÅSTE tillföras i kosten. Essentiella aminosyror inkluderar arginin, metionin, histidin, fenylalanin, isoleucin, treonin, leucin, tryptofan, lysin, valin och taurin*.
  • Icke-essentiella aminosyror kan syntetiseras av ditt husdjur och behövs inte i kosten.

*Den essentiella aminosyran taurin krävs för sällskapskatter. Taurin krävs för att förebygga ögon- och hjärtsjukdomar, såväl som reproduktion, fostertillväxt och överlevnad. Denna essentiella aminosyra finns bara i livsmedel av animaliskt ursprung, såsom kött, ägg och fisk.

Vad äter katter: Fett

Fetter är den mest koncentrerade formen av matenergi, och ger ditt husdjur mer än dubbelt så mycket energi som proteiner eller kolhydrater.

Fetter är viktiga i cellernas struktur och behövs för produktionen av vissa hormoner. De krävs för absorption och utnyttjande av fettlösliga vitaminer. Fetter ger kroppen isolering och skydd för inre organ.

Essentiella fettsyror måste ingå i ett husdjurs diet eftersom de inte kan syntetiseras av en katt i tillräckliga mängder. Linolsyra är en essentiell fettsyra för katter. Arakidonsyra, en omega-6-fettsyra, är också viktig för katter för underhåll av hud och päls, för njurfunktion och för reproduktion.

Omega-6 och omega-3 fettsyror (EPA och DHA) spelar en viktig roll för att läka inflammation. Att ersätta en del omega-6 med omega-3-fettsyror kan minska en inflammatorisk reaktion – oavsett om det är i huden (på grund av allergier), lederna (från artrit), tarmarna (från inflammatoriska tarmsjukdomar) eller till och med i njurarna ( från progressiv njursvikt).

Vad äter katter: Kolhydrater

Kolhydrater ger energi till kroppens vävnader, spelar en viktig roll för tarmens hälsa och kommer sannolikt att vara viktiga för reproduktionen. Även om det inte finns något minimikrav på kolhydrater, finns det ett minimikrav på glukos som krävs för att tillföra energi till kritiska organ (d.v.s. hjärnan).

Fibrer är typer av kolhydrater som modifierar blandningen av bakteriepopulationen i tunntarmen, vilket kan hjälpa till att hantera kronisk diarré. För att katter ska få mest nytta av fiber måste fiberkällan vara måttligt jäsbar. Foder som innehåller mycket fiber är inte bra för katter med höga energikrav, till ex. de som är unga och växer.

Vad äter katter: Vitaminer

Vitaminer är katalysatorer för enzymreaktioner. Små mängder vitaminer är viktiga för katter för normal metabolisk funktion. De flesta vitaminer kan inte syntetiseras i kroppen och är därför viktiga i kosten.

  • Vid utfodring av en komplett och balanserad kost är det onödigt att ge ett vitamin- eller mineraltillskott om inte en specifik brist diagnostiseras av en veterinär. Övertillskott kan resultera i förgiftning med några viktiga vitaminer och mineraler!
  • Mineraler är oorganiska föreningar som inte metaboliseras och inte ger någon energi. Dessa näringsämnen kan inte syntetiseras av djur och måste tillföras i kosten. I allmänhet är mineraler viktigast som strukturella beståndsdelar i ben och tänder, för att upprätthålla vätskebalansen och för deras inblandning i många metabola reaktioner.
Olika typerna av utfodringsmetoder för katter

Dem mest giftiga livsmedel för att undvika att mata din katt med

Som kattägare kanske du gillar att ge dina katter din mat då och då. Katter är vanligtvis kräsna ätare så de kanske inte reagerar på varje mat som du lägger ner framför dem. När du väljer att mata katter med maten avsedd för människor, se till att du väljer saker som inte är skadliga eller giftiga för din katt och ge din katt säker mat. Om din katt får i sig skadlig mat från människor, se till att du tar med den till veterinären omedelbart för att minimera risken för en allvarlig sjukdom eller ett medicinskt tillstånd.

Vi har sammanställt en praktisk lista över dem mest giftiga livsmedel för att undvika att mata din katt med. Som alltid, om du misstänker att din katt har ätit något av följande foder, vänligen notera mängden som intas och kontakta din veterinär.

