Vad bör du tänka på innan du köper en kameleont?

Kameleonter är fascinerande men komplexa djur som ligger i sällankategorin av exotiska husdjur. Innan du bestämmer dig för att ta hand om en kameleont är det viktigt att förstå deras unika behov och krav.

Dessa reptiler kräver mer än bara en bur och mat; deras hälsa och välbefinnande beror på noggrant planering och skötsel. Låt oss utforska de viktigaste faktorerna att tänka på innan du tar steget.

• Kameleonter kräver specialiserat boende med specifika temperaturer.
• De behöver levande mat och regelbunden dimning för att hydratiseras.
• De är inte kramiga husdjur och bör hållas ensamma.
• Regelbundet städning av buren är nödvändigt.
• Stress är ett allvarligt problem för kameleonter, så hantering bör minimeras.
• Det är bäst att välja en kameleont född i fångenskap för en bättre anpassning.

Kameleonter är fängslande varelser som kan ändra färg, röra sina ögon oberoende av varandra och fånga byten med sina långa, klibbiga tungor. Det är inte konstigt att så många är ivriga att hålla dessa exotiska reptiler som husdjur.

Om du överväger att ge ett hem åt en kameleont, kom ihåg att dessa reptiler har unika krav på habitat och föda som gör dem svårare att ta hand om än vissa andra små eller exotiska husdjur.

Låt oss titta på sex viktiga saker att tänka på innan du köper en kameleont.

Kameleonter Behöver Specialiserat Boende

Denna reptil kräver specifika förhållanden för att förbli frisk och lycklig. Därför är det ingen liten uppgift att ge en lämplig buruppsättning.

Kameleonter lever i träden, vilket innebär att deras höga inhägnad måste inkludera ett stort antal grenar och växter för att skapa den täta lövverket som de har i sina naturliga livsmiljöer. Att göra detta hjälper dem att känna sig trygga, ger dem möjlighet att utforska och gömma sig, samt minimerar stress.

En typisk uppsättning bör vara minst 0,9 x 0,9 x 1,2 meter. Idealiskt sett bör buren vara hög och placerad högre upp (som på ett bord, snarare än på golvet). Detta kommer att hjälpa din kameleont att få en föredragen, mer upphöjd utsiktsplats.

Granar och växter är inte allt som behövs. Kameleonter kräver också extra tillbehör som en UVA/UVB ljuskälla, termometrar, fuktmätare och dimmators eller droppsystem.

Dessa kallblodiga reptiler behöver att deras inhägnad hålls vid rätt temperatur så att de kan upprätthålla rätt kroppstemperatur. Det finns olika arter av kameleonter, så kolla specifika behov och krav för ditt husdjur. Till exempel behöver en slöja kameleont dagtidstemperaturer som varierar mellan 22 till 27 °C, en solplats mellan 29 till 35 °C, och en temperatur på 18 till 21 °C på natten. Dessa extra tillbehör kan snabbt bli kostsamma, så se till att beräkna hur mycket din önskade uppsättning kommer att kosta.

Kameleonter Kräver Levande Mat Och Regelbunden Dimning

En enkel mat- och vattenskål fungerar inte för detta exotiska husdjur. Precis som deras bur måste vara så nära deras naturliga livsmiljö som möjligt, måste även deras mat- och vattentillförsel vara det.

Kameleonter äter en kost bestående av levande insekter med god näring – detta säkerställer att insekterna äter en hälsosam kost som gör dem näringsrika för ditt reptil. Du behöver alltid ha en tillgång till syrsor, mjölmaskar vagy bivaxmaskar, så se till att du är beredd att regelbundet köpa dessa insekter. Ha också en behållare där du kan hålla dem och föda dem tills du är redo att släppa dem i din kameleonts bur. Dessutom kan du behöva pudra insekterna med kosttillskott för att säkerställa att din kameleont får alla näringsämnen de behöver för att hålla sig friska.

När det gäller vatten dricker kameleonter från vattendroppar som kondenserar på blad. Därför krävs regelbunden dimning för att säkerställa att din kameleont är ordentligt hydratiserad. Detta kan göras för hand, men automatiska dimmators kan också användas.

Kameleonter Är Inte Kramiga Husdjur

Dessa iögonfallande husdjur är bäst att hålla för observation, inte för hantering.

Kameleonter är ensamma djur som inte gillar mycket hantering eller sällskap. I de flesta fall är det mycket viktigt att du bara håller en kameleont för att förhindra slagsmål och stress. Hanar kan vara särskilt våldsamma mot andra hanar.

