Vad är Senegal kameleont och hur sköter man en?

Senegal kameleonter är fascinerande och vackra reptiler, men de kräver särskild omsorg och uppmärksamhet. För dem som överväger att skaffa en Senegal kameleont, är det viktigt att förstå deras unika behov.

Från rätt boendemiljö till kost och hälsovård, här är en guide som hjälper dig att ge ditt husdjur det liv de förtjänar.

• Senegal kameleonter är en populär husdjursart.
• Kan växa upp till 20 cm och leva i upp till fem år.
• Behöver en speciell miljö och hanteras minst.
• Buren bör tillåta bra ventilation och klättring.
• Värmelampor och UVB-lampor är nödvändiga.
• Äter syrsor och mjölmaskar.
• Ska köpas från pålitliga uppfödare för att undvika sjukdomar.
• Vanliga hälsoproblem inkluderar luftvägsinfektioner och kalciummangel.

Chamaeleo senegalensis – Senegalchameleon

Senegal kameleonter är en av de fyra mest populära arterna av husdjurschameleoner. De är mindre kameleonter och är inhemska i Västafrika, men är fortfarande lika vackra och ömtåliga som andra arter.

Precis som många ödlor, tolererar dessa kameleonter inte mycket hantering, så de kanske inte är de bästa husdjuren för små barn. Men genom att ge din husdjurskameleont den ideala miljön och kosten kan du hjälpa ditt ömtåliga reptil att leva länge.

Fakta om Senegal kameleont

Allmänt kända som Senegalchameleoner, Chamaeleo senegalensis är det tekniska namnet på denna lilla ödla. Den kan växa sig upp till 20 cm lång och kan leva upp till fem år, men honor som lägger flera kullar av ägg kanske inte lever lika länge.

Även om de är slående att se på, är Senegal kameleonter inte lämpliga för nybörjare i reptilskötsel. Utöver sin aversion mot att bli hanterade av människor, kan de vara aggressiva mot andra kameleonter . På grund av dessa egenskaper är det bäst att hålla flera Senegal kameleonter separat och vara nöjd med att titta på dem snarare än att leka med dem.

Boende för Senegal kameleont

Senegal kameleonter är ett känsligt reptil, så dess miljö behöver vara precis rätt för att den ska trivas i fångenskap. Ett nät är det bästa alternativet för den som husdjur. Luftcirkulation och ventilation tillsammans med ett överflöd av klättringsalternativ är perfekta i en bur med skärmar på sidorna, men se bara till att inneslutningen har tillräcklig höjd. Senegalerna klättrar vertikalt i en bur, inte från sida till sida. Om en skärmad eller nätbur inte är ett alternativ för din chameleon, rekommenderas vanligtvis en bur som rymmer 110 liter.

Din Senegals bur bör också vara utrustad med gott om vinstockar och konstgjorda växter att klättra på samt ett droppsystem, om du inte är noggrann med att spreja inneslutningen flera gånger om dagen. Kameleont dricker sitt vatten från växtblad, inte ur en skål, så det är avgörande att det finns fuktiga blad i inneslutningen som din Senegal kan dricka från dagligen.

Även om nätburar är bäst för kameleonter, är de dåliga för att upprätthålla den höga fuktighetsnivå som Senegal kräver. Här kan droppsystem, automatiska sprayande och dimmrörelser hjälpa till om du inte fysiskt sprayar vatten på bladen dagligen. Utan en hög fuktighetsnivå i buren kan din Senegal kameleont bli uttorkad, slö och kan få svårt att fälla sin hud.

Värme och belysning för Senegal kameleont

Din Senegalbur bör ha både värmelampor och en fullspektrum UVB-lampa. Värmelamporna måste kunna hålla baskningsområdet runt 29 °C. Resten av inneslutningen bör inte falla under 21 °C. Beroende på rumstemperaturen, burens storlek och typen av inneslutning kan olika värmelampor och wattstyrkor behövas för att uppnå dessa temperaturer.

UVB-belysningen är ett specialljus som ökar ämnesomsättning, aptit, aktivitet och, viktigast av allt, syntetiserar vitamin D3, vilket är avgörande i kalciumabsorptionsprocessen för din chameleon. Det är en ersättning för de osynliga UVB-strålar som solen normalt skulle ge en chameleon om den var utomhus. Utan UVB-belysning kommer din chameleon sannolikt att utveckla metaboliskt bentillstånd, växa dåligt och lida av försvagade eller brutna ben.

Se till att din UVB-lampa placeras 30 cm bort från den högsta punkten i buren som din chameleon kan nå för att undvika termiska brännskador. Helst bör UVB-ljuset inte filtreras av något, särskilt en plast- eller glasbeläggning, eftersom detta kraftigt kommer att minska mängden UVB-strålar som når din chameleon.

Mat och vatten för Senegal kameleont

En Senegal kameleont i fångenskap gillar att äta syrsor, mjölmaskar och andra insekter som finns lättillgängliga på djuraffärer. Den fångar sitt byte genom att skjuta ut sin långa tunga ur munnen. Tungan fastnar på insekten och dras tillbaka in i chameleon’s mun. En frisk chameleon som fokuserar på att fånga sin mat kommer att lyckas fånga insekten nio av tio gånger.

