Varför håller kameleonter munnarna öppna?

Har du någonsin sett din kameleont hålla munnen öppen och undrat varför? Detta beteende, som kallas gaping, kan signalera flera underliggande problem som kräver din uppmärksamhet. Låt oss utforska de olika orsakerna till varför kameleonter visar detta beteende och vad du kan göra för att hjälpa dem.

Kameleonter gapa av olika skäl:

  • 1. Känner sig hotade av nya husdjur eller ljud.
  • 2. Dricker vatten, då de sällan använder skålar.
  • 3. Fäller sin hud och sträcker sig.
  • 4. Överhettning och behov av kylning.
  • 5. Andningssvårigheter som kan indikera en infektion.

Var uppmärksam på beteenden och miljö; kontakta veterinär om nödvändigt.

Kameleonter har blivit allt mer populära husdjur för dem som älskar att ta hand om mer exotiska varelser. Om du någonsin har sett din reptil gapa, kanske du undrar vad det innebär. Kameleonter gapar inte när de är trötta. Istället visar de en beteenderespons som signalerar ett underliggande problem.

Det finns flera anledningar till att kameleonter håller sina munnar öppna. Fortsätt läsa för att lära dig mer om varför kameleonter kan visa detta beteende och hur man kan hantera dem.

DE 5 ANLEDNINGARNA TILL ATT DIN KAMELEONT GAPAR

När en kameleont konstant håller munnen öppen under längre perioder, visar den ett beteende som kallas “gaping.”

Gaping indikerar inte ett specifikt problem. Istället är det bara ett symptom på ett djupare problem. Dessa orsaker kan variera beroende på din kameleont. Fem vanliga orsaker kan initiera gaping.

KAMELEONENT KÄNNER SIG HOTAD

När en kameleont känner sig hotad och tror att den måste agera defensivt, kommer den att öppna sin mun. Öppning av munnen får kameleonent att verka större så att dess motståndare känner sig mer skrämda av dess storlek.

Flera faktorer kan få en kameleont att känna sig hotad:

  • Ny kameleont har anlänt till ditt hem
  • Nya husdjur kommer in i ditt hem
  • Höga eller konstiga ljud
  • Den gillar inte att bli berörd eller hanterad

Om en kameleont känner behov av att vara defensiv, visar den andra beteenden. Den kommer att platta till sin kropp, ändra till livfulla färger och blåsa upp sitt gular- eller halsområde. Den kommer också att dra upp sina framben mot sin kropp.

Kom ihåg att kameleonter ofta föredrar att vara observationsdjur, så de gillar att lämnas ensamma i tysta utrymmen. Du kan försöka träna dem att vänja sig vid hantering, men ibland gillar de bara inte att du plockar upp dem.

Därför, om du märker att de gapar när du kommer nära deras inhägnad, är det förmodligen så att de försöker låta dig veta att de inte vill att du ska röra dem. Ta inte detta personligt. Det betyder inte att din kameleont inte gillar dig. Den visar bara ett vanligt beteende, och du kan fortfarande knyta an till din kameleont utan att hantera den.

Om du tror att din kameleont känner sig hotad av ljud eller andra husdjur, är det bästa att göra att flytta kameleont’s inhägnad till en tystare plats och se om gapingen upphör.

KAMELEONTEN DRICKER VATTEN

Kameleonter dricker sällan vatten från en skål1. I det vilda hittar de vattendroppar på löv, särskilt efter ett regn. Kameleontägare bör göra sitt bästa för att efterlikna dessa situationer, annars riskerar deras kameleont att bli uttorkad.

En uttorkad kameleont kommer att gapa och ha insjunkna ögon. Uratten i dess avföring kommer inte att vara den vanliga, friska vita färgen. Istället kommer den att vara missfärgad och vanligtvis vara gul eller brun.

Det bästa sättet att hålla en kameleont hydrerad är att regelbundet dimma inhägnaden. Vattendroppar bör bildas och droppa så att rörelsen fångar kameleonts uppmärksamhet. Ett bekvämt sätt att dimma en inhägnad är att använda ett automatiskt dimsystem. Detta system säkerställer att din kameleont har gott om möjligheter att dricka vatten, och du behöver inte oroa dig för att missa en dimning.

KAMELEONTEN FÄLLER

Kameleonter kan gapa när de är på väg att fälla sin hud. Vad de försöker göra är att sträcka sig för att lossa det gamla hudlagret från den nya huden.

Om din kameleont fäller skin, kommer du också att märka att dess hud är opak och matt. Den kan också vicka och gnida sin kropp mot pinnar och andra föremål för att hjälpa huden att fällas.

