Panterkameleont som Husdjur: Skötselråd och Tips

Tänker du på att skaffa en panterkameleont som husdjur?

Dessa iögonfallande reptiler är inte bara vackra utan har också specifika behov som måste tillfredsställas för att de ska trivas.

Innan du fattar ditt beslut är det viktigt att förstå vad det innebär att ta hand om en panterkameleont – från boende och diet till deras hälsovård. Låt oss dyka djupare in i vad som krävs för att bli en ansvarsfull ägare av denna fantastiska ödla.

• Panterkameleonten är en färgglad reptil med behov av särskild vård.
• Hanar växer till 35-53 cm och lever 3-5 år; honor 20-36 cm och lever 2-3 år.
• Lagliga i de flesta områden, men kontrollera lokala lagar.
• Kräver levande föda och hög luftfuktighet (50-60%).
• Behöver specifik belysning och värme.
• Vanliga hälsoproblem inkluderar parasiter och vitaminbrister.
• Kameleonter är territoriella och kan inte hållas i grupper.
• Unga panterkameleonter kan leva upp till 8 år med rätt vård.

Egenskaper, Boende, Diet Och Annan Information

Om du skulle försöka föreställa dig ett av de mest färgglada reptilerna som finns, är det mycket möjligt att du skulle tänka på panterkameleonten. Dessa eleganta ödlor med snabba tungor är vackert färgade, och de kan anpassa sina färger till sin omgivning och sitt humör.

Även om de kan vara spektakulära att se på, betyder det inte nödvändigtvis att de är utmärkta husdjur för alla. Att veta hur man tar hand om dessa unika djur är viktigt för varje potentiell och nuvarande kameleontägare.

Artöversikt

Vanligt Namn: Panterkameleont
Vetenskapligt Namn: Furcifer pardalis
Vuxen Storlek: Hanar växer till 35-53 cm medan honor växer till 20-36 cm
Livslängd: Hanar lever i genomsnitt 3-5 år och honor lever i genomsnitt 2-3 år, men kan leva upp till 8 år om de inte föds upp.

Kan Du Äga En Panterkameleont Som Husdjur?

Laglighet

Medan varje stat har sina egna lagar om exotiska husdjur, betraktas panterkameleonter inte som farliga eller vilda djur, så de är lagliga att ha. Panterkameleonter är inte inhemska för hos oss och är icke-giftiga, men du bör alltid kontrollera med dina lokala lagar innan du skaffar ett exotiskt husdjur för att säkerställa att de är lagliga där du bor.

Etik

Som med alla djur, om du inte kan ge rätt vård, bör du inte äga ett. Att välja att ha ett husdjur av något slag innebär att du väljer att ta hand om det. Det är allmänt accepterat att om ditt husdjur inte lider och du behandlar det väl, så är det inte oetiskt att ha ett husdjur; men att veta hur man behandlar en panterkameleont väl är nyckeln.

Saker Att Överväga

Om du överväger att skaffa en panterkameleont som husdjur, var beredd på att mata den med levande syrsor och förstå att den inte är ett gosigt husdjur. Panterkameleonter kommer inte att äta förpackad mat eller vilja kura ihop sig för att titta på film. Beroende på vad dina förväntningar är för ditt husdjur, kan detta betyda att det kanske eller kanske inte är rätt husdjur för dig.

Panterkameleont Beteende Och Temperament

Panterkameleonter är dagsaktiva, långsamma (förutom sina tungor), territoriella med andra kameleonter, lugna och tysta reptiler. Deras humör återspeglas ofta i deras färger, men den färgförändrande magin som dessa ödlor är så kända för utvecklas inte direkt.

Panterkameleonter måste vara sexuellt mogna, vilket är mellan 5 och 9 månader gamla, innan de kan ändra färg snabbt. De har också gripande svansar och ögon som kan röra sig oberoende, vilket bidrar till deras unika karaktär.

Boende

Eftersom panterkameleonter är träiga reptiler behöver de ett inneslutning som är högre än bred. Minimi storlek för en vuxen panterkameleont är 60 cm x 60 cm x 120 cm. De behöver också många saker att klättra på, så grenar, växter och nätväggar är ett måste för dessa djur.

Panterkameleonter går inte runt på marken, så strö är inget bekymmer, men grenarna och växterna kan behöva rengöras från tid till annan.