Insekter som har matats upp med näring och som är pudrade med ett kalciumpulver bör erbjudas var några dagar, om inte dagligen. Du bör aldrig sätta fler syrsor i din chameleon’s inneslutning än vad den kommer att äta på kort tid. Syrsor som lämnas över natten kan börja bita din chameleon och orsaka små sår som kan bli infekterade.

Eftersom kameleont äter levande byten är det också viktigt att få en regelbunden avföringsundersökning utförd av din exotiska veterinär för att kontrollera för mikroskopiska tarmparasiter.

Välja din Senegal kameleont

Som med de flesta husdjursödlor är det bäst att skaffa en Senegal kameleont från en pålitlig uppfödare, eftersom det inte är möjligt att avgöra vilka parasiter eller andra potentiella faror en vildfångad variant kan ha utsatts för. Helst kan du se kameleont äta innan du köper den. Om den vägrar mat, kan detta vara en indikation på att den inte är frisk. Andra saker att titta efter är om ögonen är molniga eller om det finns överdriven slem runt näsgångarna och munnen. Dessa tecken kan betyda att kameleont har en luftvägsinfektion eller annan åkomma. Slutligen kan en chameleon med torra fläckar på sin hud ha problem med att fälla, vilket också inte är ett bra tecken, och att köpa en sjuk chameleon är inte idealt.

Vanliga hälsoproblem

Senegal kameleonter, liksom många reptiler, är benägna att drabbas av flera olika typer av hälsoproblem.

  • Luftvägsinfektioner – Vanligtvis ett resultat av att temperaturen är för låg i en inneslutning eller att kameleont utsätts för drag eller drastiska temperaturförändringar.
  • Stressrelaterade åkommor – En brist på aptit och luftvägsinfektioner kan vara orsaker till stress.
  • Kalciummangel – Låga kalciumnivåer kan bero på brist på UVB-belysning eller för lite kalcium i kosten.
  • Vitamin A-brist – Låga vitamin A-nivåer är vanligtvis resultatet av en dålig kost.
  • Stomatit – Annars känd som munröta, kommer detta att visa sig som rodnad runt chameleon’s mun och möjligen saliv.
  • Tarmparasiter – Maskar och protozoer är vanliga problem för kameleont.
  • Metaboliskt bentillstånd1 – Detta är vanligtvis vad som händer när en chameleon inte kan absorbera kalcium ordentligt. Detta smärtsamma tillstånd försvagar djurets ben så att dess ben ser vobbliga ut. Det kommer också att ha dålig aptit och kan verka slö.

Om din chameleon verkar sjuk eller beter sig konstigt, tveka inte att rådgöra med en veterinär som har erfarenhet av att behandla reptiler. De flesta av dessa sjukdomar kan behandlas framgångsrikt om de upptäcks tidigt.

Läs mer:

ArtiklarBeskrivning
Hur du sköter en husdjurskameleontFå insikter i hur du bäst tar hand om en kameleont som husdjur och ser till att den mår bra.
Varför din kameleont håller munnen öppenTa reda på varför kameleonter ibland öppnar munnen och vad det betyder för deras hälsa.
Att vårda en senegalkameleontLär dig hur du tar hand om senegalkameleonter och vad som krävs för deras välmående.
De första 30 dagarna med en huskameleonFå tips på hur du bäst sköter om din huskameleon under de första kritiska veckorna.
Hur du tar hand om en jacksons kameleontHär hittar du de bästa råden för att vårda din jacksons kameleont och hålla den frisk.
Kameleonter som husdjur: Är det ett bra val?Fundera på om en kameleont är rätt husdjur för dig genom att läsa om för- och nackdelar.
Viktigt att överväga innan du köper en kameleontTa reda på vad du behöver tänka på innan du bestämmer dig för att köpa en kameleont.
Så tar du hand om en gömd kameleontLär dig hur du sköter en gömd kameleont och säkerställer att den får rätt vård.
Gröna anolen: Skötsel och vårdFå en komplett guide för hur du tar hand om den gröna anolen och skapar rätt miljö för den.
Att hålla en pantherkameleont som husdjurFå råd om vad en pantherkameleont kräver som husdjur och om det är rätt val för dig.
Tecken på att din kameleont är sjukLär dig att känna igen tidiga tecken på sjukdom hos kameleonter och vad du bör göra.
edwin polack

Edwin Polack

Skribent

Edwin Polack – Som en veterinär och frilansskribent är jag mycket glad över att dela med mig av min kunskap och erfarenhet med mina läsare och hoppas kunna vara till hjälp med alla problem som presenteras av dina icke-mänskliga familjemedlemmar. Jag är, ursprungligen från USA men jag flyttade till Sverige för att fortsätta min karriär och passion. Jag har hittat en ny kärlek för att arbeta online och skriva om alla typer av djur.

Ansvarig utgivare: Tassarna använder endast källor av hög kvalitet, inklusive referentgranskade studier, för att stödja fakta i våra artiklar. Läs vår redaktionella process för att lära dig mer om hur vi fakta kontrollerar och håller vårt innehåll korrekt och pålitligt.
Källor:

1 gfdgdgd





  1. https://www.thesprucepets.com/metabolic-bone-disease-in-reptiles-1237237 ↩︎