Vilka är typer av vandrande pinnar?

Många ser vandrande pinnar som tråkiga insekter, men det ligger mycket mer bakom deras fascinerande värld. Med en mångfald av arter som erbjuder olika färger, former och beteenden, kan de faktiskt vara helt spännande. I denna artikel utforskar vi varierande typer av vandrande pinnar, från de vanligaste till de mest ovanliga, och visar varför dessa insekter kan vara ett intressant val för både nybörjare och erfarna insektälskare.

  • Vandrande pinnar anses ofta vara tråkiga, men det finns många intressanta arter.
  • Vanliga typer inkluderar indiska vandrande pinnar som är lätta att hålla.
  • Exotiska varianter kräver mer utrymme och skötsel.
  • Gigantiska arter inkluderar taggiga vandrande pinnar och djungelnymfer som är imponerande och stora.
  • Ovanliga arter som peruansk ormbunke och svart skönhet erbjuder unik skönhet men kräver speciell vård.

Vandrande pinnar har tidigare lidit av ett rykte om att vara “tråkiga”. Den “klassiska” vandrande pinnen är ett litet, smalt, grönt Insekt som sitter orörlig i timmar, och liknar i stort sett den växt de vilar på. Därför är deras rykte knappast överraskande – även om det är fördomsfullt.

I den här artikeln kommer vi att prata om några av de typer av vandrande pinnar som du kan stöta på, och visa att några av dem är betydligt mer spännande än vad många tror!

Översikt

  • Vanliga Vandrande Pinnar
  • Indiska Vandrande Pinnar
  • Kraftiga Vandrande Pinnar
  • Gigantisk Taggig Vandrande Pinne (Eurycantha Calcarata)
  • Gigantisk Stickig Vandrande Pinne (Extatosoma Tiaratum)
  • Djungelnymf (Heteropteryx Dilatata)
  • Ovanliga Vandrande Pinnar
  • Peruansk Ormbunke Vandrande Pinne (Oreophotes Peruana)
  • Svart Skönhet Vandrande Pinne (Peruphasma Schultei)

Vanliga Vandrande Pinnar

Det finns flera skäl till varför vandrande pinnar har blivit så populära genom åren. För det första är de ofta mycket lätta att hålla och kräver minimalt med daglig skötsel. För det andra kräver de väldigt lite utrymme. Och sist – men viktigast – vissa arter kan reproducera sig utan att ha parat sig.

Partenogenes är det tekniska namnet på processen att reproducera utan parning. Som ett resultat kan till och med en enda vandrande pinne bli en imponerande koloni över tid, vilket har lett till att de ges bort till andra.

Indiska Vandrande Pinnar

Indiska Vandrande Pinnar

Den indiska vandrande pinnen – ibland känd som “laboratorievandrande pinne” – är möjligen den mest kända av alla vandrande pinnar. Detta är en partenogenetisk art som trivs bra vid normala rumstemperaturer. Den äter en mängd olika växter – från björnbär till liguster – och detta är troligtvis den lättaste arten av alla att ha som husdjur.

Det sagt, indiska vandrande pinnar är långt ifrån spännande att titta på, vilket betyder att många människor börjar med denna art och sedan avancerar till mer exotiska arter.

Kraftiga Vandrande Pinnar

Från den “klassiska” vandrande pinnen har vi nu ett imponerande antal ganska mer “exotiska” vandrande pinnar som kan hållas som husdjur. Medan dessa arter kan vara svårare och dyrare att skaffa, samt att avla, erbjuder de en betydligt mer spännande proposition.

Det sagt är alla följande arter mycket större än den indiska vandrande pinnen och kommer från mer tropiska områden i världen. Som en följd kommer de alla att kräva betydligt större burar och artificiell uppvärmning under kallare månader för att nå en konstant temperatur på omkring 25 °C.

Den större storleken (ofta kombinerad med vassa taggar) innebär också att de måste hanteras med försiktighet för att undvika att skada sig själv. Dessa är insekter som bör tänkas noga på innan man köper, för att säkerställa att man har alla resurser som behövs för att hålla dem friska hela livet.

Gigantisk Taggig Vandrande Pinne (Eurycantha Calcarata)

Eurycantha Calcarata

Den taggiga vandrande pinnen är mycket större och mer robust än den indiska vandrande pinnen. Typiskt sett är den mycket mörkbrun i färgen, med ben som är täckta av skarpa taggar, så denna art är överlag mer imponerande att observera. Det är en klumpig art som mer påminner om ett stort brunt trästycke än en liten kvist.