Alkohol
Alkoholhaltiga drycker och livsmedel som innehåller alkohol kan orsaka kräkningar, diarré, nedsatt koordination, depression i centrala nervsystemet, andningssvårigheter, skakningar, onormal blodsurhet, koma och till och med dödsfall. Under inga omständigheter får ditt husdjur ges alkohol. Om du misstänker att ditt husdjur har intagit alkohol, kontakta en veterinär omedelbart.

Avokado
Avokado är främst ett problem för fåglar, kaniner, åsnor, hästar och idisslare inklusive får och getter. Den största oron är för kardiovaskulära skador och död hos fåglar och kaniner. Hästar, åsnor och idisslare får ofta svullna, ödematösa huvud och hals.

Choklad, kaffe och koffein
Dessa produkter innehåller alla ämnen som kallas metylxantiner, som finns i kakaofrön, frukten från växten som används för att göra kaffe och i nötterna av ett extrakt som används i vissa läsk. När de intas av husdjur kan metylxantiner orsaka kräkningar och diarré, flämtning, överdriven törst och urinering, hyperaktivitet, onormal hjärtrytm, skakningar, kramper och till och med dödsfall. Observera att mörkare choklad är farligare än mjölkchoklad. Vit choklad har den lägsta nivån av metylxantiner, medan bakchoklad innehåller den högsta.

Citrus
Stjälkarna, bladen, skalen, frukten och fröna från citrusväxter innehåller varierande mängder citronsyra, eteriska oljor som kan orsaka irritation och eventuellt till och med depression av centrala nervsystemet om de intas i betydande mängder. Små doser, som att äta frukt, kommer sannolikt inte att ge problem utöver mindre magbesvär.

Kokos och kokosolja
När de intas i små mängder kommer kokos- och kokosnötsbaserade produkter sannolikt inte att orsaka allvarlig skada på ditt husdjur. Köttet och mjölken från färska kokosnötter innehåller oljor som kan orsaka magbesvär, lös avföring eller diarré. På grund av detta uppmuntrar vi dig att vara försiktig när du erbjuder dina husdjur dessa livsmedel. Kokosvatten innehåller mycket kalium och bör inte ges till ditt husdjur.

Vindruvor och russin
Även om den giftiga substansen i vindruvor och russin är okänd, kan dessa frukter orsaka njursvikt. Tills man vet mer information om det giftiga ämnet är det bäst att undvika att mata dina djur med vindruvor och russin.

Macadamianötter
Macadamianötter kan orsaka svaghet, depression, kräkningar, skakningar och hypertermi hos hundar. Tecken uppträder vanligtvis inom 12 timmar efter intag och kan pågå i cirka 24 till 48 timmar.

Mjölk och mejeri
Eftersom husdjur inte har betydande mängder laktas (enzymet som bryter ner laktos i mjölk), orsakar mjölk och andra mejeribaserade produkter dem diarré eller annan matsmältningsbesvär.

Nötter
Nötter, inklusive mandlar, pekannötter och valnötter, innehåller stora mängder oljor och fetter. Fetterna kan orsaka kräkningar och diarré, och potentiellt pankreatit hos husdjur.

Lök, vitlök, gräslök
Dessa grönsaker och örter kan orsaka gastrointestinala irritationer och kan leda till skador på röda blodkroppar och anemi. Även om katter är mer mottagliga, är hundar också i riskzonen om en tillräckligt stor mängd konsumeras.

Rått/otillagat kött, ägg och ben
Rått kött och råa ägg kan innehålla bakterier som Salmonella och E. coli som kan vara skadliga för husdjur och människor. Råa ägg innehåller ett enzym som kallas avidin som minskar absorptionen av biotin (ett B-vitamin), vilket kan leda till hud- och pälsproblem. Att mata ditt husdjur med råa ben kan verka som ett naturligt och hälsosamt alternativ som kan uppstå om ditt husdjur levde i naturen. Detta kan dock vara mycket farligt för ett husdjur, som kan kvävas av ben, eller få en allvarlig skada om benet splittras och fastnar i eller punkterar ditt husdjurs matsmältningskanal.

Salt och salt mellanmål
Stora mängder salt kan orsaka överdriven törst och urinering, eller till och med natriumjonförgiftning hos husdjur. Tecken på att ditt husdjur kan ha ätit för mycket salt mat inkluderar kräkningar, diarré, depression, skakningar, förhöjd kroppstemperatur, kramper och till och med dödsfall. Som sådan uppmuntrar vi dig att undvika att ge dina husdjur salttunga snacks som potatischips, kringlor och saltade popcorn.

