Ta hand om din katt på bästa möjliga sätt

Med sina lekfulla personligheter, tillgivna beteende och bedårande ansikten kan katter vara det perfekta husdjuret. Men trots populära åsikter är katter inte underhållsfria!

För att hålla din katt frisk och glad måste du veta hur du ska ta hand om din katt och ge det bästa möjliga livet för din nya lurviga vän.

Kattmat
Katthälsa
Kattbeteende

4 saker som ger dig och din katt trygghet och som du bör göra:

  1. Vaccinera katten
  2. Kastrera katten
  3. ID-märka katten
  4. Försäkra katten

Titta på vår video för att få en överblick över vad som bör göras om du har eller planerar att ha en katt:

Husträna din katt

1. Uppmuntra katten att använda en kattlåda.

De flesta katter kommer att föredra kattlådan framför andra delar av huset på grund av ströens struktur.

Men det finns fortfarande steg du måste ta för att se till att du erbjuder kattlådan som det bästa stället att använda badrummet.

Placera kattlådan på en lugn plats där katten inte kommer att besväras av människor, hundar eller höga ljud.

För att hålla kattlådan ren, se till att du öser upp skräpet dagligen och rengör lådan varje vecka. Du bör också byta ut eller uppdatera kullen minst en gång i veckan.

Du måste ha minst en kattlåda för varje katt du har. Om du har 2 katter behöver du 3 kattlådor i olika delar av hemmet. En katt kan försöka skrämma en mindre dominerande katt bort från att använda en enda kattlåda.

Vill du läsa mer om urineringsproblem hos katter kan du läsa om hur man löser problem med kattlådan här.

 2. Gör kattlådan till en bekväm plats.

Skräm inte din katt när den använder kattlådan, annars kan den bilda en dålig association med boxen och börja undvika den. Köp en stor kattlåda, även om du måste betala lite mer pengar för den. Katter är mer bekväma i en större (i yta, inte höjd) kattlåda.

  • Byt inte strömärken på din katt, eftersom katter inte gillar plötsliga förändringar. Att byta från en lerströ till en skräpbar klumpningstyp av strö eller vice versa kan göra katten så upprörd att den slutar använda boxen.
  • Använd inte starkt doftande kullar som kan avskräcka en katt från att använda kattlådan.

3. Ta hänsyn till unga eller gamla katters behov.

Tänk på att kattungar och äldre katter med artrit eller andra hälsoproblem kan ha problem med att ta sig in och ut ur en låda som är för lång. Använd låga lådor på ett lättillgängligt område för kattungar och katter med särskilda behov, eller köp en justerbar kattlåda.

4. Förse katten med en skrapstolpe.

Att klia är en normal del av kattbeteende, och det finns inget sätt att du kan träna det ur dem. Om din katt fortfarande har sina klor behöver den en eller två skrapstolpar för att hindra den från att repa upp möbler, golv och så vidare. Genom att ha en skrapstolpe tillåter du katten att ägna sig åt normalt, hälsosamt beteende.

5. Avskräcka katten från att utforska förbjudna ytor.

Katter är nyfikna och hoppar på diskar eller andra platser du vill att de ska undvika. Scatmattor, en perfekt tidsinställd vattendimma från en sprayflaska eller till och med ett strängt ”nej” kan korrigera detta beteende.

Med tid och tålamod kan du lära din katt att hålla sig borta från dina skyddade områden.

Du kan också använda en skallerburk (en tom läskburk fylld med några småsten och öppningen tejpad). Kasta den försiktigt på marken för att skrämma bort en katt från förbjudna ytor. Kasta INTE burken på katten, för det kan skada din katt.

6. Överväg att använda kattferomon produkter.

Kattferomon produkter, fyller luften med lugnande syntetiska feromoner, kommer som sprayer eller diffusorer som ansluts till eluttag.

Dem kan hjälpa till att lösa problem med kattlådan eller repor och har också visat sig kunna lugna ner stressade eller oroliga katter.

Mata din katt

1. Bestäm vilken typ av mat du ska mata din katt med.

Kattfoder finns i ett brett spektrum av typer: torrfoder, halvfuktad och konserverad är dem vanligaste typerna. Torrfoder lagras enkelt och effektivt, men katter går vilda för smaken av halvfuktiga (blötmat) och konserverade livsmedel. Dem senare typerna kan tillföra mer vätska till kattens kost än torrfoder. I allmänhet beror mattyp på ägarens preferenser.

Ibland kan en katt med ett medicinskt tillstånd behöva en typ framför en annan. Rådfråga din veterinär för rekommendationer.

2. Välj ett bra märke av kattmat.

Liksom andra djur har katter vissa specifika näringsbehov. De är ”obligat köttätare”, vilket betyder att de behöver animaliska proteiner för att undvika allvarliga hälsokonsekvenser.

Fråga din veterinär om förslag på mat av god kvalitet. Billigare produkter ger kanske inte tillräckligt med näring för att hålla din katt glad och frisk.

