Vad innebär skötsel av kameleont?

Kameleonter är inte bara färgglada och fascinerande varelser; de kräver också specifik vård för att trivas som husdjur.

Deras unika förmåga att ändra färg och anpassa sig efter omgivningen gör dem till en intressant art, men deras behov av utrymme och rätt miljö är avgörande för deras välmående. Att förstå deras naturliga vanor och krav kan hjälpa dig att avgöra om en kameleont är rätt val för dig.

• Kameleonter kan ändra färg för kamouflage och kommunikation.
• De kräver stora burar med vegetation för att klättra.
• Kameleonter äter främst insekter och behöver kalciumtillskott.
• De är ensamma djur och bör hållas ensamma.
• Det är viktigt att erbjuda UV-ljus och rätt temperaturer.
• Vanliga hälsoproblem inkluderar kalciumbrist och metabolisk bensjukdom.
• Välj en uppfödd kameleont för att undvika stressade djur.
• Populära arter inkluderar skäggkameleont och panterkameleont.

Kameleonter är en unik och färgglad art med förmågan att förändra färg för att kamouflera sig i sin omgivning, reglera temperaturer och kommunicera med andra kameleonter. De kan också ändra färg när de är stressade eller glada.

Att ta hand om en kameleont kräver lämpliga naturliga livsmiljöer, vilket innebär stora burar för att tillgodose deras behov av att klättra, viss ensamhet och olika temperaturer i deras hem. Dessutom behöver de en föda som är rik på näringsämnen och kalktillskott. Denna vackra skapelse kan vara husdjuret för dig om du är villig att åta dig att ta hand om den på rätt sätt.

VARNING
Eftersom kameleonter är territoriella och ensamma djur bör de hållas ensamma; hanar är särskilt aggressiva mot varandra.

ARTÖVERSIKT

Vanligt namn: Kameleont

Vetenskapligt namn: Chamaeleonidae

Vuxenstorlek: Varierar kraftigt – 68 cm vid störst och 1,3 cm vid minst

Livslängd: 3 till 10 år i fångenskap

Unga kameleonter är vanligtvis en tråkig grå eller brun färg och kan förändra nyanser något. Vid ungefär 5 månaders ålder utvecklas vuxenfärgen och förmågan att ändra färger, och en rad färger – inklusive grön, blågrön, turkos och svart – kan observeras.

Att ändra färg ger kamouflering, temperaturreglering och en metod för att kommunicera med andra kameleonter. Liksom anoler ändrar kameleonter färg som respons på spänning, stress, temperatur, belysningsförhållanden, närvaron av en annan kameleont och andra influenser.

Generellt är en mörkt brun till svart kameleont stressad, medan ljusare färger reflekterar ett gladare humör.

Kameleonter använder sina tänder för att fånga byten. En kameleonts tunga kan vara upp till 1,5 gånger längre än dess kropp, vilket gör att de kan fånga insekter på avstånd. De äter främst insekter, men vissa kommer också att äta växtmaterial och små ryggradslösa djur.

Kameleonters fötter har tre tår som pekar i en riktning och två som pekar i motsatt riktning, vilket ger dem ett bra grepp om de trädgrenar de tillbringar mest tid på. Många arter har också greppande svansar. De har globformade ögon som roterar likt torn och rör sig oberoende, vilket gör att de kan skanna ett stort område för att leta efter föda och hålla utkikk efter rovdjur.

HUSRUM FÖR HUSDJURSKAMELEONT

Kameleonters naturliga vanor gör dem svåra att ta hand om. Kameleonter är trädlevande, vilket innebär att de lever uteslutande i träd. De behöver burar med riklig vegetation för att klättra och ha avskildhet, och inhägnaden måste vara ganska stor.

För de större kameleonterna bör en bur som mäter 91 cm x 91 cm x 122 cm (3 fot x 3 fot x 4 fot) tillhandahållas, men ju mer plats desto bättre. Generös ventilation krävs, och en bur som är skärmad på tre sidor är bäst, med poly-mesh eller vinylbelagd tråd som föredras för att förhindra skador på tårna.

Grenar av olika diametrar måste tillhandahållas för klättring, och den största delen av burens utrymme bör fyllas med dessa grenar eller levande vegetation. Se till att växterna inte är giftiga, eftersom kameleonten kan äta bladen. Underlag gjort av små partiklar (som grus, sand, bark eller mossa) bör undvikas för att förhindra att kameleonten av misstag äter det när den fångar byten.

Flera soliga områden av olika temperaturer måste också tillhandahållas i en kameleonts inhägnad. Vissa kameleonter trivs bättre vid högre temperaturer, andra vid lägre temperaturer. Var noga med att forska om specifikationerna för din ras.

Kameleonter får sitt vatten från droppar på blad, så som en regel kommer de inte att dricka från en skål. Tillräckligt med vattenintag måste tillhandahållas antingen genom ett droppsystem eller genom att spruta inhägnaden minst två gånger dagligen.

Droppsystem kan köpas eller tillverkas av en vattenbehållare med ett litet hål placerat på toppen av buren, eller till och med genom att placera isbitar på toppen av buren så att de smälter långsamt och droppar ner i buren. Om ett droppsystem används, håll vattenplatsen konsekvent så att kameleonten vet var den kan finna vatten. Sprutningen hjälper också till att hålla fuktighetsnivåerna höga.

Med ett droppsystem bör överflödigt vatten samlas upp och tas bort för att förhindra att fuktigheten blir för hög.

LYS

Kameleonter behöver exponering för UVA- och UVB-strålar. Dessutom kommer en del exponering för naturligt solljus genom ett öppet fönster (glas filtrerar bort nästan all nödvändig UV-strålning) att hjälpa till att hålla kameleonter glada och friska. UVB-lamporna bör vara på i 10 timmar om dagen1.