Höga fuktighetsnivåer är viktiga för en korrekt hälsa hos panterkameleonter. Sprut- och droppsystem är nödvändiga för att upprätthålla en fuktighetsnivå på 50-60% under dagen, särskilt eftersom de främst är gjorda av nät och inte glas, med ännu högre nivåer på natten. En hygrometer kan placeras i din panterkameleonts inneslutning för att övervaka dessa nivåer.

Värme Och Belysning

Panterkameleonter behöver både värmelampor och UVA/UVB-lampor. Under dagen bör din kameleonts inneslutning hållas vid cirka 24 grader Celsius med en solplats mellan 32-35 grader Celsius med hjälp av värmelampor. På natten kan inneslutningen sjunka till 21 grader Celsius. Termometrar kan placeras i olika områden i inneslutningen för att säkerställa att temperaturerna är lämpliga.

En separat UVA/UVB-lampa bör lysa i 12 timmar om dagen, ca 15-30 cm bort från där din panterkameleont sitter. Placera inte något glas eller plast mellan denna lampa och din kameleont, annars blockeras de osynliga UVB-strålarna. Se till att byta din UVB-lampa var sjätte månad eftersom lampan slutar avge UV-strålar även om den fortfarande tänds.

Vad Äter Och Dricker Pantherkameleonter?

Panterkameleonter är insektätare, vilket innebär att de äter insekter. Syrsor är det mest populära alternativet, men du bör alltid erbjuda en variation av matsmältningsinsekter, aldrig vildfångade.

En dammning med kalciumpulver bör göras varannan dag eller vid varje utfodring, tillsammans med en multivitamin dagligen. Att följa dessa grundläggande riktlinjer för din kameleonts mat kommer att hjälpa till att säkerställa maximal näring samtidigt som eventuella bekämpningsmedel och parasiter från utomhus undviks.

Vätskebehov tillgodoses genom att slicka upp droppar av vatten som samlas på växtblad från dina sprut- och droppsystem.

Vanliga Hälsoproblem

Genom att tillhandahålla en lämplig miljö och mat för din panterkameleont kan du undvika majoriteten av de hälsoproblem som är vanligt förekommande. Inre och yttre parasiter, ögonskador, förtäring och hinder av främmande kroppar, vitaminbrister, kalciumbrister och infektioner är de mest förekommande bekymren. Om du misstänker att din panterkameleont är sjuk, sök veterinärvård.

Tips

Inte alla veterinärer kan eller vill behandla panterkameleonter. Se till att hitta en veterinär för din panterkameleont innan ditt husdjur behöver en.

Motion

Om du har lämpligt boende för din panterkameleont, kommer den att få all motion den behöver. Många grenar och vinstockar med varierande diametrar att klättra på bör finnas tillgängliga för din kameleont i dess inneslutning.

Fällning

Reptiler kanske inte har päls, men det betyder inte att de inte fäller. En panterkameleont kommer att fälla sin hud periodiskt men inte i ett enda stycke som en orm. Om din panterkameleont har svårt att fälla kan det indikera ett miljö- eller hälsoproblem.

Storlek Information

Hanar panterkameleonter växer till 35-53 cm medan honor endast växer till 20-36 cm, inklusive sina svansar. Dessa är lätta reptiler, med vuxna hanar som väger mellan 140-180 gram och vuxna honor som väger mellan 60-100 gram.

Fördelar & Nackdelar Med Att Hålla En Panterkameleont Som Husdjur

Panterkameleonter är tysta och färgglada, och när du har deras miljö korrekt uppsatt, är de inte så svåra att ta hand om. De kan dock bara leva några år och behöver bo ensamma. Om du vill ha mer än en panterkameleont behöver du mer än en inneslutning.

Inköp Av Din Panterkameleont

När du köper en panterkameleont, se till att den är uppfödd i fångenskap. Historiskt sett var vildfångade kameleonter vanliga och kom med fler hälsoproblem och kortare livslängder. Tack och lov är uppfödda reptiler mycket vanligare idag, men du bör fortfarande se till att få det du vill ha.

Förvänta dig att betala flera tusen SEK, för en frisk, väluppföd panterkameleont. Hanar kostar vanligtvis mer än honor eftersom hanar vanligtvis lever längre och blir större. Dessutom kan panterkameleonter som härstammar från olika delar av Madagaskar också variera i pris.