Leta efter kattmat som har stora mängder av animaliskt kött som nötkött, kyckling, kalkon eller fisk.

Leta också efter viktiga aminosyror som taurin och arginin och fettsyror som arakidon– och linolsyra.

Undvik att mata din katt med mänsklig mat såvida du inte har pratat om maten med din veterinär. Vissa mänskliga livsmedel kan göra en katt allvarligt sjuk eller till och med är giftiga för katter (t.ex. choklad).

Hämta vår lista över mat som du kan dela med din katt, samt en lista över mat som kan vara farligt för din katt:

HÄMTA GRATIS MATERIAL

Lista över mat som katter kan äta och som katter SKA undvika!

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

3. Följ utfodringsguide för din katt

I allmänhet utfodras katter efter ålder, vikt och aktivitetsnivå. De föredrar att äta täta, små måltider under hela dagen.

Fråga din veterinär om rekommendationer om vad och hur du ska mata din katt om du har några frågor.

4. Övermata inte din katt.

Följ din veterinärs rekommendationer noga och se till att din katt får mycket motion, eftersom fetma är en av de största hälsoproblemen som katter står inför idag. Överviktiga katter är mer benägna att utveckla diabetes när de närmar sig medelåldern. Extra vikt bidrar också till artrit, hjärtsjukdomar och andra hälsoproblem hos katter.

Håll din katt frisk

Om du och älskar din katt, vill du hålla honom frisk. För att göra det, ta hand om din katt och kattens päls, håll hans naglar och tassar i form och övervaka hans badrumsvanor. Slutligen, se till att du har en bra veterinär för att kontrollera potentiella problem och leta efter saker du kanske inte märker.

En frisk katt har:

  • Normaltemperatur 38,0-39,3 grader
  • Normal hjärtfrekvens 120-140slag/minut
  • Normal andningsfrekvens i vila 10-30 andetag/minut
ta hand om din katt

0. Vaccinera din katt

Flera allvarliga kattspecifika sjukdomar drabbar många katter varje år. För att skydda din kattunge från att drabbas av ett tillstånd som kan förebyggas är det viktigt att få den vaccinerad. Det är lika viktigt att följa upp din kattunges första vaccinationer med regelbundna booster-shots under deras livstid, även om du förväntar dig att din katt ska vara en inomhuskamrat.

Vaccinationer hjälper till att skydda din katt från allvarliga infektionssjukdomar. Det hindrar dem också från att överföra något otäckt till andra djur i ditt område. Att vaccinera din kattunge är en av de viktigaste sakerna du bör göra under dina första veckor som kattägare.

Din kattunge kommer att behöva två uppsättningar vaccinationer för att få dem igång – deras första uppsättning vid 8 veckors ålder och en andra några veckor senare. Efter detta behöver kattungar och katter vanligtvis ”booster”-vaccinationer en gång om året.

Tills din kattunge är helt vaccinerad bör du hålla honom eller henne inne.

Läs mer om katt vaccination här.

1. Pälsvård – Borsta din katt beroende på dess pälsbehov

Du kanske tror att eftersom katter verkar sköta sig själva behöver du inte borsta dem. Du behöver borsta långhåriga katter minst flera gånger i veckan (vissa katter även flera gånger om dagen) och korthåriga katter minst en gång i veckan. Du kan borsta katten varje dag. Detta kommer att hjälpa till att minska håravfall i ditt hem och även hjälpa katten att undvika de fruktade hårbollarna.

Håll din katts päls frisk på följande sätt:

Välj rätt borste för din katt. Vissa borstar är avsedda för långhåriga katter medan andra är avsedda för korthåriga katter. Att använda fel borste kan innebära att du inte når hela vägen till kattens underull. Generellt gäller att ju längre din katts hår är, desto större bör utrymmet på kammens borst vara. Dessutom, när en katts hår är mycket grovt, behövs en borste med styvare borst. Mjukare hår kan borstas med mjukare borst.

När du borstar din katts päls minskar du sannolikheten för att den hamnar med hårbollar i magen. Borstning förhindrar också att pälsen täcker dina möbler och golv när din katt fäller. Om din katt är äldre eller om den fäller oftare behöver katten borstas oftare.

  • Borsta din katt i riktning mot pälsen.
  • Borsta till exempel alltid från baksidan av kattens hals mot svansen.
  • Placera borsten på en del av kattens päls. Borsta med korta, långsamma drag om din katts päls är mycket tjock, och i långsamma, långa drag om din katts päls är kortare.
  • Om din katt tappar hår i stora klumpar, eller om huden är irriterad eller grov, ta med den till en veterinär.
  • Långhåriga katter kan behöva borstas upp till tre gånger varje dag.

Var försiktig och tålmodig när du borstar din katt. Det finns en tydlig möjlighet att av misstag skada din katt genom att borsta för snabbt, särskilt när du försöker ta bort en knut eller trassel. Medan de flesta katter tycker om att bli borstade, kräver noga katter lite mutor. Mata din katt med en godbit eller måltid efter att ha borstat så att de associerar det med något positivt.

