Hur sköter man om Jemenkameleonten?

Att sköta om en jemenkameleont kan verka utmanande, men med rätt information kan det bli en givande upplevelse. Dessa unika ödlor kräver speciella levnadsvillkor och hantering för att trivas. Lär dig allt du behöver veta om deras boende, kost och hälsovård för att ge din kameleont ett lyckligt och hälsosamt liv.

Jemenkameleonter är robusta ödlor med höga hjälmliknande strukturer. De behöver en bur med vertikalt utrymme och hög temperatur. Regelbunden hantering kan stressa dem, så de är bättre som djur att observera.

Fuktighet på 50% rekommenderas, tillsammans med en insektsbaserad diet. Hälsoproblem inkluderar infektioner och näringsbrist. Skaffa dem från pålitliga uppfödare och kontrollera för hälsotecken.

Dessa ödlor är inte för oerfarna ägare.

Jemenkameleonter är robusta, iögonfallande ödlor med höga hjälmliknande strukturer på toppen av sina huvuden. Jemenkameleonter härstammar från Jemen och Saudiarabien. De har kroppar som är randiga i nyanser av grönt, gult och brunt vilket justeras till varierande nyanser för att kamouflera dem och skydda dem från rovdjur. De har monokulär syn, vilket innebär att varje öga rör sig oberoende. Dessutom kan de använda sina svansar för att greppa grenar medan de rör sig.

Här är allt du behöver veta för att ta hand om en jemenkameleont .

Artröversikt

Namn: (Chamaeleo calyptratus), Jemenkameleont

Livslängd: Cirka 6 till 8 år i fångenskap

Storlek: jemenkameleont-hanar kan nå en total längd av 46 till 61 cm (ungefär 30 cm snut till vent längd plus svansen), medan honor tenderar att vara något mindre, 25 till 33 cm (bara 10 till 15 cm i snut till vent längd plus svansen).

Jemenkameleont Beteende och Temperament

Jemenkameleonter är territoriella och aggressiva mot andra kameleonter, så de bör alltid hållas individuellt. De bör inte hållas med andra typer av reptiler eller djur heller.

Även om de vanligtvis är ganska docila mot människor, är regelbunden hantering stressande för dem. De kan bli aggressiva om de hanteras för mycket, så dessa kameleonter är bättre som husdjur att observera snarare än att hanteras. Dessa kameleonter är inte bra husdjur för små barn eller oerfarna ödlaägare.

Boende för Jemenkameleonter

Vertikalt utrymme är avgörande och en burstorlek på 91 cm x 61 cm x 91 till 122 cm rekommenderas (ju större och högre desto bättre). Kameleonter gillar att klättra högt upp från marken, så höjden är av yttersta vikt. När din kameleont växer, behöver den flyttas till en större inhägnad.

Kameleonter bör aldrig hållas i ett glas terrarium eller akvarium. De behöver den ventilation som en nätinredning ger. Fin metall- eller glasfiberduk rekommenderas inte, men PVC-belagd hårdvara är bra.

En utomhuscage kan användas när vädret är tillräckligt varmt, så länge överhettning förhindras.

Renlighet i buren är avgörande för att förhindra tillväxt av bakterier eller mögel. Användning av pappershanddukar eller tidningar för att fodra buren gör rengöring enkel, och en reptiljordblandning kan läggas ovanpå. Använd inte träflis eller något annat substrat som kan sväljas av misstag och orsaka blockeringar.

Ge mycket robusta, icke-toxiska växter och grenar. Fikusträd har ofta använts i kameleonthägn men kräver viss försiktighet eftersom saven kan vara irriterande.

Andra växter du kan prova inkluderar pothos, hibiskus och dracaena. Konstgjorda växter och konstgjorda rankor kan också läggas till. En varierad fördelning av grenar bör tillhandahållas så att det finns säkra sittplatser på olika nivåer och temperaturer i buren som din kameleont kan klättra på.