Reproduktion/Avl

Panterkameleonter är territoriella reptiler, men när en hona visar mjukare färgnyanser som persika och violett kan de vara mottagliga för parning. Om dessa färger fortsätter att visas kan du försöka introducera honan till hanen men måste säkerställa att hanen inte blir för aggressiv. Om honan är mottaglig för parning kan flera parningssessioner som varar i flera timmar inträffa under en dag eller två.

Liknande Ödlor Till Pantherkameleonten

Panterkameleonter är bara en av cirka 200 arter av kameleonter i världen. Kolla in dessa andra kameleonter som ofta hålls som husdjur:

FAQ

Är panterkameleonter svåra att ta hand om?

Panterkameleonter är en av de svåraste ödlorna att ta hand om; deras skötsel är mycket svår att efterlikna. Se till att ställa in inneslutningen korrekt och ge lämplig belysning, mat och fuktighet för att de ska trivas. Att upprätthålla en lämplig miljö för en panterkameleont är avgörande för deras hälsa.

Hur länge lever panterkameleonter som husdjur?

De flesta panterkameleonter lever bara några år, men med rätt vård kan en uppfödd kameleont som inte föds upp leva upp till 8 år med rätt skötsel. Hanar lever vanligtvis 3-5 år, och honor lever vanligtvis 2-3 år, även om.

Mår panterkameleonter bättre i sina naturliga, vilda livsmiljöer eller som husdjur?

Det kan argumenteras för att panterkameleonter gör mycket bättre som husdjur, förutsatt att de får god vård. En uppfödd, husdjurs panterkameleont kommer vanligtvis att leva mellan 2-5 år och upp till 8 år, medan en vild panterkameleonts livslängd endast är 1-2 år.

Läs mer om kameleonter:

ArtiklarBeskrivning
Hur du sköter en kameleont som husdjurFå en komplett guide till skötsel och omvårdnad av kameleonter som husdjur.
Varför kameleonter öppnar munnenUpptäck orsakerna till att kameleonter ibland håller sina munnar öppna.
Skötselråd för senegalkameleonterLär dig vad en senegalkameleont är och hur du tar hand om den på bästa sätt.
De första 30 dagarna med en kameleontViktiga skötseltips för att hjälpa din nya kameleont att trivas under de första veckorna.
Hur du vårdar en jacksons kameleontPraktiska råd om hur du bäst tar hand om din jacksons kameleont.
Är kameleonter bra husdjur?Undersök om en kameleont är rätt husdjur för dig och vad du bör tänka på innan du skaffar en.
Vad du ska tänka på före ett kameleontköpSe över viktiga överväganden innan du köper en kameleont som ditt nästa husdjur.
Skötsel av en gömd kameleontLär dig hur du bäst tar hand om en gömd kameleont som husdjur.
Skötsel av den gröna anolenEn guide till att ta hand om den fascinerande gröna anolen.
Pantherkameleonter som husdjurÄr en pantherkameleont rätt för dig? Ta reda på vad som krävs för att hålla en som husdjur.
Tecken på att din kameleont är sjukLär dig att identifiera tecken på sjukdom hos kameleonter och vad du bör göra om du märker dem.
edwin polack

Edwin Polack

Skribent

Edwin Polack – Som en veterinär och frilansskribent är jag mycket glad över att dela med mig av min kunskap och erfarenhet med mina läsare och hoppas kunna vara till hjälp med alla problem som presenteras av dina icke-mänskliga familjemedlemmar. Jag är, ursprungligen från USA men jag flyttade till Sverige för att fortsätta min karriär och passion. Jag har hittat en ny kärlek för att arbeta online och skriva om alla typer av djur.

Ansvarig utgivare: Tassarna använder endast källor av hög kvalitet, inklusive referentgranskade studier, för att stödja fakta i våra artiklar. Läs vår redaktionella process för att lära dig mer om hur vi fakta kontrollerar och håller vårt innehåll korrekt och pålitligt.
Källor:

1 gfdgdgd





Ferguson GW, Jones JR, Gehrmann WH, et al. Inomhusskötsel av panterkameleonten Chamaeleo [Furcifer] pardalis: Effekter av kosttillskott med vitaminer A och D samt ultraviolett bestrålning på patologi och livshistoriska egenskaper. Zoo Biol. 1996;15(3):279-299.