Ge din katt en specialiserad kattmat. Många kattmat rekommenderas som hårbollsreducerare. Fiberrik kattmat hjälper din katt att passera intagen päls genom matsmältningskanalen. Specialiserat kattfoder kan också minska mängden päls som din katt fäller och kan hålla dess päls frisk, vilket minimerar behovet av omfattande skötsel.

  • Behandla den specialiserade kattmaten som vilken annan kattmat som helst.
  • Hur mycket och hur ofta du matar din katt beror på dess speciella ålder, vikt och allmänna hälsa.

Använd ett laxermedel för hårbollar. Laxermedel för hårbollar är specialiserade läkemedel som hjälper din katt att passera hårbollar i avföringen. De flesta laxermedel matas din katt i sin mat eller tillsammans med en godis. Följ alltid anvisningarna när du använder ett laxermedel för hårbollar.

  • Det finns också flera naturliga lösningar för att hjälpa din katt att passera sina hårbollar.
  • Att utfodra din katt med tre matskedar av en fiberrik spannmål, en eller två matskedar konserverad, osötad pumpa eller en halv tesked Metamucil med vatten utöver sin normala portion kattmat kan förbättra dess förmåga att passera hårbollar.

Visitering – Kontrollera katten för hudåkommor när du borstar.

Var uppmärksam på eventuella loppor eller andra parasiter, och för alla ovanliga rodnader, klumpar, stötar eller andra hudproblem.

Kontrollera regelbundet efter loppsmuts. Loppsmuts (torkat blod och bajs som lämnats efter av loppor) ser ut som små fläckar av svartpeppar eller små svarta flingor. Ta en pappershandduk, bomullsbollar eller pappershanddukar och blöt dem. Gnid försiktigt den våta ytan över ditt husdjurs hud. Om den blir rödbrun är det loppsmuts.

När du ser loppsmuts, dammsug hela ditt hem. Tvätta alla kläder du tror kan ha utsatts för loppor. Skaffa en loppspray för huset som förhindrar ägg och larver från att kläckas ut för att stoppa loppor från att växa till mognad. Det finns flera effektiva sätt att döda vuxna loppor på katter, varav det enklaste är att använda en receptbelagd produkt.

Kontrollera med din veterinär innan du ger någon loppspray eller mattbehandling, eftersom vissa kan vara obehagliga för din katt.

Om du ser något konstigt, låt din veterinär kolla på det och be om råd om hur du ska ta hand om det. Se till att kolla under magen på en katt med händerna.

Kontrollera din katts öron regelbundet.

Varje vecka, eller varje gång du sitter tyst med din katt, titta i dess öron efter vaxartad uppbyggnad. Om du ser mycket ansamling eller upptäcker en illaluktande lukt från dess öron, kan din katt ha kvalster. Kontakta din veterinär om så är fallet.

Se till att din katts ögon är friska.

Om du ser en betydande ansamling av skorpa i hörnen eller din katts ögon, torka bort den med en fuktig bomullstuss. Tårfläckad päls, ständigt stängda ögon, flytningar eller en mjölkaktig yta på hornhinnorna bör vara oroande. Om du märker något av dessa tillstånd, kontakta din veterinär omedelbart.

2. Schemalägg årliga veterinärbesök

Precis som alla familjemedlemmar behöver en katt regelbundna läkarbesök. Till skillnad från mänskliga barn kan katter inte låta oss veta när de inte mår bra. De förlitar sig på att deras ägare tar dem till en veterinär för regelbundna medicinska undersökningar för att hålla dem friska.

Veterinärer är speciellt utbildade för att identifiera potentiella problem med din katt. Att gå till veterinären är en viktig del för att hålla din katt frisk. En veterinär som tar kattens hälsa på allvar kommer att ha ett separat område för katter och hundar, så leta efter en veterinär som följer denna praxis.

Det är viktigt att en katt träffar en veterinär minst en gång om året för en fysisk kontroll: tänder, öron, ögon, hjärta, boostervaccinationer och behandlingar för loppor/avmaskar. Alla kattägare bör överväga att vaccinera sitt husdjur mot följande: kattinfektiös enterit (FIE), kattinfluensa och felint leukemivirus (FeLV).

Dessa virus kan döda katter om de blir smittade och det är därför viktigt att skydda ditt husdjur. Du kan också upptäcka att ett katteri inte accepterar ditt husdjur, om du skulle behöva deras tjänster, utan bevis på dessa och eventuellt andra vaccinationer.

Din veterinär kan ge råd om exakt vilka vaccinationer som krävs för ditt husdjur. Om du överhuvudtaget är orolig för din katts hälsa eller beteende bör du träffa din veterinär så snart som möjligt.

Äldre katter kan behöva träffa en veterinär två gånger om året för optimal hälsa.

KORT SAGT: Ta hand om din katt genom att ta din katt till veterinären minst en gång om året för en kontroll, samt varje gång du misstänker att något är fel med din katt.