Xylitol
Xylitol används som sötningsmedel i många produkter, inklusive tuggummi, godis, bakverk och tandkräm. Det kan orsaka insulinfrisättning hos de flesta arter, vilket kan leda till leversvikt. Ökningen av insulin leder till hypoglykemi (sänkta sockernivåer). De första tecknen på toxicos inkluderar kräkningar, letargi och förlust av koordination. Tecken kan utvecklas till anfall. Förhöjda leverenzymer och leversvikt kan ses inom några dagar.

Jäst deg
Jästdeg kan höjas och orsaka gas att samlas i ditt husdjurs matsmältningssystem. Detta kan vara smärtsamt och kan få magen att svälla upp och eventuellt vrida sig och bli en livshotande nödsituation. Jästen producerar etanol som en biprodukt och en hund som får i sig rå bröddeg kan bli full.

Att köpa kattmat och vad man ska tänka på

Man kan bara gå in på en djuraffär och köpa vilken kattmat som helst men… är det optimalt för just din katt?

Läs nedan om olika typer av kattfoder som finns på marknaden och tänk på din kattens speciella behov för näring.

Det viktigaste är att välja ett foder som är anpassat till din katts specifika behov, såsom ålder, storlek, aktivitetsnivå och eventuella hälsoproblem.

Kattfoder för innekatt

Det finns foder som är speciellt utformat för innekatter, och det kan vara bra att välja det om du har en katt som endast lever inomhus. Dessa foder innehåller oftast en högre andel animaliskt protein än vad foder för utekatter gör, eftersom innekatter inte har möjlighet att jaga och äta rått kött. De kan också innehålla extra tillskott av vitaminer och mineraler som är speciellt anpassade för innekatters behov.

Det finns både torrfoder och våtfoder som är lämpligt för innekatter. Torrfoder håller längre och är lättare att lagra, men det kan vara bra att ge katten lite våtfoder också eftersom det innehåller mer fukt, vilket kan hjälpa till att hålla katten vätskbalanserad.

Det är också viktigt att se till att katten får tillräckligt med vatten. Många innekatter dricker inte tillräckligt med vatten, så det kan vara bra att använda en vattenfontän eller att byta ut vattenskålen ofta för att se till att katten får tillräckligt med vätska.

Tänk också på att det är viktigt att följa rekommendationerna på foderspaketet när det gäller mängden foder som du ger din katt, eftersom en katt som äter för mycket kan bli överviktig. Om du är osäker på vilket foder som är lämpligt för din katt, kan du rådfråga din veterinär för mer information.

Torrfoder för kastrerade katter

Efter att en katt har kastrerats kan det vara lämpligt att ge den ett foder som är anpassat för kastrerade katter. Detta eftersom kastrerade katter oftast har lägre energibehov än okastrerade katter, och det kan därför vara lämpligt att ge dem ett foder med lägre kaloriinnehåll. Kastrerade katter kan också ha en tendens att bli överviktiga, så det kan vara bra att välja ett foder som hjälper till att hålla vikten på rätt nivå.

Det finns också torrfoder som är speciellt utformat för katter med specifika hälsoproblem, såsom njursjukdomar eller diabetes. Om din katt har ett hälsoproblem kan det vara bra att rådfråga din veterinär om vilket foder som är lämpligt att ge.

Det är också viktigt att se till att katten får tillräckligt med vatten. Många katter dricker inte tillräckligt med vatten, så det kan vara bra att använda en vattenfontän eller att byta ut vattenskålen ofta för att se till att katten får tillräckligt med vätska.

Torrfoder utan spannmål

Det finns många olika sorters torrfoder som inte innehåller spannmål, och det kan vara bra att välja detta foder om din katt har allergier eller känslighet mot spannmål. Det finns foder som innehåller proteinkällor som kött, fisk eller fågel, och som inte innehåller spannmål.

Det finns också foder som innehåller spannmålsfria ingredienser, såsom bovete, quinoa eller kikärtor, som kan vara lämpliga för katter som är känsliga mot vanligt spannmål.

Det är viktigt att välja ett foder som innehåller tillräckligt med proteiner och andra näringsämnen för att tillgodose din katts behov. Det kan vara bra att rådfråga en veterinär om vilket foder som är lämpligt för din katt och om eventuella tillskott som kan behövas.