Hudsprängning kan se skrämmande ut, men det är en helt normal process, så avstå från att försöka hjälpa din kameleont att fälla sina hud. Om du försöker ta bort den gamla huden kan det skada och riva den nya huden under. Se bara till att dimsystemet förblir konsekvent. Miljöer som är för fuktiga eller för torra kommer att göra hudsprängning svårare.

KAMELEONTEN ÄR ÖVERHETTAD

En kameleont kan också gapa när den försöker kyla ner sin kroppstemperatur. Tillsammans med gaping kommer den att visa en blekare nyans för att försöka reflektera solen. Den kan också stanna i lägre och mer skuggiga områden av inhägnaden.

Agera omedelbart om din kameleont gapar på grund av överhettning. Denna typ av gaping är bara ett steg bort från att din kameleont når ett kritiskt tillstånd.

Se till att flytta inhägnaden till ett svalare område i ditt hem. Du kan också lägga till en kylpack på toppen av buren för att överföra lite kall luft inuti.

Din kameleont kommer att visa att den har svalnat när den slutar gapa och färgen återgår till sin hud. När din kameleont är i ett stabilt tillstånd, ta lite tid för att omvärdera dess inhägnad. Kontrollera om det finns en bra temperaturgradient där det finns många skuggiga områden och ett avsatt baskningsområde som är i ett hörn av inhägnaden.

KAMELEONTEN HAR SVÅRT ATT ANDAS

Den sista vanliga anledningen till att en kameleont gapar är att den kan ha svårt att andas. Ibland kan kameleonter utveckla luftvägsinfektioner på grund av bakterier.

Om en kameleont har problem att andas kommer den vanligtvis att sticka sin näsa rakt upp för att rensa luftvägarna. Sedan kommer den att gapa. En kameleont som börjar blunda efter att ha gapat är i kritiskt tillstånd och måste se en veterinär direkt.

AVSLUTANDE TANKAR

När din kameleont gapar kommunicerar den med dig att en förändring sker eller att något är fel. Var uppmärksam på eventuella medföljande beteenden tillsammans med den omgivande miljön.

Slutligen, tveka inte att konsultera din veterinär. Kameleonter är tysta varelser, så det är bättre att få professionell hjälp för att identifiera orsaken till din kameleonts gaping.

Läs mer:

ArtiklarBeskrivning
Grundläggande skötsel av kameleonterLär dig hur du tar hand om en kameleont som husdjur och vilka grundläggande behov den har.
Kameleontens öppna mun: vad du bör vetaTa reda på varför kameleonter öppnar munnen och vad det kan säga om deras hälsa.
Senegalkameleonter och hur du sköter demFå insikter i hur du vårdar en senegalkameleont och vilka skötselkrav de har.
Att sköta en huskameleon under de första 30 dagarnaDe första veckorna med din kameleont är avgörande – lär dig vad du bör göra.
Skötselråd för jacksons kameleonterHitta rätt skötselråd för att hålla din jacksons kameleont frisk och nöjd.
Är en kameleont ett bra husdjur?Fundera på om en kameleont är rätt för dig genom att läsa om fördelar och nackdelar.
Viktigt att tänka på innan du skaffar en kameleontÖverväg dessa viktiga aspekter innan du köper en kameleont som husdjur.
Så sköter du en gömd kameleontFå de bästa tipsen för att ta hand om en gömd kameleont och säkerställa att den mår bra.
Hur du sköter en grön anolHär är en guide till skötsel av den gröna anolen och vad den behöver för att trivas.
Att hålla en pantherkameleont som husdjurLäs om vad du bör veta för att hålla en pantherkameleont som husdjur och om det passar dig.
Hur du känner igen sjukdom hos kameleonterLär dig vilka tecken som tyder på att din kameleont är sjuk och vad du kan göra åt det.
edwin polack

Edwin Polack

Skribent

Edwin Polack – Som en veterinär och frilansskribent är jag mycket glad över att dela med mig av min kunskap och erfarenhet med mina läsare och hoppas kunna vara till hjälp med alla problem som presenteras av dina icke-mänskliga familjemedlemmar. Jag är, ursprungligen från USA men jag flyttade till Sverige för att fortsätta min karriär och passion. Jag har hittat en ny kärlek för att arbeta online och skriva om alla typer av djur.

Ansvarig utgivare: Tassarna använder endast källor av hög kvalitet, inklusive referentgranskade studier, för att stödja fakta i våra artiklar. Läs vår redaktionella process för att lära dig mer om hur vi fakta kontrollerar och håller vårt innehåll korrekt och pålitligt.
Källor:

1





  1. https://pangovet.com/pet-health-wellness/reptiles/how-long-can-chameleons-go-without-food-and-water/ ↩︎