3. Ta hand om kattunge: Besök veterinären oftare för kattungar.

Precis som mänskliga bebisar behöver kattungar träffa veterinären oftare än vuxna katter. Från omkring 8 veckors ålder behöver de 2-3 besök för att få sin vaccinationsserie och maskbehandlingar. Detta inkluderar åtminstone vaccin mot kattsjuka och ett rabiesvaccin.

Din veterinär kommer också att diskutera fördelarna med valfria vaccinationer. Fråga om riskerna med sjukdomar som kattleukemi och fatta ett välgrundat beslut om vilka vaccinationer du vill ha.

  • Veterinären kommer också att kontrollera kattungen för loppor och öronkvalster, och behandla dem om det behövs.
  • Se till att kattungen får sin maskbehandling. De flesta kattungar har rundmaskar som kan hämma tillväxten och eventuellt överföras till människor.

4. Få din katt kastrerad.

Att sterilisera en honkatt eller kastrera en hankatt har många positiva fördelar. Det kommer att minska på oönskade beteenden som roaming och tendensen att spraya urin. Fysiskt skyddar den mot oönskade graviditeter och sjukdomar som pyometra. Det viktigaste är dock att det minskar antalet oönskade kattungar i världen!

Fråga din veterinär om en rekommendation om när kattungar ska steriliseras eller kastreras. I allmänhet rekommenderar veterinärer ett intervall från 2-8 månader.

Honkatter kan vara obekväma när de är brunstiga, och hankatter är mindre benägna att ströva omkring ute och leta efter kompisar när de kastreras. Rådgör med din läkare om när och hur du får din katt steriliserad eller kastrerad.

KORT SAGT: Ta hand om din katt genom att sterilisera eller kastrera din katt innan den fyller ett år. Katter som steriliseras eller kastreras efter denna tid är kända för att vara mer aggressiva och mindre tillgivna.

5. Vänja katten vid tandborstning.

Katter kan och lider av tandsjukdomar. För att borsta din katts tänder behöver du en tandborste med mjuk borst och veterinärtandkräm eller katttandkräm. Specialdesignade tandkrämer bara för katter finns tillgängliga i din lokala djuraffär. Det finns många smaker av katttandkräm tillgängliga som kyckling, lever och malt. Välj en du tror att din katt kommer att gilla. Om din katt inte gillar det, skaffa en annan.

Använd aldrig mänsklig tandkräm – för mycket fluor kan störa din katts mage, och med den höga fluorkoncentrationen i mänsklig tandkräm kan för mycket vara giftigt.

Börja med att erbjuda katten en smak av katttandkräm. Lägg en klick tandkräm på fingret och låt din katt slicka den. Nästa gång, låt hen smaka på tandkrämen och dra sedan fingret längs tandköttet på de övre tänderna. Stoppa inte fingret i din katts mun mellan tänderna. Upprepa processen med tandborsten. Gör detta en gång om dagen i några dagar för att låta din katt vänja sig vid smaken och konsistensen av tandkrämen.

Du kan använda en människotandborste eller skaffa en specialdesignad katttandborste från din lokala djuraffär.

Dra borsten längs tandköttskanten på de övre bakre tänderna och vinkla något uppåt, så att borsten kommer under tandköttskanten. Arbeta bakifrån och fram, gör små cirklar längs tandköttskanterna. Det bör ta dig mindre än 30 sekunder att borsta ditt husdjurs tänder. Belöna din katt efter att ha gjort det. Upprepa i fyra eller fem dagar.

Försök inte att borsta hela munnen först. Om katten bara låter dig borsta utsidan av hennes övre tänder är det bättre än ingenting. Du tar fortfarande upp det viktigaste området för förebyggande av tandsjukdomar.

Kontrollera din katts tandkött och tänder regelbundet. Katter ska ha en frisk rosa färg och tänderna ska vara vita. Om din katts tänder är gula eller bruna, har dem en ansamling av tandsten och plack. Ge din katt tandbehandlingar utformade för att minska plack och tandsten.

Ta din katt till veterinären om du märker att din katt har märkbart dålig andedräkt eller allvarlig missfärgning av tandkött och tänder. Veterinärer kan utföra en munrengöring vid behov.

TIPS:

  • Borsta inte direkt på tandköttet.
  • Kontrollera om det finns lösa tänder när du borstar din katts tänder. Om du upptäcker någon, kontakta din veterinär för en tid.
  • Din veterinär bör undersöka din katts tänder minst två gånger varje år under regelbundna kontroller. Veterinärer är speciellt utbildade för att leta efter problem med katttänder som du kanske inte ser.

