Skötsel av Kungspyton: Vad Behöver Du Veta?

Döpta efter sin vana att rulla ihop sig till en tät boll (Ball Python), är kungspyton en av de mest populära ormarterna som husdjur.

Kungspyton når sin fulla storlek efter ungefär 3 år. Och med rätt vård kan de leva i 30 år eller mer!

Kungspyton är nattaktiva ormar, så matning bör ske på natten. Som ensamlevande varelser bör kungspyton hållas i sitt eget habitat, borta från andra djur.

  • Artens namn: Eublepharis macularius (1)
  • Vikt: ca 50-80 gram
  • Längd: 20 till 25 cm
  • Egenskaper: Stora ögon, traditionellt gula, svarta och vita men kan komma i många former. Tjock svans nästan lika lång som kroppen, ojämn men mjuk hud.

Hantering av Kungspyton

De flesta kungspyton är fogliga och tål att hanteras när de är socialiserade. Men, som alla ormar, kan de slå till om de känner sig sjuka, stressade eller hotade. Ibland kan ormar missta mänskliga händer för en matkälla. Detta händer ibland under fällningsperioder, när de klara fjällen som täcker ormens ögon (ögonlock) lossnar och försämrar deras syn. Närma dig alltid en orm lugnt och tyst och minimera hanteringen när de fäller.

Kungspyton är inte giftiga.

Alla reptiler är potentiella bärare av infektionssjukdomar inklusive Salmonellabakterier, som är en zoonotisk (överförbar till människor) sjukdom. Husdjursföräldrar bör alltid tvätta sina händer före och efter att de hanterar sin orm eller dess habitats innehåll.

Fällning av Kungspyton

Unga kungspyton fäller ungefär en gång i månaden när de växer, medan friska vuxna vanligtvis bara fäller några gånger om året. När kungspyton förbereder sig för att fälla blir deras ögonfärg grumligt blå eller grön, och deras hud utvecklar en vitaktig glans. Ormar kan bli irriterade under fällning, så undvik att hantera dem under dessa perioder.1

Kontrollista för Tillbehör till Kungspyton

För att hålla en kungspyton lycklig och frisk, ha dessa grundläggande tillbehör till hands:

  • Lämpligt storlek på habitat (38–76 liter för unga; 150+ liter för vuxna)
  • Underlag
  • Mossa
  • Vattenskål
  • Gömställe
  • Växter
  • Värmestrålare
  • Värmefixtur
  • UV-ljusstrålare
  • Matningstång
  • Termometrar
  • Termostat
  • Luftfuktighetsmätare
  • Frysta gnagare
Kungspyton - 150 liter eller större tank

Habitat för Kungspyton – Att Välja Rätt Behållare

Unga kungspyton behöver en behållare som är minst 38-76 liter. När ormen når vuxen ålder måste husdjursföräldrarna öka storleken på kungspytonens habitat för att anpassa sig efter deras tillväxt. Alla behållare bör vara väl ventilerade och ha ett säkert, nätat lock för att förhindra att ormen rymmer.

En kungspyton når sin vuxna storlek inom 3 år. En vuxen kungspyton bör hållas i en uppfödningstank på 150 liter eller större. Tillhandahåll alltid det största möjliga habitaten.

Inrättande av Ditt Habitat

Kungspyton är ensamlevande djur som bör hållas ensamma. Att hålla mer än en kungspyton i samma habitat kan uppmuntra till stress, aggression och konkurrens. Håll aldrig olika arter av djur i samma habitat.

Temperatur

Husdjursföräldrar måste kontrollera temperaturerna i deras kungspytons habitat dagligen. Två termometrar – en i det varma området och en i det svala området – bör placeras i inhägnaden så att båda zonerna kan kontrolleras samtidigt. En digital IR-termometer kan också användas för att omedelbart avläsa habitatets temperaturer.

Kungspyton behöver en termisk gradient i sitt inhägnad så att de kan värma upp sig och svalna efter behov. Den rekommenderade temperaturen för den varma änden av en kungspytons habitat är 35 °C, medan den svalare änden bör hållas runt 25,5 °C.

