Är kameleonter bra som husdjur?

Att överväga en kameleont som husdjur väcker många frågor. Dessa fantastiska reptiler fascinerar med sina färgskiftningar och exklusiva skötselbehov.

Innan du väljer kameleonten som din nya vän är det viktigt att förstå deras unika krav och livsstil. Är du redo för utmaningen? Låt oss dyka ner i vad det innebär att ha en kameleont som husdjur.

Kameleonter kräver särskild skötsel och utrustning. De är tysta och låga i aktivitet. Specifika kostkrav och burens storlek är viktiga. Livslängden varierar mellan 2-10 år beroende på art. Var beredd på att hantera deras hälsobesvär och krävande levnadsförhållanden. Kameleonter är rena och luktfria husdjur, men de passar bäst för erfarna ägare.

Från ögon som rör sig oberoende av varandra till deras färgskiftande hud, är kameleonten en oändlig källa till förundran! Att ha en som husdjur kräver dock särskild kunskap och väldigt specifika levnadsförhållanden.

Om du är en nybörjare inom reptilhållning, kräver det noggrant forskning och planering att välkomna en kameleont in i ditt hem. Låt inte det skrämma dig bort. Om du har tid och engagemang, gör belöningarna av att ta hand om en av dessa otroliga reptiler den extra ansträngningen värd.

Lär dig mer om vad det är att ha en kameleont som husdjur genom att förstå deras bur- och skötselkrav, aktivitetsnivåer, livslängd och hälsoutmaningar.

LÅGA AKTIVITETSNIVÅER OCH MINIMAL HÅLLNING

Även om de är intressanta djur att observera, är kameleonter inte precis kramiga eller energiska husdjur. Barn kanske inte dras till en kameleont på samma sätt som de skulle till en hamster som springer på sitt hjul eller en hund som vill leka apport med dem.

Dessa reptiler är mest aktiva under dagen, från gryning till skymning. Detta är goda nyheter om du letar efter ett husdjur som kommer att vara vaket och röra sig på samma schema som du. Förvänta dig dock inte en hög aktivitetsnivå.

De är tysta djur som spenderar det mesta av sin dag med att slappa på en bekväm plats, bara rör sig för att reglera kroppstemperaturen, äta eller fylla ett annat specifikt behov. Du behöver inte oroa dig för att ditt kameleontdjur ska störa ett arbetssamtal eller bli en distraktion i din dagliga rutin. De behöver heller inte att du tillhandahåller dem med mycket stimulans som vissa andra husdjur gör.

Många kameleonter uppskattar fortfarande tid utanför sin bur, med utrymme att röra sig i en säker miljö. Var försiktig så att du inte tappar bort din färgskiftande vän i stora rum eller områden med många ställen att gömma sig i. Hållning bör också begränsas till ett minimum, och det bör göras med minimal restriktion, eftersom detta kan stressa kameleonter.

SPECIFIKA KOSTKRAV

Jämfört med husdjur som äter torrfoder ur skålar, har kameleonten unika kostkrav. Dessa reptiler äter levande insekter som är mättade med näring, så matningstiden är jakttid. Om du är känslig för att leverera levande insekter eller inte tror att du kan engagera dig i regelbundna besök till djuraffären för denna speciella matkälla, kanske en kameleont inte är rätt husdjur för dig.1

Å andra sidan, om livsmedelsmatning inte påverkar dig, blir middagsdags en föreställning för dig. Att se din kameleont katapultera sin långa tunga och fånga byten med otroligt noggrann precision är ett spektakel att se.

TEKNISKA BUR- OCH UTRUSTNINGSKRAV

Generellt sett gör kameleonter utmärkta husdjur för erfarna reptilägare. Detta betyder inte att nybörjare inte kan hålla en kameleont framgångsrikt, men det finns specifika bur- och skötselkrav att överväga.

Kameleonter reglerar sin kroppstemperatur genom att röra sig från varmare till kallare områden inom sin inhägnad. Du måste tillhandahålla en bur som är tillräckligt stor för att möjliggöra temperaturvariationer. Med tanke på kameleonters trädlivsstil behöver den också vara hög och ge tillräckligt med växtlighet (äkta eller konstgjord) för att ge kameleonten en känsla av trygghet.

Även om buruppsättningarna kan variera kraftigt, bör du planera för minst en bur som är 90 x 90 x 120 cm. Precis som andra reptiler kommer kameleonten också att behöva en värmelampa med en UVA/UVB-lampa och en plats att baskad på strålarna från lampan som är högst 20 cm från värmekällan.