6. Schemalägg professionell tandrengöring om det behövs.

Även med den bästa tandborstning kan vissa katter fortfarande behöva en och annan professionell rengöring. Medan borstning minskar plack och ansamlingar på tändernas synliga ytor kan den inte ta sig till ansamlingen precis under tandköttskanten. En professionell rengöring ger också veterinären en chans att helt undersöka munnen under sedering. Några tecken på tandsjukdom inkluderar:

  • Dålig andedräkt
  • Lösa tänder
  • Missfärgade tänder eller tänder täckta med tandsten
  • Känslighet eller smärta i munnen
  • Blödning
  • Dreglar mycket eller tappar mat under ätandet
  • Förlust av aptit eller viktminskning

7. Kattlådor och övervakning av katts toabesök

För att beräkna rätt antal kattlådor för ditt hem, lägg till en till antalet katter du har. Om du till exempel har två katter hemma bör du ha tre kattlådor.

Välj rätt plats för dina kattlådor. Placera kattlådorna i öppna, rena, tysta, väl upplysta utrymmen där katterna kan se runt omkring dem. Ett lugnt hörn av ditt vardagsrum eller nära den öppna spisen kan vara lämpligt, beroende på ditt hems layout.

  • Placera inte kattlådor på platser där din katt kan känna sig instängd. En garderob eller slutet av en lång hall utan utgång är dåliga val för en kattlåda.
  • Placera inte en kattlåda på en plats som bara är tillgänglig genom att gå upp och ner för trappor som en källare. Om du har en katt som går upp och ner för trappor, placera en kattlåda på varje våning.

Håll utkik efter ovanliga badrumsvanor. Om din katt till exempel kissar på en ovanlig plats utanför kattlådan, ta den till veterinären. Den kan vara sjuk och i behov av behandling. På samma sätt, om din katt slutar gå på toaletten, eller börjar gå mindre ofta, kontakta din veterinär omedelbart. Urinvägsinfektioner, förstoppning eller annan sjukdom kan vara orsaken till konstigt beteende.

Töm kattlådor varje vecka. Om din katts kattlåda inte är ren kan den börja gå på toaletten någon annanstans, och det vill du definitivt inte. Varje vecka, ta hela kattlådan och dumpa dess innehåll i papperskorgen. Torka av lådan med en oparfymerad, giftfri desinfektionsservett och fyll på med ny strö.

Se till att du också rengör lådan varje dag och ta bort eventuella fasta ämnen, såsom avföring och klumpar av urindränkt strö.

8. Håll din katts fötter friska

Håll din katts fötter rena. Om din katt kliver i något som är klibbigt eller ohygieniskt, kan det inte bara göra en röra, utan också orsaka honom eller henne problem när den rör sig. Torka av din katts fötter med en fuktig trasa. Om den klev i något riktigt äckligt, överväg att bada din katts fötter i en stor skål fylld med några centimeter ljummet vatten. Massera försiktigt fötterna för att lossa eventuella bitar som har fastnat.

Håll dig medveten om din katts känsliga tassar. Håll din katt borta från heta metallytor som ugnar och mycket kalla ytor som frusna trottoarer. Om din katts tassar ser torra eller spruckna ut, rådfråga din veterinär om att applicera en fuktighetskräm och använd enligt anvisningarna.

Kontrollera din katts tassar regelbundet för förändringar. Om du märker sår, svullnad, splitter eller skärsår, undersök källan. Ta bort främmande föremål som häftklamrar eller splitter som katten kan ha fastnat i sin tass. Om du märker sår eller råa områden, ta din katt till veterinären för en undersökning.

Leta efter irriterande hår på tassarna. Långhåriga katter kan ha hår som kommer ut mellan tårna. Om du märker att det växer hår mellan tårna, eller om du märker att din katt slickar tårna hela tiden, klipper du håret som kommer mellan tårna med en sax.

Skaffa en skrapstolpe och uppmuntra din katt att använda den. Katter har en yttre slida på naglarna och släta klor under. För att ta bort detta yttre hölje, skrapar de vad de kan. Om du inte tillhandahåller en skrapstolpe som de kan repa på, kommer de att använda ditt matsalsbord och soffa.

  • Tillhandahåll en mängd olika skrapstolpar. Vissa katter gillar naturliga stockar, andra gillar trä täckt av rep. Skapa flera om huset för att ge din katt en mängd olika alternativ.
  • Din katt kommer att vara intresserad av att klia stolpen om du strör lite kattmynta på den. Nyp lite i handen och strö lite på stolpens bas, eller gnugga in det i stolpens yta.

Placera skrapstolpen på en framträdande plats. Förutom att avslöja den yttre slidan av sina klor, använder katter skrapstolpar för att markera sitt territorium. Katter kan lämna sin doft på stolpar för att låta andra djur veta att de är på kattens territorium. Av den anledningen är det viktigt att placera din skrapstolpe på en plats som alla kommer att se den.

  • Du kan till exempel välja en plats nära vardagsrummet eller köket. Oavsett vilket rum som är det mest framträdande, placera en skrapstolpe där.
  • Att ha flera skrapinlägg hjälper också.