Intressant nog tenderar den taggiga vandrande pinnen att vara mycket mer jordnära än andra vandrande pinnar, och kommer ofta att hittas vilande på golvet i sin bur snarare än uppe i matplantorna. Detta är dock ett fullt normalt beteende för denna art, men man bör vara försiktig i fångenskap för att säkerställa att de kan gå tillbaka in i lövverket för att äta när de vill.

Gigantisk Stickig Vandrande Pinne (Extatosoma Tiaratum)

Extatosoma Tiaratum

En av de mest imponerande vandrande pinnar av alla kommer från denna art i Queensland, Australien. De vuxna honorna är enorma, med massiva, vridna bål, och väger förvånansvärt mycket. De vuxna hanarna tenderar att vara mycket smalare, så detta är en lätt art att särskilja.

Även unga av denna art erbjuder intresse, eftersom buken ofta hålls över huvudet. På detta sätt påminner de ofta om skorpioner med sin giftig hållning.

Djungelnymf (Heteropteryx Dilatata)

Vandrande pinnar Dschungelnymfer Vilka är typer av vandrande pinnar?

Den tyngsta vandrande pinnen i världen, och säkerligen den mest imponerande av alla. Båda könen är stora som vuxna, men medan hanarna är en tråkig brunt, lyser honorna klart gröna. Detta är också en av de längre överlevande arterna av vandrande pinnar som är kända i hobbykretsar.

De växer upp till 15 cm i längd och dessa insekter kräver mycket utrymme, så var beredd att investera i ett dyrt vivarium om du ska hålla dem framgångsrikt.

Ovanliga Vandrande Pinnar

Till sist är det värt att notera en eller två av de något – men ganska sällsynta – arter som sticker ut från mängden. Dessa kräver också artificiell uppvärmning men är varken så stora – eller så potentiellt aggressiva – som de andra arter som redan diskuterats. Som ett resultat kan de representera en “lycklig medelväg” mellan de två föregående grupperna, och erbjuder något ovanligt men utan överdrivna utrymmeskrav.

Peruansk Ormbunke Vandrande Pinne (Oreophotes Peruana)

Oreophotes peruana

Denna färgglada vandrande pinneart äter ormbunkar och bracken, så de behöver lite mer specialvård. Det sagt krävs ingen uppvärmning och de vuxna är antingen ljusröda eller klargula beroende på kön.

Svart Skönhet Vandrande Pinne (Peruphasma Schultei)

Peruphasma Schultei

En ganska ny introduktion till husdjursvärlden är Svart Skönhet. Som namnet antyder, dessa ovanliga insekter har en djup, glänsande svart färg. Ännu mer imponerande har de kontrasterande klarröda vingknoppar.

LÄS MER:

BeskrivningLänk
Skötselråd för att hålla vandrande pinnar som husdjurLär dig om skötsel av vandrande pinnar
Information om olika vandrande pinnar och deras arterTyper av vandrande pinnar
Vad du behöver veta om stick-insekter som barnvänliga husdjurStick-insekter för barn
Är vandrande pinnar en bra husdjurslösning för barn?Vandrande pinnar för barn
Är vandrande pinnar det perfekta husdjuret för dig?Är vandrande pinnar rätt val för dig?

Utforska länkarna för mer information om varje ämne. Ta reda på vilka fördelar dessa unika husdjur kan ha för din hälsa och välmående.

edwin polack

Edwin Polack

Skribent

Edwin Polack – Som en veterinär och frilansskribent är jag mycket glad över att dela med mig av min kunskap och erfarenhet med mina läsare och hoppas kunna vara till hjälp med alla problem som presenteras av dina icke-mänskliga familjemedlemmar. Jag är, ursprungligen från USA men jag flyttade till Sverige för att fortsätta min karriär och passion. Jag har hittat en ny kärlek för att arbeta online och skriva om alla typer av djur.

Ansvarig utgivare: Tassarna använder endast källor av hög kvalitet, inklusive referentgranskade studier, för att stödja fakta i våra artiklar. Läs vår redaktionella process för att lära dig mer om hur vi fakta kontrollerar och håller vårt innehåll korrekt och pålitligt.
Källor:

1 gfdgdgd