Tänk också på att det är viktigt att följa rekommendationerna på foderspaketet när det gäller mängden foder som du ger din katt, eftersom en katt som äter för mycket kan bli överviktig.

Speciella foder för katter av stora raser

Som tur har vi en del olika sorters foder på marknaden som är speciellt utformate för katter av stora raser. Dessa foder innehåller oftast lite högre proteinhalt och energiinnehåll, eftersom katter av stora raser har högre energibehov än katter av mindre raser. De kan också innehålla extra tillskott av vitaminer och mineraler som är speciellt anpassade för katter av stora raser.

Specialfoder för kattungar

Det finns många sorters foder som är speciellt utformat för kattungar. Dessa foder innehåller oftast högre proteinhalt och energiinnehåll än foder för vuxna katter, eftersom kattungar har högre energibehov och behöver mer näring för att växa och utvecklas. De kan också innehålla extra tillskott av vitaminer och mineraler som är speciellt anpassade för kattungars behov.

Specialfoder för seniorer

Här har vi också en del olika sorters foder som är speciellt utformat för gamla katter. Dessa foder innehåller oftast lite lägre proteinhalt och energiinnehåll än foder för yngre katter, eftersom gamla katter oftast har lägre energibehov och kan ha svårare att metabolisera protein. De kan också innehålla extra tillskott av vitaminer och mineraler som är speciellt anpassade för gamla katters behov.

Torrfoder för känsliga katter och särskilda behov

Det är viktigt att när vi matar våra känsliga katter att vi tar hänsyn till att det finns foder som är lämpligt för katter som är känsliga mot vissa ingredienser. Det kan vara bra att välja ett foder som innehåller en enkel proteinkälla, såsom kyckling eller fisk, och som inte innehåller tillsatser som konserveringsmedel eller färgämnen.

Det finns också torrfoder som är hypoallergeniskt, vilket innebär att det är särskilt utformat för att minimera risken för allergiska reaktioner. Dessa foder kan innehålla proteinkällor som är mindre vanliga, såsom bison eller kangaroo, och de kan vara lämpliga för katter som är känsliga mot mer vanliga proteinkällor.

Frågor och Svar om inköp av kattfoder

Hur mycket kostar kattmat?

Vi uppskattar att kattmat kostar från 2000 till 6000 SEK per år. Allt beror på hur du matar din katt. Man kan mata katten med allt från hemmagjord mat till ganska dyr mat för katter med speciella behov. Glöm inte kattgodis som också kan kosta en del.

Hur länge kan en katt vara utan mat?

En katt kan inte vara länge utan mat. Det finns ingen exakt period men vi vet att katter får allvarliga inre skador om de är helt utan mat och vatten under några dagar. Efter 4 dagar mår katten inte bra och börjar få skador. Efter flera dagar till går katten in i koma. Tillgång till vatten kan ge katten mera tid att överleva.

Hur ofta behöver en katt mat?

Kattungar ska matas till tre gånger om dagen. Vuxna katter (över ett års ålder) mår bra av att äta en eller två gånger per dag. Tänk på att de flesta katter behöver inte äta mer än en gång om dagen. Annars kan de bli överviktiga och få hälsoproblem.

Hur länge kan kattmat stå framme?

Våtfoder bör inte stå framme hela dagen. Kom ihåg att våt kattmat måste förvaras i kyl efter öppnandet. Däremot kan torrfoder stå framme hela dagen. Om du märker att din katt lämnar torrfoder i sin skål i mer än en dag bör du ändå slänga det för att det inte ska bli dåligt.

Vad innehåller kattmat?

Kattmaten innehåller kött, spannmål, grönsaker, fett och mineraler. Man kan även hitta mat utan onödiga tillsatser. Kattmaten består till största delen av protein, fett och vatten. Andra ingredienser som kan finnas i kattmaten är vitaminer, kolhydrater, fibrer etc.

Vad kostar kattmat per månad?

Kattmat kostar från 200 till 500 SEK per månad, beroende på vad du matar din katt med. En vuxen frisk katt behöver grovt 300 gram våtfoder per dag. Hur mycket foder just din katt behöver beror på många olika faktorer. Kattens storlek, ålder, vikt, aktiviteter och hälsotillstånd dikterar kaloribehovet och därmed mängden av foder.