Klipp din katts naglar regelbundet. När din katt är avslappnad eller sömnig, placera honom eller henne i ditt knä och använd ett par nagelklippare för att klippa naglarna. Massera försiktigt den innersta tån på en av din katts fötter och tryck sedan på tådynan. Nageln kommer ut ur tådynan. Klipp den vassa, vita änden av nageln.

  • När du är klar med en fot, gå vidare till en annan.
  • Om din katt blir upprörd eller sur när du klipper naglarna, ge den en godbit före och efter för att lugna den och belöna den för att den sitter still.
  • Du kan också dela upp trimningen i två pass genom att trimma framfötterna en dag och de bakre fötterna en annan dag.
  • Klipp inte den rosa delen av kattens nagel. Denna del av nageln innehåller många känsliga nerver och blodkärl. Ha lite styptiskt pulver eller stickor till hands medan du klipper din katts naglar ifall du klipper snabbt.
  • Använd speciella katt- eller husdjursklippare för din katt, inte mänskliga nagelklippare, vilket kan få din katts naglar att delas. Nagelklippare för husdjur finns i djuraffärer.

Ta inte bort din katts klor. Även om du kan bli frestad att avkloa din katt för att skydda dina möbler, tar borttagningsoperationen bort ändarna av din katts tår. Återhämtningsprocessen kan vara mycket smärtsam för din katt. Det är inte ett bra sätt att ta hand om din katt.

9. Se till att din katt får tillräckligt med lektid.

Din katt behöver interaktion med dig dagligen för att hålla hen både känslomässigt och fysiskt vältränad. Använd kattleksaker, prata och mysa med katten för att på så sätt kan ni tillbringa tid tillsammans och samtidigt har det roligt. Laserpekare, bollar, lekmöss och fjäderleksaker är också bra sätt att engagera din katt i leken.

Här är ett spel du kan spela med din katt: Försök att gömma en godbit någonstans och använd en laserpekare för att vägleda din katt till godbiten. Få laserpekaren att röra sig på ett sätt som en riktig möss skulle röra sig, försök att peka den på små ställen och under gömställen. Ta med laserpekaren till godbiten. Detta kommer att få katten att känna för sin jakt och den kommer att belönas i slutändan!

10. Kontrollera katter för maskar

Oavsett om katter lever uteslutande inomhus eller tillbringar tid utomhus, kan husdjurskatter bli värdar för inre parasiter som rundmaskar, bandmaskar och hakmaskar. Kattungar plockar ofta upp maskar från mamman i hennes mjölk, medan vuxna katter plockar upp maskar genom att av misstag äta maskägg eller äta ohyra som är angripen av maskar.

Eftersom det är relativt lätt för en katt att få maskar är det en bra idé att känna till varningstecknen så att du tidigt kan söka veterinärvård för problemet.

Obehandlade maskar kan orsaka symtom som dålig päls eller mage, men det är sällsynt att de gör en katt allvarligt sjuk. Att bli av med maskar är relativt enkelt med rätt maskmedicin, och med lite kunskap är det också lätt att avgöra om din katt kan ha maskar. Lär mer om hur man tar reda på om ens katt har maskar.

11. Skaffa en kattförsäkring

Har du funderat på hur du skulle klara dig ekonomiskt om din katt skulle bli sjuk eller skadad? Detta kommer inte bara att orsaka hjärtesorg, utan det kan lämna dig med rejäla veterinärräkningar.

Det är här husdjursförsäkring kan visa sig vara ovärderlig, vilket ger dig sinnesfrid att majoriteten av oväntade veterinärräkningar kommer att betalas för.

Vad täcks inte?

När du jämför kattförsäkringar, se till att du tar hänsyn till vad som är uteslutet och ingår. Till exempel, eventuella redan existerande tillstånd som din katt har kommer vanligtvis att falla utanför skyddet för en ny försäkring.

Inte heller alla veterinärräkningar kommer att betalas. Rutinmässiga procedurer som vaccinationer, loppbehandling etc kommer i allmänhet att uteslutas, medan behandlingar kring graviditet och förlossning förmodligen inte heller kommer att omfattas.

Om du funderar på att teckna en försäkring för din katt, här kan du läsa här vad du ska tänka på så att du kan välja den bästa kattförsäkringen för dig.

Skaffa rätt katt för dig

1. Bestäm om du vill ha en kattunge eller en fullvuxen katt.

Kattungar är bedårande frestande, men var ärlig mot dig själv om du kommer att kunna matcha den energinivån och hantera den nivån av ansvar. Skyddshem är fulla av kärleksfulla vuxna katter som har mycket svårare att bli adopterade.

En vuxen katt kommer att vara lugnare och tystare än en kattunge, men kan också ha beteendeproblem från sitt tidiga liv. Vuxna katter kan också ha medicinska tillstånd som du måste ta itu med tidigare än du skulle göra med en kattunge.

söt kattunge - ta hand om din katt

2. Tänk på medicinska problem som kan komma med en specifik katt.

Om du är intresserad i en specifik katt, i synnerhet, fråga om dess medicinska historia för att se om den behöver någon långtidsvård. Skulle du ha råd med den här kattens medicinska behov?

