Är vandrande pinnar bra husdjur för dig?

Är du nyfiken på att ha en vandrande pinne som husdjur?

Dessa fascinerande insekter erbjuder en unik upplevelse för djurälskare. Med sitt pinnar-liknande utseende och förmåga att kamuflera sig är vandrande pinnar både visuellt tilltalande och relativt enkla att ta hand om. I denna guide går vi igenom allt du behöver veta för att avgöra om en vandrande pinne kan vara det perfekta tillskottet till ditt hem.

TL;DR

  • Vandrande pinnar är populära husdjur på grund av deras utseende och lätta skötsel.
  • Det finns över 2,500 arter, med indiska vandrande pinnar som vanligast.
  • De kräver minimal skötsel och kan lämnas ensamma en vecka.
  • De är tamma, nattaktiva och föredrar ekblad, rosblad och liguster.
  • Vandrande pinnar är känsliga och behöver rätt utrymme och förhållanden för att trivas.

Vandrande pinnar är bland de mest populära insekterna som hålls som husdjur, huvudsakligen på grund av deras unika pinnar-liknande utseende och relativa lätthet att ta hand om. Det finns över 2 500 arter av pinne- och bladinsekter, men indiska vandrande pinnar är de mest vanligt förekommande som husdjur.

Vandrande pinnar kräver största försiktighet vid hantering, men de kan vara mycket tam och sitta på din hand. De kräver ingen daglig skötsel och kan lämnas ensamma i en vecka utan omsorg. Nyckeln till att hålla vandrande pinnar i fångenskap är att efterlikna deras naturliga förhållanden.

Översikt Av Ras

Vanligt Namn: vandrande pinne, indisk vandrande pinne, indisk gångstav
Vetenskapligt Namn: Carausius morosus
Vuxen Storlek: 10 till 13 cm
Livslängd: 1 år, även om de kan leva längre i fångenskap

Kan Du Äga En Vandrande Pinne Som Husdjur?

Laglighet

Det finns inga specifika lagar och regler som reglerar hur stort utrymme man måste ge sina vandrande pinnar, detta beror på att de klassificeras som ryggradslösa djur. Eftersom ryggradslösa djur inte omfattas av samma djurskyddsregler som exempelvis däggdjur eller fåglar, finns det inget lagstadgat krav på hur deras livsmiljö ska se ut i fångenskap. Detta kan verka som en fördel för dem som vill hålla vandrande pinnar som husdjur, eftersom det ger en viss frihet i hur man väljer att anordna deras utrymme. Men det innebär också ett etiskt ansvar för djurhållaren att se till att de vandrande pinnarna har tillräckligt med plats och en miljö som efterliknar deras naturliga livsmiljö så mycket som möjligt.

Etik

Ur ett etiskt perspektiv kan det vara problematiskt att inte ha specifika regler för hur dessa djur ska hållas. Även om vandrande pinnar kanske inte kräver lika mycket utrymme som större djur, har de ändå grundläggande behov som måste tillgodoses. De behöver plats för att röra sig fritt, klättra och utföra sina naturliga beteenden. Dessutom kan en dålig eller för liten livsmiljö påverka deras hälsa och välmående negativt, precis som för alla andra djur. Djurhållare bör därför se bortom vad som är lagligt och istället fokusera på vad som är rättvist och etiskt för att säkerställa att deras husdjur lever i en så hälsosam och naturlig miljö som möjligt.

Etik inom djurhållning handlar om mer än att bara följa regler; det handlar om att respektera och förstå de behov som djuret har, även om det är ett ryggradslöst djur som kanske inte omfattas av strikta regleringar. Att skapa en tillräcklig och stimulerande miljö för vandrande pinnar är en del av att vara en ansvarsfull djurhållare, och det är något som varje djurägare bör sträva efter.

Vandrande Pinne Beteende Och Temperament

Vandrande pinnar är tama men extremt ömtåliga. Utöva försiktighet när du hanterar dem. Greppa dem mycket försiktigt för kroppen (inte benen) mellan tummen och pekfingret och placera dem i din öppna hand eller erbjud din öppna hand och tryck försiktigt mot dem så att de kliver på din hand. De attackerar inte eller biter människor.

Vandrande pinnar är naturligt nattaktiva och kommer att vara mest aktiva på natten. Under dagen förblir de stilla om de inte blir störda.

Inredning

Som regel behöver vandrande pinnar ett utrymme som är tre gånger så högt som insektens längd. För indiska vandrande pinnar innebär detta en bur som är minst 38 cm hög, även om lite högre är bättre. Glaskärl (38 till 57 liter), höga glasburkar, plastdjurcontainrar och andra liknande behållare fungerar bra för att hysa dem. Se till att locket är välventilerat och säkert för att förhindra rymningar. Du kan använda fint nät som är ordentligt fäst vid toppen.

Indiska vandrande pinnar bör hållas ganska varma, runt 21 till 24 grader Celsius. Temperaturen kan tillåtas sjunka till medel 16 grader Celsius. Det bästa sättet att uppnå rätt temperatur är att hålla dem i ett varmt rum. Ge dock kompletterande värme genom värmemattor avsedda för reptilburar eller genom att placera en lampa nära buren. Värmelampor tenderar att vara mycket uttorkande, och vita glödlampor bör inte användas på natten. Om du använder värmelampor kräver de röda eller blå färgade glödlampor som är lämpliga för nattaktiva djur på natten.

Om du använder krukväxter i husdjurets hem, överväg att använda ett fluorescerande armatur för optimal växttillväxt. Vandrande pinnar behöver en måttlig nivå av fuktighet (75%), och livsmiljön bör vara välventilerad för att förhindra mögel- och svampväxt. Svamp kan döda vandrande pinnar.