Vissa ljuskällor ger inte bara ljus till tanken utan även värme

Belysning och Värmestöd

Husdjursföräldrar bör installera en över-tank värmebelysning med en värmelampa för att förse sitt orms habitat med strålande värme. Watt-styrkan som behövs för lampan beror på storleken på inhägnaden, avståndet från lampan till ormen och den omgivande temperaturen i rummet där inhägnaden är placerad. Justera watt-styrkan på lampan för att upprätthålla den rekommenderade temperaturgradienten inom tanken.

Förutom värmelampor ovanför tanken kan även värmemattor under tanken läggas till för att upprätthålla lämpliga tanktemperaturer. Värmemattor under tanken ska alltid kopplas till en termostat för att hjälpa till att säkerställa att husdjuren som sitter på dem inte bränns.

Observera: Vissa ljuskällor ger inte bara ljus till tanken utan även värme och/eller ultraviolett (UV) ljus. Husdjursföräldrar bör kontrollera de ljuskällor de överväger innan de placeras i ett habitat.

Även om kungspyton är nattaktiva djur, visar studier att daglig exponering för UV-ljus kan gynna deras övergripande hälsa. UVA/UVB-ljus kan förbättra immunsystemets funktion och främja normalt beteende hos alla reptiler. Husdjursföräldrar bör ge sin kungspyton 8-12 timmar av UV-ljus dagligen för att efterlikna naturligt solljus.

Eftersom UV-lampor skiljer sig i intensitet, följ tillverkarens rekommendationer för placering av lampan i förhållande till husdjuret.

Byt ut lampor var sjätte månad (även om de fortfarande avger ljus) eftersom deras styrka avtar med tiden. En dag/natt-timer kan underlätta upprätthållandet av en konsekvent dag- och nattcykel.

Fuktighet

Kungspyton behöver fuktighet i sin miljö för att hålla sig hydrerade, stödja sina andningssystem och uppmuntra till hälsosamma fällningscykler. Det idealiska fuktighetsintervallet för en kungspytons habitat är 40% till 60%. Under fällningscykler, öka fuktigheten i inhägnaden till runt 70%. Använd en hygrometer (fuktighetsmätare) för att mäta fuktigheten i inhägnaden varje dag.

Underlag

Pappersbaserat strö, reptilmatta, cypressflis, kokosnötsskal och aspspån är alla lämpliga val för underlag. Tall- och cedarspån bör inte användas, eftersom de har oljor som kan irritera kungspytons hud och orsaka sjukdom.

Om asp används som underlag, måste det bytas varje vecka för att förhindra att underlaget blir överdrivet vått, smutsigt eller mögligt. Om träflis, mulch eller kokosnötsskalsströ av något slag används, bör ormen matas i en separat inhägnad utan lösströ. Annars kan ormen av misstag konsumera ströpartiklar som är oätliga och kan orsaka mag-tarmobstruktion.

Dekor & Tillbehör

Gömställe: Husdjursföräldrar bör tillhandahålla sina kungspyton med minst två gömställen – ett på den varmare sidan av inhägnaden och ett på den svalare sidan. Förutom att erbjuda ormen lite privatliv, kan gömställen hjälpa kungspyton att reglera sin kroppstemperatur, eftersom de ger ormen ett utrymme bort från inhägnadens direkta värmeområde.

Husdjursföräldrar bör övervaka ormens beteende för att försäkra sig om att de inte alltid gömmer sig, eftersom de då inte får chansen att dra nytta av UV-exponering.

Syntetiska eller naturliga trägömmor rekommenderas. Gömmor bör alltid vara tillräckligt stora för att ormen ska passa bekvämt inuti. Husdjursföräldrar behöver öka storleken på sina gömställen när deras kungspyton växer.

Klättergrenar: Många kungspyton tycker om att klättra, så klättergrenar kan installeras i deras habitat för att berika ormens miljö och uppmuntra motion.

Mossa: Lägg till fuktad sphagnummossa inuti ett gömställe som hålls på den varma sidan av en kungspytons inhägnad för att skapa en fuktig gömställe. Mossa håller fuktigheten bra och kan bidra till hälsosam fällning.