Vad är bra kattmat?

Katter är köttätare och den bästa maten för en katt är alltid kött. Våtfoder av hög kvalitet består av kvalitetskött och det är alltid tydligt specificerat. När man köper kattmat ska man alltid kontrollera hur mycket kött produkten innehåller.

Värma kattmat?

Det är viktigt att du vet att kattmaten inte värms upp i mikron eller på spisen. Om din katt vägrar att äta kall mat kan du tina den i rumstemperatur eller i varm vatten för att snabba upp processen. Maten ska vara rumstempererad eller ännu bättre kroppstempererad eftersom katter är rovdjur och äter så i naturen.

Varför innehåller kattmat socker?

Kattmat kan innehålla socker men många kattägare tycker att kattmaten ska vara sockerfri. Problemet är att nästan alla populära kattmat produkter består av en del socker. Socker som energikälla bör inte men kan vara en del av kattens kost. Animaliska proteiner är en bättre energikälla än socker.

Hur lyckas jag med foderomställningen?

Foderomställningen kan lättast göras med en schemaläggning av övergången.
Det går ut på att man blandar det gamla med det nya maten. Från dag 1 till 2, ge din katt 25% ny mat och 75% gammal mat. Under dag 3 och 4, ge din katt 50% ny och 50% gammal mat. Från dag 5 till 6, ge din katt 75% ny mat och 25% gammal mat. På dag 7, ge din katt 100% ny mat.

Vad måste jag tänka på när katten får torrfoder?

När man matar katten med torrfoder ska man tänka på att kombinera kosten med även våtfoder. Det är bra att katten har tillgång till flera små måltider under dagen men våt- och torrfoder ska serveras i olika skålar. Tänk på att katter har ingen törstreflex och att dem måste ha tillgång till vatten och dricka oftare än vi tror.

Populäraste torrfoder för katter

Våra topperbjudanden i den här kategorin

Våra mest köpta produkter

Kattgodis till din katt

Vilket torrfoder är det bästa för min katt?

Högkvalitativa torrfoder för katter – för varje smak och tycke

Mer kattmat

Vi rekommenderar följande torrfoder för katter

edwin polack

Edwin Polack

Skribent

Edwin Polack – Som en veterinär och frilansskribent är jag mycket glad över att dela med mig av min kunskap och erfarenhet med mina läsare och hoppas kunna vara till hjälp med alla problem som presenteras av dina icke-mänskliga familjemedlemmar. Jag är, ursprungligen från USA men jag flyttade till Sverige för att fortsätta min karriär och passion. Jag har hittat en ny kärlek för att arbeta online och skriva om alla typer av djur.

Ansvarig utgivare: Tassarna använder endast källor av hög kvalitet, inklusive referentgranskade studier, för att stödja fakta i våra artiklar. Läs vår redaktionella process för att lära dig mer om hur vi fakta kontrollerar och håller vårt innehåll korrekt och pålitligt.
Källor:

https://icatcare.org/advice/feeding-your-cat-or-kitten/
https://www.cats.org.uk/help-and-advice/diet/feeding
https://pets.webmd.com/cats/features/feeding-your-kitten-food-and-treats#1
https://www.prinspetfoods.com/advice-info/ten-feeding-tips-your-kitten
https://www.aspca.org/pet-care/cat-care/cat-nutrition-tips

Läs våra artiklar om kattmat:

Näringstips för vuxna katter

Ta reda på när anses din katt vara en ung vuxen och vad ska den äta? Vilka är huvudprioriteringarna för att mata en ung vuxen katt?

Näringstips för överviktiga katter

Är du engagerad i ditt husdjurs viktminskning? Läs om hur man behandlar fetma hos katter. Lär dig hur du ska justera din katts diet. Hitta frågor och svar!

Näringstips för gamla katter

När en katt åldras förändras dess näringsbehov. Hur ska man mata en gammal katt? Frågor och Svar om Näringstips för gamla katter.

Näringstips för kattungar

Bra näring är avgörande om en kattunge ska leva ett långt och hälsosamt liv. Läs allt om Näringstips för kattungar!.

Avvänjning av en kattunge

Hitta svar på avvänjning av en kattunge. När ska man avvänja en kattunge? Hur man startar avvänjningsprocessen? Hur man introducerar en kattunge till fast föda?