Hur sköter man vandrande pinnar som husdjur?

Vandrande pinnar är fascinerande varelser som kan göra fantastiska husdjur. Deras unika utseende och beteende kan fascinera både barn och vuxna. Men hur sköter man riktigt om dessa djur?

Från boende och kost till deras hälsa och uppfödning, det finns mycket att tänka på för att säkerställa att din vandrande pinne trivs. I denna guide utforskar vi allt du behöver veta för att ge din vandrande pinne ett lyckligt och hälsosamt liv.

Faktablad För Vandrande Pinnar

Livslängd: 12-18 månader
Storlek: 15-20 cm
Kost: Pellets, insekter, kött, frukter, grönsaker
Hem: 43 cm x 30 cm x 30 cm
Hälsa: Regelbundna kontroller och ventilerat habitat
Matning: Färska löv som eucalyptus är vår favorit
Rengöring: Byt substrat varje vecka
Uppfödning: Honor lägger 100-1300 ägg
Regenerering: Unga kan växa tillbaka förlorade ben

Vandrande pinnar är otroliga varelser. Från deras eleganta, långlimbade kropp till deras fantastiska ökande process, kommer de att vara en konstant källa till fascination för både barn och vuxna.

Skötsel Och Underhåll

Vandrande pinnar trivs i tropiska skogar och gräsmarker, där de smälter in i sin miljö så bra att det blir en utmaning att särskilja dem från pinnar och löv som ligger omkring. Med ett bra utbud av färska löv, ett rymligt boende och en bekväm tropisk temperatur, kommer ditt nya husdjur att vara helt nöjt i sitt nya hem.

Beroende på arten och könet på din vandrande pinne, bör den öka 6–9 gånger innan den når vuxen ålder. När ditt husdjur vägrar att äta och hänger upp och ner i sin bur, är detta tecken på att de är på väg att fälla sitt skinn. I vissa fall kan ditt husdjurs färg bli matt och vit, och om de har vingar, kommer dessa att svälla.

Inredning

Din vandrande pinne kommer att vara bekväm i ett terrarium eller en nätbur. Din bur bör vara tillräckligt hög för att de ska kunna hänga upp och ner när de ökar.

Beströ din husdjurs hem med fuktabsorberande substrat för bädd, såsom jord, klippor eller tidningspapper. Inkludera även växter i din vandrande pinnings habitat. Hitta små kvistar, grenar och växter i din egen trädgård.

Dina husdjur kommer att vara lyckligast om de lever i en temperatur mellan 22°C och 26°C, även om de kan tolerera mellan 10°C och 20°C. En varmare temperatur kommer att påskynda din vandrande pinnings tillväxt, medan en kallare temperatur hämma deras tillväxt.

Vandrande pinnar älskar en till två timmar av eftermiddagssol, men håll dem inte i starkt solsken. Temperaturen i ditt hem kan vara olämplig. Kanske din bur behöver en värmare; det kommer troligtvis inte att behövas, men det kommer behöva en termometer för övervakning.

Din vandrande pinne kommer att ta en stund att vänja sig vid sin omgivning när du introducerar dem till sitt nya hem, men de bör börja äta inom 24 timmar. Använd en spruta för att spraya växterna och substratet i deras habitat varje dag; detta är deras vattenkälla.

Matning

Så länge din vandrande pinne har tillgång till färska, gröna löv kommer de att vara mycket glada. Eucalyptusblad är en vandrande pinnings favorit, även om detta kan variera beroende på vilken art du uppfostrar. Din vandrande pinne kommer också att njuta av att äta en variation av rosenskott och akaciablommor. Du kan också hitta förpackad mat för vandrande pinnar i din lokala affär. Prata med en vänlig försäljare för att se vad din vandrande pinne kommer att vara glad att smaska på.

Se till att ständigt spraya växtmaten som du ger din vandrande pinne. Om dessa är för torra blir de svåra för ditt husdjur att äta och ger inte en bra källa till hydrering.

Rengöring

Du kommer att behöva rengöra din bur regelbundet. Eftersom tanken har hög luftfuktighet är det mer sannolikt att mögel och svamp växer, vilket inte är hälsosamt för ditt husdjur.

Ta bort och byt ut ditt substrat varje vecka. Torka också av väggarna och hörnen i din bur för att hålla din vandrande pinnings hem skinande rent. För att göra detta, ta din vandrande pinne från buren och lägg dem på en säker plats, som en öppen plastbehållare. Ta sedan bort det smutsiga substratet, rengör tanken och elementen med såpvatten, torka och återställ allt till den nya och förbättrade buren.

Se till att inte använda tunga kemiska rengöringsprodukter för att rengöra din vandrande pinnings bur, eftersom dessa ämnen kan vara mycket skadliga för ditt husdjur.