Mossan bör bytas ofta för att förhindra att mögel bildas.

Växter och terrariumbakgrund: Att lägga till växter och en terrariumbakgrund i en orms inhägnad kan berika ormens miljö och lägga till lite estetisk flair. Se till att alla levande växter som läggs till i inhägnaden är icke-toxiska.

Tillhandahåll kungspyton med minst två gömställen

Rengöring och Underhåll för Kungspyton

En kungspytons habitat måste rengöras och desinficeras minst en gång i veckan, antingen med en kommersiellt tillgänglig habitatrenare eller en 3% bleklösning. Tvätta alltid dina händer före och efter hantering av din orm eller dess innehåll, eftersom alla reptiler är potentiella bärare av infektionssjukdomar.

För att rengöra en kungspytons habitat, följ dessa steg:

  • Flytta ormen till en säker miljö. Ta bort allt gammalt underlag, dekor och tillbehör från habitatet.
  • Skrubba det tomma terrariet och alla möbler med en reptilhabitatrenare eller en 3% bleklösning. Bleklösningen bör vara på habitatet i minst 10 minuter för att säkerställa att ytorna desinficeras ordentligt. Om du använder en kommersiell habitatrenare, följ tillverkarens instruktioner.
  • Skölj habitatet och tillbehören noggrant med vatten, se till att ta bort alla spår eller restlukt som lämnats av rengöringsmedlet eller bleklösningen.
  • Låt habitatet och dess innehåll torka helt innan du placerar nytt underlag och rena tillbehör i habitatet.
  • Återför ormen till det rena habitatet.

Kost och Näringsintag för Kungspyton

Kungspyton matas med hela, tinade frysta gnagare, såsom möss och råttor. Eftersom kungspyton är nattaktiva matar, erbjud mat på natten och använd matningstång snarare än fingrar. Kungspyton bör alltid ha tillgång till färskt, rent vatten.

En näringsrik och välbalanserad kost för kungspyton består av:

  • Lämpligt stora frysta gnagare: en kungspytons idealiska matningsschema beror på dess ålder, storlek och aktivitetsnivå. Unga kungspyton bör matas en gång i veckan, medan vuxna bara behöver matas var 1-2 vecka. Babyormar kan matas varannan dag.
  • Starta unga ormar på en kost av “pinkies”, eller unga och nästan hårlösa möss. När kungspyton växer till vuxen ålder, kan de övergå till en kost av större möss och råttor.
  • Bytesdjur bör vara ungefär samma storlek som ormens bredd vid kroppens mitt. Till exempel, om ormens mittsektion är 3,8 cm i diameter, bör dess byte också vara högst 3,8 cm brett.

Färskt, rent vatten; vatten bör alltid vara tillgängligt och bytas dagligen. Eftersom reptiler absorberar vatten genom huden för att hålla sig hydrerade, särskilt under fällningsperioder, bör deras vattenskålar vara stora och grunda nog för att de ska kunna blöta.

Matningsriktlinjer för Kungspyton

Mata inte din kungspyton med levande byte. Levande gnagare kan bli aggressiva och orsaka svåra sår som kan leda till livshotande infektioner.

Idealt sett bör matningssessioner äga rum i en separat inhägnad. På så sätt lär sig ormen att inte associera sin husdjursförälders hand eller öppnandet av sitt vanliga habitat med matning. Använd långa matningstång istället för dina fingrar för att erbjuda mat.

Hur man Tinar Fryst Foder för Kungspyton

För att tina fryst byte:

  • Ta ut det antal foderartiklar som behövs från påsen.
  • Lägg det frysta fodret i en försluten plastpåse och placera den i en tiningsbehållare fylld med kallt vatten. Tiningsbehållaren ska endast användas för att förbereda ditt reptils frysta måltider.
  • Håll maten i vattnet tills den tinar. Kasta det kalla vattnet.
  • Fyll tiningsbehållaren med varmt vatten.
  • Placera det tinade bytet, fortfarande i den förslutna plastpåsen, i det varma vattnet. Låt det ligga i blöt i 10-15 minuter innan du kastar vattnet.
  • Strax innan matning, skölj det tinade fodret med nästan hett vatten för att värma det över rumstemperatur.
  • Ta bort det tinade fodret från behållaren och plastpåsen.
  • Använd matningstång för att omedelbart erbjuda fodret till husdjuret.