Kameleonter är dock ganska lugna djur när de är i ensamma miljöer. De rör sig långsamt och är fascinerande att titta på. Kameleonter är inte särskilt vokala när de ogillar en situation. När en kameleont är stressad kommer de mest sannolikt att frysa eller öppna sin mun, men de slår inte ut eller vrider sig. Därför, när oerfarna kameleontägare försöker hantera sina kameleonter och ser detta beteende, kan många förväxla det med acceptans snarare än stress. Att lära sig en kameleonts vanor och natur kan hjälpa dig att korrekt läsa tecken på ångest eller lycka.

En Bra Bur Rengöringsrutin Krävs

Som med alla djur som lever i en bur, finns det rengöringskrav. För att hålla din kameleont frisk och glad finns det enkla rengöringsrutiner som kan göras dagligen, samt djupare rengöringar veckovis och årligen.

För daglig rengöring är en enkel punktstädning bäst. Ta bort döda insekter eller avföring och torka av eventuella envisa områden.

Veckovis måste du torka av buren mer noggrant, inklusive en snabb avtorkning av växterna och grenarna inom buren. Minst en gång per år är det bäst att flytta din kameleont till ett säkert och tryggt område så att du kan helt ta isär buren. Detta gör att du kan blötlägga eventuella grenar eller tillbehör, noggrant torka växterna, och tvätta insidan av buren.

Kameleonter Kan Lätt Bli Stressade

Kameleonter är mycket känsliga för stress, men deras tecken på ångest kan lätt missas eller missförstås. Det är mycket viktigt att kunna förstå när din kameleont är orolig eftersom förhöjda stressnivåer kan göra dessa husdjur mer benägna att bli sjuka eller drabbas av sjukdomar. Du bör också minimera hantering och förändringar i miljön. Honor kan vara mer benägna att drabbas av extra stress från äggläggning och kan vara mer benägna att bli sjuka. Hanar lever vanligtvis längre. Andra vanliga hälsoproblem för kameleonter kan inkludera kalcium- och vitamin A-brister, stomatit och metabola benskador. Hitta en exotisk veterinär som specialiserar sig på reptiler så att du kan samarbeta med dem om din kameleont någonsin visar tecken på sjukdom.

LÄS MER:

ArtiklarBeskrivning
Skötsel av din husdjurskameleontUpptäck vad du behöver veta för att ta hand om en kameleont som husdjur.
Varför kameleonter håller sina munnar öppnaLär dig orsakerna till varför kameleonter öppnar munnen och vad det kan innebära.
Hur man tar hand om senegalkameleonterLär dig om senegalkameleonter och hur du bäst sköter om dem.
Skötsel de första 30 dagarna med din kameleontDe första 30 dagarna med din kameleont är kritiska – här är vad du behöver göra.
Skötselråd för jacksons kameleontTa reda på hur du tar hand om en jacksons kameleont och får den att trivas.
Är en kameleont ett bra husdjur?Är en kameleont rätt för dig som husdjur? Utforska fördelar och nackdelar.
Viktigt att tänka på innan du köper en kameleontInnan du köper en kameleont, se till att du förstår vad det innebär.
Hur man vårdar en gömd kameleontRåd för att ta hand om en gömd kameleont och säkerställa att den mår bra.
Skötsel av den gröna anolenUpptäck hur du sköter en grön anol och säkerställer att den trivs.
Pantherkameleont som husdjurLär dig om pantherkameleonter och om de är ett bra val för dig som husdjur.
Hur du känner igen sjukdomstecken hos kameleonterIdentifiera tidiga tecken på sjukdom hos din kameleont och vad du kan göra.
edwin polack

Edwin Polack

Skribent

Edwin Polack – Som en veterinär och frilansskribent är jag mycket glad över att dela med mig av min kunskap och erfarenhet med mina läsare och hoppas kunna vara till hjälp med alla problem som presenteras av dina icke-mänskliga familjemedlemmar. Jag är, ursprungligen från USA men jag flyttade till Sverige för att fortsätta min karriär och passion. Jag har hittat en ny kärlek för att arbeta online och skriva om alla typer av djur.

Ansvarig utgivare: Tassarna använder endast källor av hög kvalitet, inklusive referentgranskade studier, för att stödja fakta i våra artiklar. Läs vår redaktionella process för att lära dig mer om hur vi fakta kontrollerar och håller vårt innehåll korrekt och pålitligt.
Källor:

1 gfdgdgd