Uppfödning

En kvinna i vandrande pinne behöver inte en hane för att reproducera sig. Om din honan reproducerar sig själv, var medveten om att hennes avkommor alla kommer att vara honor.

Honliga vandrande pinnar lägger mellan 100–1300 ägg, som ser ut som små, rundade gräddfärgade frön. Spraya eventuella ägg varannan till var tredje dag för att hålla dem hydrerade så att de kommer att kläckas inom ett par månader.

Hälsovård

En veterinär kan kanske inte göra något för en sjuk vandrande pinne, så det är upp till dig att se till att de är friska. Om du har ett terrarium, se till att ditt habitat har tillräcklig ventilation. Se till att välja ett terrarium med ett nätlock.

Om du tar växter eller grenar från din trädgård, se till att dessa är fria från bekämpningsmedel, eftersom dessa är dödliga för ditt husdjur. Tänk på detta när du rengör och sprayar buren. Använd inte en gammal rengöringsmedelsflaska för att spraya, och undvik att spraya för mycket vatten. Minimala sprayningar innebär mindre möjlighet för svampväxt. Kontakta dina lokala veterinärer för råd om hur du sköter om din vandrande pinne.

Husdjursäkerhetstips

Din vandrande pinne har extremt ömtåliga ben med små krokar på sina ben för att klättra. Dra inte, ryck inte eller skräm dem, då detta kan orsaka en skada.

Efter att de har ökat kan din vandrande pinnings skinn lätt fastna. Detta är den vanligaste faktorn som leder till benförlust och kan till och med vara dödlig. Om detta inträffar, försök försiktigt att lossa det. För att förhindra detta, håll luftfuktigheten i din bur hög. Spraya deras bur oftare eller lägg till ett tjockare lager av substrat eftersom detta absorberar vatten och släpper ut det långsamt.

Din vandrande pinne kan regenerera förlorade ben om de är unga och har många ökar kvar. Ju äldre de blir, desto mindre ökar de, vilket lämnar inget utrymme för nyväxt av benet. Om de är tillräckligt unga, kan deras ben växa tillbaka till full storlek efter bara tre ökar!

Visste du: En vandrande pinne ökar 6-9 gånger innan den blir vuxen!

Vad behöver du ha för en lycklig vandrande pinne?

Boende

  • Bur: En rymlig bur där din pinne har gott om plats att röra sig.
  • Substrat: Något att täcka botten av buren med, till exempel jord eller kokosfiber.
  • Grenhållare: Ett bra stöd för kvistar och grenar i buren.
  • Kvistar, grenar: Se till att det finns kvistar för pinnen att klättra på.

Mat

  • Löv: Färska löv, till exempel från björk eller ek, som din vandrande pinne kan äta.

Rengöring

  • Sprayflaska: Använd en sprayflaska för att hålla luften fuktig i buren och för rengöring när det behövs.

Till Slut

Att ta hand om din vandrande pinne är inte svårt, men det kräver regelbundet underhåll. Genom att byta substratet och rengöra buren varje vecka håller du miljön fräsch och säker för ditt husdjur. Kom ihåg att undvika starka kemikalier och att alltid vara försiktig när du hanterar din pinne – de är ömtåliga, och deras hälsa är beroende av en ren och fuktig miljö.

Genom att följa dessa enkla tips och skötselråd kan du ge din vandrande pinne ett långt och lyckligt liv!

Läs mer:

BeskrivningLänk
Hur du tar hand om vandrande pinnar som ditt husdjurVandrande pinnar – skötselguide
Lär känna olika arter av vandrande pinnarOlika typer av vandrande pinnar
Stick-insekter som husdjur – bra alternativ för barnStick-insekter för barn
Är vandrande pinnar ett bra val för barn?Vandrande pinnar för barn
Upptäck om vandrande pinnar passar dig som husdjurÄr vandrande pinnar rätt husdjur för dig?

Besök länkarna för att lära dig mer om varje ämne. Upptäck även andra hälsofördelar som dessa fascinerande husdjur kan ge.

edwin polack

Edwin Polack

Skribent

Edwin Polack – Som en veterinär och frilansskribent är jag mycket glad över att dela med mig av min kunskap och erfarenhet med mina läsare och hoppas kunna vara till hjälp med alla problem som presenteras av dina icke-mänskliga familjemedlemmar. Jag är, ursprungligen från USA men jag flyttade till Sverige för att fortsätta min karriär och passion. Jag har hittat en ny kärlek för att arbeta online och skriva om alla typer av djur.

Ansvarig utgivare: Tassarna använder endast källor av hög kvalitet, inklusive referentgranskade studier, för att stödja fakta i våra artiklar. Läs vår redaktionella process för att lära dig mer om hur vi fakta kontrollerar och håller vårt innehåll korrekt och pålitligt.
Källor:

1 gfdgdgd