Använd aldrig en mikrovågsugn för att tina eller värma frysta gnagare, och erbjuda aldrig mat som fortfarande är frusen till ett husdjur. Fryst mat som inte konsumeras ska aldrig återfrysas för framtida användning, eftersom detta uppmuntrar bakterier att bildas i maten.

Undvik att förbereda frysta gnagare i samma område som används för att förbereda mat. Om detta är oundvikligt, se till att desinficera området noggrant efter användning.

Skötsel och Vård för Kungspyton

Fällning: Kungspyton fäller regelbundet sin hud. Friska ormar bör fälla sin hud i ett helt stycke.

Under fällningsperioder, håll kungspytonens terrarium på en lämplig fuktighetsnivå (70%) för att uppmuntra en korrekt fällning.

En orms ögonlock, även kallade dess spektakel, bör lossna med resten av dess fällda hud. Om ögonlocken inte faller av, försök inte att ta bort dem, kontakta din veterinär.

Kungspyton kan själva bada i en grund, öppen vattenskål för att hjälpa dem att fälla. Fuktiga pappershanddukar och fuktad sphagnummossa bör placeras i ormens inhägnad för att uppmuntra hälsosam fällning. Du kan också dimma dem för att stödja korrekt hydrering. Kungspyton kan bli irriterade och förlora intresset för att äta under fällning.

På grund av sin långsamma metabolism kan kungspyton gå veckor och till och med månader utan att äta. De blir dock ofta sjuka om de inte äter under längre perioder. Om en orm missar mer än ett par matningssessioner, kontakta en veterinär, särskilt om ormen inte fäller vid den tiden.

Kungspyton Årlig Vård

Kungspyton bör ses av en veterinär en gång årligen. De kan transporteras med en ventilerad plastbehållare med lock, med eller utan en ormpåse. Det rekommenderas att ta bilder av deras inhägnad, kost, värmare, lampor (inklusive exakta specifikationer från förpackningen) etc., så att din veterinär kan bedöma deras vård som en del av undersökningen. 2

Tecken på en Frisk Kungspyton:

  • Rena, klara ögon
  • Intakt hud utan sår eller fastnade fällningar
  • Ren kloak
  • Inga svullnader eller knölar
  • Regelbunden flämtning med tungan
  • Avslappnat uppförande

När man Ska Ringa en Veterinär

  • Molniga ögon eller ögon som verkar ha något fast på ytan
  • Blåsor, sår, fastnade fällningar eller andra hudskador
  • Utsöndring runt kloaken
  • Tumörer
  • Slöhet
  • Förlorad aptit
  • Plötslig oförmåga att röra en del av kroppen

Vanliga Sjukdomar hos Kungspyton

Vanliga hälsoproblem hos kungspyton3Symptom eller OrsakerFöreslagen Åtgärd
DermatitBlåsor eller skorviga sår kan orsakas av brännskador från värmelampor eller varma stenar. Snabb eller brist på fällning, eller fällning i bitar, kan orsakas av ett orent habitat eller ett som är för kallt eller fuktigt, vilket kan undertrycka immunsystemet och leda till sekundära bakteriella, virala eller parasitära infektioner i huden.Kontakta din veterinär, rengör habitatet och sänk luftfuktigheten.
AndningssjukdomAnsträngd andning; slem eller bubblor från munnen eller näsborrarna. Kan orsakas av ett habitat som är för kallt eller fuktigt, vilket kan undertrycka immunsystemet och leda till sekundära bakteriella, virala eller parasitära infektioner.Kontakta din veterinär och håll ormen varm och torr.
StomatitVit, ostliknande substans i munnen eller sår inuti munnen; förlust av tänder och aptit. Kan vara sekundärt till felaktig temperatur, luftfuktighet eller smutsigt habitat. Om det inte behandlas, kan det vara dödligt.Kontakta omedelbart din veterinär.
Fästingar och kvalsterKan orsaka dermatit och överföra infektion. Kan förbli i miljön om de inte utrotas och rengörs ordentligt.Kontakta din veterinär.
Knölar eller bultar i hudenFrån infektioner eller tumörer.Kontakta din veterinär.
  • Anorexi
  • Interna eller externa parasiter
  • Hudinfektioner
  • Andningssjukdomar
  • Munsjukdomar
  • Dysekdys (fast hud, kvarvarande ögonlock)
  • GI-obstruktion eller förstoppning
  • Dystoci (fast ägg)
  • Trauma inklusive bett om matats med levande byte
  • Prolapser
  • Inklusionskroppssjukdom
  • Brännskador