Du behöver en termometer för att mäta temperaturen högst upp och längst ner i buren, tillsammans med en hygrometer för att mäta fuktighetsnivån. Eftersom kameleonter slickar upp vatten från sin omgivning, måste du utrusta buren med ett sprayhandtag eller droppsystem.

Tydligt kräver kameleonter en avancerad uppsättning och specialiserad skötsel i jämförelse med vissa andra reptiler. Kostnaden för investeringar i en speciell kameleontutrustning kan vara mer än vad förstgångs reptilägare förväntar sig.

Den goda nyheten är dock att kameleonter är mycket rena husdjur. De har ingen lukt och producerar avföring med väldigt lite lukt. Detta gör kameleonten till ett utmärkt alternativ som husdjur för dem som är känsliga för husdjurslukt.

LIVSLÄNGD OCH HÄLSOBEKYMREN

Utvärdera vilken typ av engagemang du vill göra innan du bestämmer dig för en specifik art av kameleont, eftersom deras livslängder varierar avsevärt. Bland de mer populära husdjurskameleonterna lever den sköldkapslade kameleonten i fem till sju år, Jacksons kameleont lever i fem till tio år, och panterkameleonten har en kort livslängd på två till tre år.

Du bör också utbilda dig själv om vanliga hälsobekymmer för kameleonter, såsom stomatit, metabolisk ben sjukdom, eller hur man känner igen och åtgärdar brist på kalcium eller vitamin A.

Även om målet är att hålla en glad, frisk kameleont, kan det hända att du ibland måste ta ditt husdjur till en veterinär för reptiler eller exotiska djur. Det kan till och med vara värt att undersöka var den närmaste specialistveterinären är belägen – om den ligger särskilt långt bort kan detta skapa praktiska problem.

För alla som letar efter en exotisk och unik följeslagare kan kameleonten vara det perfekta husdjuret. De är ett utmärkt val för dem som är känsliga för husdjurslukt eller ljud och fångar ögat hos både erfarna och nybörjar reptilägare.

Även om kameleonter är ett lockande husdjur att köpa, är det mycket viktigt att du gör den nödvändiga forskningen innan du tar hem en. Dessa fantastiska varelser kräver mycket specifika boendekrav och regelbundna rutiner och är ett betydande åtagande som måste utvärderas noggrant.

Läs mer:

ArtiklarBeskrivning
Så sköter du en husdjurskameleontFå praktiska tips och råd för att ta hand om en kameleont som husdjur.
Anledningar till att kameleonter öppnar munnenUtforska orsakerna bakom varför din kameleont håller sin mun öppen.
Skötsel av senegalkameleonterLär dig hur du tar hand om senegalkameleonter och skapar rätt förutsättningar för dem.
De första veckorna med din huskameleonUpptäck hur du bäst tar hand om din kameleont under de första 30 dagarna.
Hur du tar hand om en jacksons kameleontLär dig viktiga skötseltips för att ta hand om en jacksons kameleont.
Är kameleonter ett bra husdjur för dig?Utforska fördelar och nackdelar med att ha en kameleont som husdjur.
Vad du bör veta innan du köper en kameleontSe över vad du bör tänka på innan du köper en kameleont som husdjur.
Skötselråd för gömda kameleonterUpptäck hur du sköter om en gömd kameleont och får den att trivas.
Hur du sköter en grön anolLär dig hur du tar hand om den gröna anolen och vad den behöver för att må bra.
Att hålla en pantherkameleont som husdjurFå information om pantherkameleonter och om de passar som husdjur för dig.
Vanliga sjukdomstecken hos kameleonterLär dig att identifiera sjukdomstecken hos kameleonter och hur du hanterar dem.
edwin polack

Edwin Polack

Skribent

Edwin Polack – Som en veterinär och frilansskribent är jag mycket glad över att dela med mig av min kunskap och erfarenhet med mina läsare och hoppas kunna vara till hjälp med alla problem som presenteras av dina icke-mänskliga familjemedlemmar. Jag är, ursprungligen från USA men jag flyttade till Sverige för att fortsätta min karriär och passion. Jag har hittat en ny kärlek för att arbeta online och skriva om alla typer av djur.

Ansvarig utgivare: Tassarna använder endast källor av hög kvalitet, inklusive referentgranskade studier, för att stödja fakta i våra artiklar. Läs vår redaktionella process för att lära dig mer om hur vi fakta kontrollerar och håller vårt innehåll korrekt och pålitligt.
Källor:

1 gfdgdgd





  1. https://www.merckvetmanual.com/management-and-nutrition/nutrition-exotic-and-zoo-animals/nutrition-in-lizards ↩︎