6 Nyckelstrategier för Stressfri Resa med Ormar

Att hålla ormar lugna under resor kan verka som en skrämmande uppgift eftersom de är undvikande varelser som gillar komforten i sitt eget hem. Dock är det ibland oundvikligt. Kanske behöver du gå till veterinären, flytta eller bara planerar att ta med den till en familjemedlem eller väns hus.

Oroa dig inte, det finns gott om sätt att säkerställa att upplevelsen är stressfri för din fjälliga vän.

Följande är 6 enkla sätt du kan hålla din orm lugn under resan:

  1. Transportera din orm i en liten resebärare.
  2. Täck botten av bäraren.
  3. Lägg din orm i en kuddfodral.
  4. Täck din resebärare med en filt.
  5. Vänj din orm vid dess resebärare.
  6. Värm din orms resebärare.

I den här artikeln kommer vi att gå in mer i detalj om hur du säkerställer att din orm är lugn under resan.

Varför är det viktigt att hålla en orm lugn under resor?

Att utsätta ormar för höga stressnivåer är farligt eftersom stressade reptiler är mycket mer benägna att bli sjuka. Tyvärr kan extremt höga stressnivåer till och med vara dödliga! Det är därför det är så viktigt att hålla din orm lugn under resor.1

1. Ormar känner sig lugnare i en liten resebärare.

Självklart kan du resa med din orm i dess vanliga hem, men din orm kan känna sig säkrare i en mindre behållare.

Om du tar din orm i dess vanliga hem, ta bort alla föremål som potentiellt kan röra sig eller falla på din orm. Du vill undvika att skada din fjälliga vän.

Risken att skada din orm i ett rörligt fordon kan göra det fördelaktigt att resa med ditt husdjur i en mindre och säkrare behållare.

Istället kan du välja att använda en mjuk- eller hårdväggig bärare som kommer att vara lättare att bära och kommer att göra din orm känna sig säkrare och lugnare.

Vilken storlek på resebäraren är lämplig för din orm?

Storleken på resebäraren du väljer beror på arten av din orm. Ormar kräver inte mycket utrymme under resor, och många av dem kommer att vara nöjda ihoprullade i en kuddfodral. Dock, om din resa är särskilt lång, kan du vilja välja lite mer utrymme.

Oavsett vilken behållare du använder, se bara till att behållaren är okrossbar och har tillräckligt med luft hål för ventilation.

Du kan anpassa vilken slags förslutbar plastbehållare som helst genom att göra några luft hål i den. För stora ormar, som kungspyton, kan en plasthund- eller kattbärare fungera så länge luckorna inte är stora nog för din orm att rymma igenom.

2. Beklä botten av bäraren med greppande material.

Att bekläda botten av bäraren med ett greppande material kommer att förhindra att din orm glider runt i botten under resan.

Tidningspapper, hushållspapper eller filtar fungerar alla bra. Filtar rekommenderas särskilt under kallt väder.

Du kan bekläda botten av bäraren med en våt handduk om din orm kräver en fuktig miljö, eller torra handdukar om den inte gör det.

Detta kommer också att ge dämpning för komfort och din orm kommer att känna sig lugn med något att gräva sig ner i.

3. Att lägga din orm i ett kuddfodral kommer att lugna den.

Mörkret i ett kuddfodral kommer att lugna din orm. Det skyddar den från alla skrämmande synintryck, lukter och ljud från omvärlden.

Se bara till att placera kuddfodralet inuti en säker, rymningssäker resebehållare som har tillräcklig ventilation.

En hårdväggig behållare kommer att skydda din orm från eventuella armbågar eller fallande föremål.

4. Täck din orms resebärare med en filt.

På samma sätt som ett kuddfodral lugnar ormar, kommer att täcka bäraren med en filt skydda dem från skrämmande synintryck, och kommer att blockera ut en del av ljuden och nya lukterna från världen. Dessutom kommer en filt eller handduk att förhindra att din reptil ser några plötsliga rörelser som kan skrämma dem.

Mörkret kommer att återskapa känslan av att vara i ett litet gömställe, och kommer därför att skapa en lugn känsla av säkerhet och trygghet.

Se bara till att filten tillåter tillräcklig ventilation för din orm.

5. Vänj din orm vid dess resebärare.

Att vänja din orm vid dess resebehållare kommer att minimera stress eftersom den inte kommer att känna sig helt utanför sin komfortzon under resan.

Om möjligt, försök att köpa din orms resebehållare några veckor innan din planerade resa. Detta kommer att ge dig tillräckligt med tid att vänja din orm vid dess resehem.

Introducera din reptil till sin bärare minst 1 vecka innan din resa. Börja med att placera honom i bäraren för bara ett par minuter åt gången, och arbeta dig upp.

Sedan kan du börja bära honom runt huset för att vänja honom vid känslan av att vara upphöjd och i rörelse.

Placera honom tillbaka i hans inhägnad för att låta honom veta att det bara är tillfälligt.

6. Värm din orms resebärare.

Beroende på väderförhållanden, hur lång din resa är och vilken art din orm är, kanske du vill överväga att värma bäraren.

Du vill att din orms resebärare ska ha samma temperatur som hans vanliga inhägnad. På detta sätt kommer han inte att känna sig utanför sin komfortzon.