Sammanfattning

Sammanfattningsvis erbjuder kungspyton en unik och givande upplevelse som husdjur. Deras lugna natur och behov av specifik skötsel gör dem till ett utmärkt val för reptilentusiaster som är villiga att engagera sig i deras välbefinnande.

Genom att upprätthålla en ren och välkontrollerad miljö, ge lämplig näring och försäkra sig om regelbunden veterinärvård, kan kungspytonägare se fram emot många år av samvaro med sina fascinerande husdjur. Med rätt förberedelser och åtagande kan kungspyton bli en värdefull och älskad del av familjen.

Frågor och Svar

Är kungspytonormar farliga?

Kungspyton är sällan farliga. De har generellt sett ett lugnt temperament och biter sällan. Kungspytonormarna är inte giftiga.

Är kungspytonormar aggressiva?

Aggressivitet är sällsynt hos kungspyton och består mestadels av att de viftar med svansen eller fräser; bett är ovanliga.

Är kungspyton den kraftfullaste ormen?

Nej, kungspyton har varken den starkaste bettkraften eller den starkaste konstriktionskraften. Faktum är att pytonormar i allmänhet inte innehar någon av dessa titlar.

Är en kungspytonorm vänlig?

Även om dessa djur är mycket bekväma med att leva ensamma och kanske inte söker uppmärksamhet, är socialiserade kungspyton ofta tillgivna och vänliga med sin familj.

Är kungspyton bra husdjur?

Generellt sett är kungspyton utmärkta husdjur. De kräver en viss erfarenhet och medför en inlärningskurva eftersom de är benägna att drabbas av ett par hälsoproblem som kan kräva problemlösning, som kronisk anorexi eller problem med parasiter.

Kan jag ha en kungspyton som husdjur?

Vanligtvis är det okej att ha en kungspyton som husdjur. Ormar är inte tillåtna på Hawaii och vissa andra stater kan kräva tillstånd. Lokala lagar kan begränsa möjligheten att ha kungspyton, så se till att kontrollera lagarna för ditt område.

Hur mycket kostar en kungspytonorm?

Kostnaden för en kungspyton kan variera. En traditionell kungspyton kan kosta ungefär 300 SEK men specifika morfer kostar ofta åtminstone några 2000 SEK och sällsyntare varianter kan kosta mycket mer.

edwin polack

Edwin Polack

Skribent

Edwin Polack – Som en veterinär och frilansskribent är jag mycket glad över att dela med mig av min kunskap och erfarenhet med mina läsare och hoppas kunna vara till hjälp med alla problem som presenteras av dina icke-mänskliga familjemedlemmar. Jag är, ursprungligen från USA men jag flyttade till Sverige för att fortsätta min karriär och passion. Jag har hittat en ny kärlek för att arbeta online och skriva om alla typer av djur.

Ansvarig utgivare: Tassarna använder endast källor av hög kvalitet, inklusive referentgranskade studier, för att stödja fakta i våra artiklar. Läs vår redaktionella process för att lära dig mer om hur vi fakta kontrollerar och håller vårt innehåll korrekt och pålitligt.
Källor:

1 https://www.petmd.com/reptile/ball-python-care-sheet

  1. https://reptilesmagazine.com/ball-python-care-sheet/ ↩︎
  2. https://www.petmd.com/reptile/ball-python-care-sheet ↩︎
  3. https://www.petco.com/content/petco/PetcoStore/en_US/pet-services/resource-center/caresheets/ball-python.html ↩︎