VARNING
Följ tillverkarens instruktioner för att säkerställa att du inte orsakar termiska brännskador på din kameleont.

MAT OCH VATTEN

Kameleonter tycks trivas bäst på en variation av insekter, så du bör försöka mata din kameleont med så många typer av insekter som möjligt. Gräshoppor, mjölmaskar, supermaskar, vaxmaskar, vaxmot och kackerlackor är alla bra alternativ att mata.

Byten bör vara gutt-laddade med kalcium innan de matas och bör dammas med ett kalciumtillskott. Vissa näringsrika bladväxter (undvik spenat, sallad och kål) och andra grönsaker och frukter kan erbjudas i små mängder, eftersom kameleonter ibland äter dessa.

VANLIGA HÄLSOPROBLEM

Många kameleonter lider av kalcium- och vitamin A-brist, vanligtvis på grund av en dålig kost. De är också benägna att få munnröta eller stomatit2, en infektion kring munnen som visar sig som rodnad och överskott av saliv eller dreglande.

Ett annat vanligt åkomma bland kameleonter är metabolisk bensjukdom3. Detta tillstånd, som kan vara dödligt om det inte behandlas på rätt sätt, gör att kameleonters ben blir svampiga. De ser trötta ut och kan förlora sin aptit.

Som med alla tillstånd där ditt husdjur verkar sjukt eller stressat, är det bäst att rådfråga en veterinär som är specialiserad på reptiler. Försök att undvika hemmetoder innan du konsulterar en veterinär.

VÄLJA DIN KAMELEONT

När du väljer en husdjurskameleont är det bäst att hitta en som är uppfödd i fångenskap. Viltfångade exemplar är vanligtvis extremt stressade, bär på en tung parasitbelastning och har svårt att acclimatisera sig till fångna förhållanden.

Kameleonter är inte de lättaste reptilerna att ha, och att börja med ett stressat djur kommer bara att förvärra situationen. Dessutom resulterar fångsten och frakt av kameleonter (vilket lyckligtvis regleras mer strikt nu) i att många djur dör. Många fler dör under transport än når djuraffären.

När du har hittat en uppfödd kameleont, observera dem. De ska vara ljusa och aktiva, kunna ändra färg och ha en välutvecklad kropp.

Flera arter av kameleonter är populära som husdjur. Här är några alternativ att överväga:

  • Skäggkameleon
  • Jacksons kameleont
  • Panterkameleont

Frågor

Hur mycket kostar kameleonter som husdjur?

Beroende på var du bor kan kameleonter kosta mellan 300 och 3000 SEK.

Var gillar kameleonter att bli klappade?

De flesta kameleonter tycker inte om att bli klappade, men du kan prova att försiktigt klia under kameleontens haka och se om den tycker om det.

Är kameleonter stressade när deras färg ändras?

Ja, de blir mörkare när de är stressade och ser ljusare och klarare ut när de är lugnare eller uppspelta.

Läs mer:

ArtiklarBeskrivning
Så tar du hand om en husdjurskameleontUtforska de grundläggande skötselråden för att hålla din kameleont frisk och nöjd.
Varför kameleonter öppnar munnenLär dig varför kameleonter ibland öppnar munnen och vad det kan betyda för deras hälsa.
Senegalkameleonter: Skötsel och omvårdnadUpptäck hur du tar hand om senegalkameleonter och vad de behöver för att må bra.
De första 30 dagarna med din kameleontLär dig vad som krävs under de första veckorna för att ge din kameleont en bra start.
Skötselråd för din jacksons kameleontHär är tipsen för att säkerställa att din jacksons kameleont mår bra och är väl omhändertagen.
Är kameleonter ett bra husdjur för dig?Få en översikt över om en kameleont är rätt husdjur för dig och din livsstil.
Vad du bör tänka på innan du skaffar en kameleontInnan du skaffar en kameleont, läs om de viktigaste sakerna du bör ha i åtanke.
Hur man tar hand om en gömd kameleontUtforska hur du vårdar en gömd kameleont för att se till att den är frisk och glad.
Att vårda den gröna anolenLär dig hur du tar hand om den gröna anolen och ger den den vård den behöver.
Att ha en pantherkameleont som husdjurTa reda på om en pantherkameleont är rätt husdjur för dig och vad de kräver i skötsel.
Vanliga tecken på sjukdom hos kameleonterLär dig att identifiera tecken på att din kameleont kan vara sjuk och hur du kan hjälpa den.
edwin polack

Edwin Polack

Skribent

Edwin Polack – Som en veterinär och frilansskribent är jag mycket glad över att dela med mig av min kunskap och erfarenhet med mina läsare och hoppas kunna vara till hjälp med alla problem som presenteras av dina icke-mänskliga familjemedlemmar. Jag är, ursprungligen från USA men jag flyttade till Sverige för att fortsätta min karriär och passion. Jag har hittat en ny kärlek för att arbeta online och skriva om alla typer av djur.

Ansvarig utgivare: Tassarna använder endast källor av hög kvalitet, inklusive referentgranskade studier, för att stödja fakta i våra artiklar. Läs vår redaktionella process för att lära dig mer om hur vi fakta kontrollerar och håller vårt innehåll korrekt och pålitligt.
Källor:

1





  1. https://doi.org/10.3945/jn.110.120998 ↩︎
  2. https://www.merckvetmanual.com/exotic-and-laboratory-animals/reptiles/viral-diseases-of-reptiles?query=stomatitis%20chameleon ↩︎
  3. https://doi.org/10.3945/jn.110.120998 ↩︎