Täck botten av tanken med papper för enklare rengöring. En substrat av torvmoss eller vermikulit kan också hjälpa till att bibehålla fuktigheten, men det kräver mer ansträngning för att hålla rent. Se till att det inte hålls för fuktigt. Vandrande pinnar producerar torrt avfall, vilket är lätt att städa upp.

Specifika Substratbehov

Eftersom detta är där din vandrande pinne lägger sina ägg, är substratet viktigt. Ökensand fungerar, liksom planteringsjord eller kokosfiber.

Vad Äter Och Dricker En Vandrande Pinne?

Indiska vandrande pinnar föredrar ek-, ros- och hagtornblad. Bramble (björnbär) är en favorit bland andra typer av vandrande pinnar. Andra alternativ inkluderar liguster och murgröna.

Färskklippta grenar från dessa växter kan placeras i vatten i buren och bytas ut när de torkar ut (eller konsumeras). Vattenbehållaren för grenarna måste stängas eller tätas så att insekterna inte faller i vattnet och drunknar. Du kan välja en smalhalsad burk och placera lite material runt växtstammarna för att täta öppningen. Ett alternativ till att mata med klippta grenar är att odla små krukväxter av de önskade arterna och placera dem i buren. De kan också äta ekologisk sallad, som ska tvättas och rengöras noggrant.

Att spraya bladen på växten ger vatten till insekterna att dricka och hjälper till att bibehålla fuktighetsnivåerna.

Alla matutbud måste vara fria från insektsmedel och herbicider, eller de kan vara dödliga för dina husdjur. Undvik att samla blad och grenar nära trafikerade vägar. Om du använder krukväxter, se till att jorden som används är fri från bekämpningsmedel. Vissa jordar har bekämpningsmedel, vilket kan överföras till växter som växer i den jorden.

Vanliga Hälsoproblem

Det finns inga betydande sjukdomar som påverkar vandrande pinnar. De hänger upp och ner för att fälla sin hud och kräver ett stort vertikalt utrymme för att göra det. Om det utrymme de har är begränsat kan vandrande pinnen dö eller bli allvarligt missformad. Bekämpningsmedelsutslag eller svampinfektioner kan också döda dem.

Fällning Och Rengöring

Som bönsyrser fäller vandrande pinnar flera gånger innan de når vuxen ålder (ungefär 5 månader). Fällning är en extremt sårbar tid i utvecklingen, och insekterna bör lämnas ifred och inte hanteras förrän det nya exoskelettet härdar efter en fällning.

Bad

Vandrande pinnar kräver inte bad eller rengöring.

För- Och Nackdelar Med Att Ha En Vandrande Pinne Som Husdjur

Vandrande pinnar är lätta husdjur. De är vänliga och kommer att sitta på dina händer, men var försiktig: Det är lätt att skada en vandrande pinne när du håller eller rör på den.

Köp Din Vandrande Pinne

Generellt kan du hitta vandrande pinnar till salu online genom leverantörer av reptiltillbehör. Det kostar ungefär 200 till 500 kronor för ett lager av 50. De är svåra att hitta till salu i de flesta djuraffärer eftersom de betraktas som skadedjur av många delstater.

Fortplantning Och Avling

Indiska vandrande pinnar kan reproducera sig i avsaknad av en hane (parthenogenetisk reproduktion). En hona kommer att lägga hundratals små ägg under sin livstid. De släta, runda äggen kan samlas in och kläckas i ett varmt bad av sand eller vermikulit. Dräktighet kan ta upp till 1 år. Vid kläckning och tills de når vuxen ålder bör de hållas i små separata uppfödningsbehållare och matas med samma typer av blad som vuxna.

Annars kan du kika på andra exotiska husdjur som kan intressera dig.

FAQ

Hur vet jag om min vandrande pinne håller på att fälla?

Den kommer att hänga upp och ner i sitt utrymme när den fäller.

Kan någon ha mer än en vandrande pinne i en bur?

Det är inte smart: vandrande pinnar reproducerar sig snabbt, och innan du vet ordet av har du alldeles för många ungar att ta hand om. (Och eftersom vandrande pinnar kan vara ogynnsamma för miljön är det en mycket dålig idé att släppa denna samling av ungar i det vilda.)

Kan vandrande pinnar verkligen kamouflera sig?

Ja! De kan efterlikna färgerna i sin omgivning!

Läs mer:

BeskrivningLänk
Så tar du hand om dina vandrande pinnar på bästa sättSkötsel av vandrande pinnar
En guide till de olika typerna av vandrande pinnarTyper av vandrande pinnar
Vad du behöver veta om stick-insekter som husdjur för barnStick-insekter för barn
Är vandrande pinnar lämpliga husdjur för barn?Vandrande pinnar för barn
Är vandrande pinnar ett passande husdjur för dig?Är vandrande pinnar rätt för dig?

Klicka på länkarna för att få mer information om varje ämne och lär dig hur dessa unika husdjur kan bidra till din hälsa och välmående.

edwin polack

Edwin Polack

Skribent

Edwin Polack – Som en veterinär och frilansskribent är jag mycket glad över att dela med mig av min kunskap och erfarenhet med mina läsare och hoppas kunna vara till hjälp med alla problem som presenteras av dina icke-mänskliga familjemedlemmar. Jag är, ursprungligen från USA men jag flyttade till Sverige för att fortsätta min karriär och passion. Jag har hittat en ny kärlek för att arbeta online och skriva om alla typer av djur.

Ansvarig utgivare: Tassarna använder endast källor av hög kvalitet, inklusive referentgranskade studier, för att stödja fakta i våra artiklar. Läs vår redaktionella process för att lära dig mer om hur vi fakta kontrollerar och håller vårt innehåll korrekt och pålitligt.
Källor:

1 gfdgdgd