Uppvärmning och Belysning

För jemenkameleonter bör en dagtemperatur på omkring 22 till 27 °C tillhandahållas, tillsammans med en solskenplats på 29 till 35 °C. Så länge ditt hem inte sjunker under 18 till 21 °C på natten är uppvärmning på natten inte nödvändig.

Kontrollera temperaturen i inhägnaden dagligen för att säkerställa att den är korrekt, eftersom en reptil som hålls under fel förhållanden kommer att vara benägen för sjukdomar.

Uppvärmning möjliggörs bäst genom att använda en basking- eller glödlampa i en reflektor eller ett keramisk värmeelement för att nå baskingplatsens temperatur, vilka alla bör placeras utanför buren för att förhindra brännskador.

Alla kameleonter behöver en fullspektrum ultraviolett (UVA/UVB) ljuskälla. Håll fullspektrum UV-ljuset på i 10 till 12 timmar per dag och följ tillverkarens rekommendationer för avståndet som lampan ska placeras från där din kameleont kan klättra (vanligtvis 15 till 30 cm).

Kom ihåg att dessa glödlampor behöver bytas ut var sjätte månad. Kameleonter har också fördelar av att tillbringa tid utomhus i naturligt solljus när temperaturen är tillräckligt varm (men var försiktig med överhettning så se till att skugga alltid finns tillgänglig).

Fuktighet och Hydrering

Jemenkameleonter behöver en måttlig fuktighetsnivå (runt 50%). Misting av växterna två gånger om dagen kommer att hjälpa till med fuktighetsnivåerna, och ett dropp- eller mistingsystem rekommenderas också.

Kameleonter dricker sällan från en vattenskål men de kommer att slicka upp vattendroppar från växter, så misting/droppsystemet fungerar också som en vattenkälla. Placera ett droppsystem så att vattendropparna faller över växterna i inhägnaden. Investera i en hygrometer för att mäta fuktigheten.

Föda och Vatten

Jemenkameleonter är mest insektsätande, så de bör matas med en variation av insekter varje annan dag. Detta inkluderar:

  • Syrsor
  • Gräshoppor
  • Kackerlackor
  • Smörmask (bra för kalcium)
  • Silkormar
  • Flugor
  • Gräshoppor
  • Mjölmaskar
  • Supermaskar
  • Vaxmaskar (i begränsade mängder eftersom de är rika på fett)

Alla insekter bör vara gut-loaded. Många jemenkameleontter äter också en del växtmaterial, så det är viktigt att endast icke-toxiska växter används i din kameleonts inhägnad.

Du kan erbjuda små mängder grönsaker och frukter som:

  • Maskrosblad
  • Grönkål
  • Grönkål
  • Tärnad zucchini
  • Butternut squash
  • Röd paprika
  • Blåbär
  • Tunna skivor av äpple eller päron

Övervaka din kameleont och justera matmängderna efter behov. Om många insekter blir överblivna eller om din kameleont verkar för mätt kanske du vill minska mängden du matar dem.

Lämna aldrig levande bytesdjur i buren under längre perioder, eftersom insekter kan attackera din kameleont, vilket kan leda till infektioner.

Det är klokt att pudra insekter med ett kalcium/Vitamin D3-tillskott två till tre gånger i veckan. Ett multivitamin- och mineral tillskott kan läggas till en gång i veckan. Vissa experter rekommenderar att välja ett tillskott som inte innehåller vitamin A; istället, använd beta-karoten.

Vanliga Hälsoproblem

Som många ödlor är jemenkameleonter benägna att infektioner och stressrelaterade åkommor. Att hålla dem i rätt förhållanden kan minska risken för dessa problem. Håll utkik efter problem som:

  • Luftrörsinflammationer: Dessa kan orsakas av bakterier. Ta din kameleont till veterinären om du märker att den har andningssvårigheter eller om det finns onormal urladdning.
  • Näringsbrist: Kalcium- och vitaminnivåer, som uppstår på grund av en dålig kost, är ganska vanliga. Prata med en veterinär om vad du ska mata din jemenkameleont för att förhindra dessa.
  • Munrutt eller stomatit: Om din kameleont visar rodnad eller överdriven saliv runt munnen kan detta vara ett tecken på munrutt eller stomatit. Detta bör behandlas av en veterinär med erfarenhet av exotiska reptiler.
  • Metabolisk bensjukdom: Detta är ett resultat av otillräcklig UVB-ljus, och en annan vanlig åkomma bland jemenkameleonter. De kan verka ha vacklande ben, eller bli slöa och ha dålig aptit. Detta är en annan åkomma som är behandlingsbar om den upptäcks tidigt, men rådfråga din veterinär; låg aptit är ett tecken på många möjliga tillstånd för kameleonter, inklusive parasitinfektion.

Välja Din Jemenkameleont

Som med de flesta exotiska ödlor finns det ingen garanti för om en vildfångad sort har utsatts för parasiter eller andra potentiella infektioner. Det är bäst att skaffa din jemenkameleont från en pålitlig uppfödare. Titta på dem äta innan du bestämmer dig för att köpa dem om möjligt, för att observera eventuella aptitproblem.

Om deras ögon är molniga eller det finns slem runt deras mun eller näsgångar kan detta vara tecken på en sjuk kameleont. Och om det finns torra fläckar på deras hud kan detta indikera ett problem med avfällning. När du har valt en jemenkameleont, låt en reptilveterinär kontrollera dem för parasiter. Detta är inte ett tillstånd som nödvändigtvis kommer att vara uppenbart.

Liknande Raser av Kameleoner

Om du gillar tanken på att ha en kameleont som husdjur men ännu inte har bestämt dig, här är några andra alternativ att överväga:

ArtiklarBeskrivning
Skötselråd för husdjurskameleonterLär dig de viktigaste stegen för att ta hand om en kameleont som husdjur.
Kameleontens öppna mun: Vad betyder det?Förstå varför kameleonter ibland håller sina munnar öppna och vad det innebär för deras hälsa.
Senegalkameleonter: Vad du behöver vetaFå en översikt av vad senegalkameleonter är och hur du kan vårda dem på rätt sätt.
Första 30 dagarna med din huskameleonRåd och tips för de första avgörande veckorna med din nya huskameleon.
Ta hand om din jacksons kameleontHitta praktiska tips för hur du skapar en trygg miljö för din jacksons kameleont.
Är en kameleont rätt husdjur för dig?Undersök för- och nackdelarna med att ha en kameleont som husdjur innan du bestämmer dig.
Vad att överväga innan du köper en kameleontLäs om viktiga saker att tänka på innan du tar steget att köpa en kameleont.
Hur man tar hand om en gömd kameleontFå detaljerade råd om hur du kan vårda en gömd kameleont på bästa sätt.
Så sköter du en grön anolAllt du behöver veta för att ta hand om en grön anol och skapa en trivsam miljö för den.
Pantherkameleontens krav som husdjurLär dig vad som krävs för att hålla en pantherkameleont och om den passar som husdjur för dig.
Tecken på att din kameleont inte mår braUpptäck viktiga symptom som indikerar att din kameleont kan vara sjuk och vad du ska göra åt det.

edwin polack

Edwin Polack

Skribent

Edwin Polack – Som en veterinär och frilansskribent är jag mycket glad över att dela med mig av min kunskap och erfarenhet med mina läsare och hoppas kunna vara till hjälp med alla problem som presenteras av dina icke-mänskliga familjemedlemmar. Jag är, ursprungligen från USA men jag flyttade till Sverige för att fortsätta min karriär och passion. Jag har hittat en ny kärlek för att arbeta online och skriva om alla typer av djur.

Ansvarig utgivare: Tassarna använder endast källor av hög kvalitet, inklusive referentgranskade studier, för att stödja fakta i våra artiklar. Läs vår redaktionella process för att lära dig mer om hur vi fakta kontrollerar och håller vårt innehåll korrekt och pålitligt.
Källor:

1 gfdgdgd