Även om katten är frisk, överväg dess ras. Renrasig katt kan ha sina egna genetiska problem att övervinna. Till exempel utvecklar katter med platt ansikte som till exempel ”Manx” ofta andningsproblem.

Manx katter är mer benägna att ha genetiska medicinska problem än vanliga katter.

3. Tänk på hur mycket tid du har för en katt.

Även om en katt inte behöver gå ut dagligen som en hund, låt dig inte luras att tro att katter och kattungar inte är en tidsförpliktelse. De är fortfarande aktiva husdjur som behöver mycket lek och tillgivna följeslagare som kräver uppmärksamhet. Du kommer också att lägga tid på att rengöra kattlådan och ge katten strukturerade måltider.

Den genomsnittliga livslängden för en innekatt är 13-17 år, så var medveten om att du gör ett långsiktigt engagemang för en ny familjemedlem.

4. Räkna ut om du har råd med en katt.

Engångsavgiften för en katt kan variera från gratis eller några hundra SEK för adoption till flera tusen SEK för en renrasig katt (upp till 20 000SEK). Utöver det måste du dock betala för mat, skräp, leksaker och vanliga sjukvårdskostnader. Vi uppskattar att under det första året av att äga en katt kommer du sannolikt att spendera cirka 10 000 SEK på den. (Det beloppet går ner efter att du har köpt alla leksaker och annat tillbehör, göra ID-märkning, kastrera katten, betala försäkring och genomgått dina första medicinska procedurer.)

OBS: Planerar du köpa en raskatt, se till att du får med en stamtavla. Katten kommer att räknas som en vanlig huskatt om du inte har stamtavlan, oavsett vad uppfödaren säger. Stamtavlan är en försäkran för att du är säker på att katten har fötts upp enligt gällande regler och att kraven från ett nationellt kattförbund är uppfyllda. Ett tecken på att uppfödaren är ansluten till ett förbund är existens av stamtavla.

5. Ta hand om hemlös katt: Överväg att adoptera en katt från ett djurhem.

Kostnaden är minimal med tanke på vad du får: en fullt vaccinerad, hälsoundersökt och kastrerad eller steriliserad katt.

Vilken ”gratis” katt som helst kommer i slutändan att kosta dig dessa saker, om du är en ansvarsfull kattägare.

6. ID-märka din katt

Det är inte ovanligt att katter försvinner – vissa bara för några timmar, några i dagar och några permanent.

Förlusten av en katt kan vara mycket traumatisk och det är vid denna tidpunkt som en ägare ofta önskar att han eller hon hade tagit sig tid att ge katten någon form av identifiering ifall någon hittar den och vet vem den ska lämna tillbaka den till.

Just nu behöver katter endast vara id-märkta om de ska resa utomlands men från januari 2023 kommer det en ny lag som underlättar för kattägare att få tillbaka en försvunnen katt. Du ska registrera din katt hos Jordbruksverket och för att kunna göra det behöver katten först vara id-märkt.

Du ska förbered din katt inför den nya lagen genom att:

  • Vända dig till en veterinär eller id-märkare
  • En veterinär får märka katten med chip eller tatuering i ett av kattens öron.

Skyldigheten att märka och registrera sin katt gäller inte katter som är födda före den 1 januari 2008.

I övrigt ska alla katter vara märkta och registrerade innan de är 4 månader gamla. (gäller från januari 2023)

Läs mer om alla regler här.

Tips – Ta hand om din katt

  • Om du planerar att skaffa en katt, se till att ha en husdjursförsäkring ifall något händer med din katt. Du kan spara tusentals!
  • Katter har klor och om de är upphetsade, rädda, arga etc. kommer de att använda dem. Så se upp, katten kommer att klia dig. De flesta repor är oavsiktliga. Om din katt kliar dig under lektiden är det bara att säga: ”NEJ” och sluta leka med honom/henne. Katten kommer så småningom att lära sig att kontrollera sina klor medan den leker.
  • Försök att ge filtrerat vatten till din katt, inte kranvatten om din katt är en kräsen drinkare.
  • Ge din katt chansen att ströva fritt runt hela huset orörd om den verkligen vill att du ska klappa den. Det kommer till dig av sig själv.
  • För en rolig upplevelse, köp lite kattmynta och häll en liten hög på ett kakel eller hårt golv (använd inte på mattan om du inte planerar att dammsuga!) Katter älskar kattmynta! De kommer ofta att rulla runt i den, eller äta den. Varning: katter blir ibland väldigt aktiva efter exponering för kattmynta. Det är ofarligt och väldigt roligt.
  • Om katten inte vill dricka eller använda badrummet, ta den till veterinären så snart som möjligt.
  • Se till att din katt har ett eget utrymme; ett utrymme som ingen kommer att bry sig om; ett utrymme att gå till när det känns stressat eller bara vill vila.
  • Mjölk kan störa en katts mage; vatten är den bästa vätskan att ge din katt.
  • Var försiktig med vilka typer av växter du har i huset. Vissa typer av prydnadsblommor kan vara extremt giftiga för husdjur (t.ex. julstjärnor).
  • Be din lokala veterinär att sätta in ett spårningschip i din katt. Detta kommer att göra det lättare att hitta din katt och spåra den om den skulle gå vilse.
  • Om du blir biten eller kliad av en katt, rengör såret med tvål och vatten och sedan alkohol (eller något annat desinfektionsmedel) och sätt på ett bandage. Om du ser svullnad eller tecken på infektion, gå till en läkare.
  • Håll din kattunge inomhus; Utekatter har en mycket kortare livslängd än innekatter på grund av skador, sjukdomar, hundattacker och andra faror.
  • Se till att din katt har frihet att ströva omkring i huset, annars kan den känna sig inringad.

