Vad vet du om Afrikansk sjusovare?

Är du nyfiken på afrikanska sjusovare? Dessa små, söta djur har blivit mindre vanliga som husdjur, men de erbjuder en fantastisk och underhållande compagnons. Att förstå deras behov och beteenden är avgörande för att ge dem ett bra liv. Låt oss dyka djupare in i vad som krävs för att ta hand om en afrikansk sjusovare.

  • Afrikansk sjusovare är ett populärt husdjur.
  • De är nattaktiva, väger cirka 24 g och är 7-10 cm långa.
  • De bör hållas i grupper om två eller fler.
  • Kräver höga tankar med gömställen och klättringsmöjligheter.
  • Diet inkluderar frön, frukt och djurprotein.
  • De når sexuell mognad vid 4-5 månader.
  • Dräktigheten varar 25-28 dagar med 3-4 ungar per kull.
  • Sjusovare kan bli blyga men blir lätt handtama med interaktion.

Vi köpte våra första trio av sjusovare 1994 och har njutit av deras söta upptåg sedan dess. Vid en tidpunkt var dessa fluffiga små djur vanliga husdjur. Nu är det svårt att hitta dem någonstans i Kanada. Det är synd eftersom de verkligen är underbara husdjur. De är lätta att ta hand om, de är mycket roligt att titta på, och de lever längre än många av sina liknande arter.

Denna typ av sjusovare kallas ibland för afrikansk dvärgsjusovare, afrikansk pygmé-sjusovare och mikroekorrar. Sjusovare är små söta ekorrliknande djur. De är grå till buffgrå med undersidan som är ljusare, nästan vit. Den nedre delen av ansiktet, hakan och fötterna är alla vita eller gråvita och det finns något mörkare fläckar under ögonen. Den buskiga svansen är brungrå och vitspetsad. Som vuxna är deras kroppslängd ungefär 7-10 cm och de väger omkring 24 gram. Deras buskiga svans är nästan lika lång som deras kropp. De är nattaktiva och blir ganska aktiva på natten. Afrikanska sjusovare har en livslängd på cirka 6,5 år i fångenskap. De anses vara sociala djur och bör hållas i grupper om två eller fler. De brukar vanligtvis komma överens med medlemmar av samma kön, så länge de uppfostras tillsammans från ung ålder.

Sjusovare är blyga, men de blir enkelt handtama med regelbunden interaktion från sin vårdgivare. När de är vana vid att bli hanterade, gillar de vanligtvis inte att hållas stilla, men de tycker om att klättra på sin vårdgivare och letar alltid efter godsaker.

Sjusovaren är en energisk liten varelse och är en utmärkt rymmare. De kan hitta vägen genom mycket små öppningar; därför är det bäst att hålla dem i en glasbehållare med ett tätt passande lock (gjort av en fin trådnät). För att undvika trängsel håller jag mina små vänner i 38-57 liter stora tankar, för att hysa 2 djur. Jag använder 76 liters tankar för att hus 3-4 och 132 liters tankar för att hålla 5-6. Jag väljer att inte hålla fler än 6 tillsammans, eftersom det är svårare att hålla koll på deras avelsvanor, aktivitetsnivå och hälsostatus. Botten av tanken är fylld med ett par tum av absorberande aspenspån och jag ger dem massor av rep, stegar, grenar och leksaker att klättra på. För att ge dem en extra plats att träna på, fäster jag ett mössestort löphjul på sidan av tanken. För att undvika skador är det troligtvis bäst att använda ett fast typ av hjul.

Gömplatser är ett måste. Sjusovare behöver en plats som kan ge dem en känsla av säkerhet och privatliv där de kan sova och fly till när de blir rädda. Köpta hamsterhus, fågelbon osv. fungerar bra, och jag lägger alltid till en extra bon per antal sjusovare i kolonin. Om jag har 3 sjusovare i kolonin, lägger jag in 4 bon. Ibland väljer gruppen att sova tillsammans, men oftare föredrar de sitt eget lilla näste där de kan vara ostörda. De klär sina bon med mjukt material som fjädrar, gräs och bitar av löv, så se till att ge dem en konstant tillgång till bonmaterial.

I det vilda äter sjusovare en variation av föda. Deras diet består av växter (huvudsakligen gräsfrön) och insekter; det senare inkluderar termiter, öronvivel och döda bin, och de äter ibland ägg och ungar. Sjusovare behöver ha mat och vatten tillgängligt för dem hela tiden. Att erbjuda en begränsad mängd grundläggande fröblandning dagligen kompletterat med ett bra utbud av färska frukter och djurprotein, som hårdkokt ägg, föda-insekter (mjölmaskar, syrsor), kokt kyckling och yoghurt, verkar vara nyckeln till att hålla sjusovare friska i fångenskap. Icke-tippande keramiska skålar bör användas för mat och vatten. Vissa uppfödare väljer att ge vatten genom små flaskor, vilket också verkar fungera bra, men på vilket sätt som helst bör vattnet bytas dagligen. Sjusovare kommer ofta att ta med mat tillbaka till sina bon där de njuter av att äta i privat, men ibland kommer de att lagra det där också. När du utför din grundliga vecko-städning av buren, se till att tömma och rengöra deras bon och sovplatser.

I det vilda är sjusovare kända för att gå in i ett tillstånd av torpor (som liknar att sova) när temperaturen sjunker under 21 grader. Djur i fångenskap är vanligtvis inte beredda att gå i dvala, och om de går in i dvala kan det vara farligt. Att hålla deras tank vid en bekväm 22 grader bör förhindra att de vill gå i dvala.

Sexuell mognad nås vid omkring 4-5 månaders ålder. Avelcykler är självreglerande och beror vanligtvis på tillgången och tillgången till bra föda. Vissa honor kommer att gå i brunst kontinuerligt under året med små viloperioder mellan kullarna, medan andra inte kommer att gå i brunst förrän förhållandena blir mer gynnsamma. Dräktigheten varar 25-28 dagar och kullstorleken är vanligtvis 3-4, men 1 till 6 är inte ovanligt. De små börjar avvänjas vid 6 veckors ålder och är helt självständiga kring 8-9 veckors ålder.

Om du bor i Kanada och har sjusovare som husdjur eller om du känner någon annan som har dem, skulle vi gärna höra från dig. Vänligen skicka ett mejl till oss på [email protected].

edwin polack

Edwin Polack

Skribent

Edwin Polack – Som en veterinär och frilansskribent är jag mycket glad över att dela med mig av min kunskap och erfarenhet med mina läsare och hoppas kunna vara till hjälp med alla problem som presenteras av dina icke-mänskliga familjemedlemmar. Jag är, ursprungligen från USA men jag flyttade till Sverige för att fortsätta min karriär och passion. Jag har hittat en ny kärlek för att arbeta online och skriva om alla typer av djur.

Ansvarig utgivare: Tassarna använder endast källor av hög kvalitet, inklusive referentgranskade studier, för att stödja fakta i våra artiklar. Läs vår redaktionella process för att lära dig mer om hur vi fakta kontrollerar och håller vårt innehåll korrekt och pålitligt.
Källor:

1 gfdgdgd