Detta är särskilt viktigt om du reser långdistans.

Topptips för att värma resebäraren:

  • Lägg filtar, handdukar eller tröjor runt behållaren.
  • Använd värmepåsar eller liknande handvärmare, dessa kommer att avge värme under många timmar.
  • Lägg en extra filt inne i bäraren för isolering.
  • Använd en varmvattenflaska för att hålla din orm varm på kortare resor.

Vilka är vanliga tecken på sjukdom hos ormar?

Stressade ormar är mer benägna att bli sjuka. Därför är det viktigt att hålla utkik efter tecken på sjukdom efter resor.

Vanliga tecken på sjukdom hos ormar är följande:

  • Onormal ömsning – ökad ömsning, oregelbunden ömsning eller längre ömsningstider kan också vara tecken på sjukdom. Om din orms ömsning inte är i ett stycke eller har hål i sig, kontakta din veterinär för råd.
  • Förändring i aptit – en sjuk orm vägrar ofta mat.
  • Beteendeförändringar – alla beteendeförändringar är ofta ett tecken på att något är fel. Om din vanligtvis fogliga orm beter sig aggressivt, kan den vara sjuk.
  • Förändringar i avfall – om din orm verkar anstränga sig mer, producerar mer eller mindre avfall än vanligt, kan den vara sjuk. Dessutom är förändringar i avfallets utseende också ofta ett tecken på sjukdom hos ormar.
  • Utsöndring – om din orm har utsöndring från ögonen, näsan eller munnen, kan den vara sjuk.
  • Hud – om din orms hud är mörkare än vanligt, verkar matt, eller har synliga blåsor eller lesioner, kan din orm vara sjuk.
  • Stargazing – styvhet, svårigheter att röra sig eller konstiga positioner är några av de saker som kan betraktas som stargazing.
  • Viktnedgång – om din orm förlorar muskelton och/eller ser benig ut, kan den vara sjuk.

Om din orm visar något av ovanstående symtom, ta den till veterinären så snart som möjligt för att bli undersökt.

Ytterligare tips för lugn resa.

  • Ta inte ut din orm ur resebäraren – alla människor och ljud kommer att stressa honom.
  • Håll stopp under resan till ett minimum – du vill att resan ska vara så kort som möjligt, gör bara stopp när det är nödvändigt.
  • Undvik att resa under rusningstid – buller kommer att stressa din orm och det finns större chans till förseningar under rusningstid.

Slutsats

Ormar kan bli stressade under resor, men om du planerar och förbereder i förväg, kan det vara en stressfri, lugn upplevelse för dig och din fjälliga vän.

Se till att skaffa en lämplig resebärare för din orm veckor innan din planerade bilresa. På så sätt kan du spendera tid på att vänja din reptil vid dess resehem.

Dessutom, se till att täcka bäraren med en filt för att skydda din orm från ljud, lukter och synintryck från omvärlden. Att placera din orm i ett kuddfodral kommer också att ge en känsla av säkerhet och hålla den lugn.

Överväg att värma din orms bärare om du ska på en lång resa, och håll utkik efter tecken på sjukdom efter resan.

Hoppas detta har varit till hjälp.

Trevlig resa! 🙂

Vidare läsning:

Här är en samling värdefulla artiklar för dig som älskar eller är nyfiken på att lära dig mer om ormar, särskilt kungspyton. Från att resa stressfritt med ditt reptilhusdjur till att förstå deras unika beteenden och behov, dessa resurser ger djupgående information och praktiska tips. Klicka på länkarna i tabellen nedan för att utforska varje ämne i detalj.

ArtikelBeskrivning
Kan kungspyton ha salmonella?Lär dig om salmonellarisken hos kungspyton och hur du kan skydda dig själv och ditt husdjur. Vi ger viktiga tips för säker hantering och skötsel.
Blir din kungspyton för varm?Utforska hur du kan se till att din kungspyton har en optimal temperatur. Denna artikel hjälper dig att förstå och hantera värmerelaterade risker för din orm.
Varför kissade din kungspyton?Förstå varför din kungspyton kissar och hur du kan hantera detta beteende. Vi erbjuder användbara råd för att hjälpa dig ta hand om din orm på bästa sätt.
KungspytonFå en komplett guide om kungspyton och dess skötsel. Den här artikeln är perfekt för både nya och erfarna ägare som vill fördjupa sina kunskaper.
edwin polack

Edwin Polack

Skribent

Edwin Polack – Som en veterinär och frilansskribent är jag mycket glad över att dela med mig av min kunskap och erfarenhet med mina läsare och hoppas kunna vara till hjälp med alla problem som presenteras av dina icke-mänskliga familjemedlemmar. Jag är, ursprungligen från USA men jag flyttade till Sverige för att fortsätta min karriär och passion. Jag har hittat en ny kärlek för att arbeta online och skriva om alla typer av djur.

Ansvarig utgivare: Tassarna använder endast källor av hög kvalitet, inklusive referentgranskade studier, för att stödja fakta i våra artiklar. Läs vår redaktionella process för att lära dig mer om hur vi fakta kontrollerar och håller vårt innehåll korrekt och pålitligt.
Källor:




  1. https://www.reptilehero.com/how-travel-ball-pythons-by-car/ ↩︎