Varningar: katter skötsel och vård

  • Överge aldrig en katt om du inte vill ha den längre. Ta alltid oönskade djur till närmaste djurhem. De kommer att ta din katt och försöka hitta ett bra hem åt den. Att överge djur är grymt.
  • Om du leker med din katt under en längre tid, vänligen ge vatten.
  • Använd aldrig produkter avsedda för andra djur på din katt.
  • Låt dem inte göra saker mot sin vilja som:
    plocka upp dem slumpmässigt när du vill
    pressa dem riktigt hårt
  • Ta aldrig bort klorna på din katt, eftersom det motsvarar att skära av en persons finger vid den första knogen. Det orsakar livslång smärta och gör katten sårbar för skador (om ett rovdjur på något sätt attackerar den).
    Alternativt kan du tillhandahålla skrapstolpar, trimma klor och använda kattspikkåpor.

Referenser för: ta hand om din katt

1. Feline internmedicinska hemligheter. Michael R. Lappin, DVM, PhD. Hanley och Belfus, Inc. 2001
2. Molly DeVoss. Certifierad kattbeteendespecialist och certifierad kattbeteendekonsult. Expertintervju. 28 juni 2021.
3. Kattlåda preferens hos huskatter: Täckt kontra oskyddat. E.K. Grigg, et al. Journal of Feline Medicine and Surgery april 2013 vol. 15 nr. 4 280-284
4. Föredragen kattlådans storlek hos huskatter (Felis catus). N.C. Guy, et al. Journal of Veterinary Behaviour-Clinical Applications and Research. Mars–april 2014, volym 9, nummer 2, sidorna 78–82
5. Molly DeVoss. Certifierad kattbeteendespecialist och certifierad kattbeteendekonsult. Expertintervju. 28 juni 2021.
6. Hund- och kattbeteende för veterinärtekniker och sjuksköterskor. Redigerad av Julie Shaw och Debbie Martin. John Wiley & Sons, Inc. 2015
7. Molly DeVoss. Certifierad kattbeteendespecialist och certifierad kattbeteendekonsult. Expertintervju. 28 juni 2021.
8. Klinisk prövning av en felin feromonanalog för felin urinmärkning. Niwako Ogata och Yukari Takeuch. Journal of Veterinary Medical Science Vol. 63 (2001) nr 2 P 157-161
9. Skillnader mellan katter och hundar: en näringssyn. 7. Veronique Legrand-Defretin (1994). Proceedings of the Nutrition Society, 53, s 15-24. doi:10.1079/PNS19940004.
10.  http://www.petmd.com/cat/slideshows/nutrition-center/choosing-best-cat-food
11. http://www.peteducation.com/article.cfm?c=1+2230&aid=2660
12. https://www.aspca.org/pet-care/cat-care/feeding-your-adult-cat
13. Den evolutionära grunden för matningsbeteendet hos tamhundar (Canis familiaris) och katter (Felis catus) John W.S. Bradshaw The Journal of Nutrition. Juli 2006 vol. 136 nr. 7 1927S-1931S
14. Det växande problemet med fetma hos hundar och katter. Alexander J. German. Journal of Nutrition. Juli 2006 vol. 136 nr. 7 1940S-1946S
15. Kattmedicin och terapi. E.A. Chandler, R.M. Gaskell och C.J. Gaskel. Blackwell Publishing. 2004.
16. http://www.adoptapet.com/blog/adopting-a-cat-or-a-kitten-which-is-bättre-for-me/
17. http://www.worldofdani.com/healthproblemsextremepersiansen2.htm
18. http://www.icatcare.org/advice/cat-breeds/inherited-disorders-cats
19. https://www.aspca.org/pet-care/cat-care/general-cat-care
20. https://www.aspca.org/adopt/pet-care-costs
21.http://www.animalhumanesociety.org/adopt/adoption-fees
22.https://www.peta.org/living/companion-animals/8-reasons-never-declaw-cats/
23.https://www.peta.org/living/companion-animals/8-reasons-never-declaw-cats/
24. http://www.vet.cornell.edu/fhc/Health_Information/CW_Feed.cfm
25. Lag (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter (riksdagen.se)