Dvärghamsterns Hem: Experttips för Att Välja den Bästa Buren

När du väljer en bur till din dvärghamster måste du överväga storleken på buren, om den har skydd mot rymning, säkerhet och hur lätt den är att rengöra. Tyvärr uppfyller många burar som du hittar i djuraffären inte alla dessa krav när det gäller dvärghamstrar eller kinesiska hamstrar, eftersom de är mycket mindre än deras större släktingar, den syriska hamstern. Här skriver vi hur du väljer en bur för en dvärghamster och ordentligt utrustar den.

Här är en tabell som sammanfattar viktiga aspekter när du väljer en bur för en dvärghamster:

KategoriDetaljer
Storlek på BurenMinst 0,3 kvadratmeter eller 65 cm x 50 cm rekommenderas.
Säkerhet och SkyddMax 6 mm mellanrum mellan stängerna. Säkra dörrar och ingen fallrisk.
Typ av BurVal mellan trådbur, plastmodulär bur, eller akvarium.
Rengöring av BurenTrådburar med plastbricka är lättast att rengöra.
VentilationTrådburar erbjuder bäst ventilation. Plastburar och akvarier skyddar bättre mot drag.
TuggandeUndvik utsatta kanter i plastburar. Akvarier är fördelaktiga för att de saknar tuggbara delar.
SpringhjulTillräckligt stora hjul med fast yta utan tvärslåar för att förhindra skador.
BäddmaterialTjockt bäddmaterial, särskilt viktigt i trådburar. Djup bricka minskar spill.

Typ av Dvärghamsterburen

Dina huvudsakliga val kommer att vara mellan en trådbur (vanligtvis på en plastbas), en plastmodulär bur (den typen med många fack och rör), eller ett akvarium (med ett säkert nätlock). Varje typ av bur har sina fördelar och nackdelar.

Lätthet att Rengöra Buren

Generellt är en trådbur med en plastbricka lättast att rengöra. Du lyfter bara bort tråddelen från botten, rensar ut bädden och torkar av tråddelen och basen vid behov. Ju mer komplex buren är, desto svårare kommer den att vara att rengöra, vilket är mycket viktigt om du tittar på en plastbur med flera fack och rör. Dessa burar kan bli en riktig syssla att rengöra.

Akvarier är inte svåra att rengöra men kan vara tunga och klumpiga att hantera vid rengöringstid. Låt oss inse det, att rengöra burar är inte en rolig uppgift, så att hålla det enkelt kommer att göra det roligare att äga en hamster.

Dvärghamsterns Hem: Experttips för Att Välja den Bästa Buren

Ventilation i Burar

En trådbur är ditt bästa alternativ när det gäller ventilation och burar. Rören och de slutna facken i plastmodulära burar kan ställa verkliga problem med ventilationen så luftkvalitet och kondens kan bli problem. Likaså har akvarier också otillräcklig ventilation. Kom ihåg att öppenheten i trådburar ger dem utmärkt ventilation men betyder också att du måste hålla buren borta från drag. Plastburar och akvarier erbjuder bättre skydd mot drag.

Storlek på Burar

Trots sin lilla storlek behöver dvärghamstrar gott om utrymme för att springa och leka, och den faktiska golvytan i buren är en viktig faktor. Generellt sett är många burar som marknadsförs för hamstrar för små. Enligt California Hamster Association1 bör djurägare sikta på minst 0,3 kvadratmeter mätt från botten, eller omkring minst 65 cm brett och 50cm långt. När det gäller hamsterburar är större alltid bättre!

Säkerhet och Skydd i Buren

Avståndet mellan stängerna på en dvärghamsterbur bör inte vara mer än 6mm ifrån varandra, en dimension som är svår att hitta på trådburar som är tillräckligt stora.

Kontrollera dörrarna på vilken bur som helst för att säkerställa att de är säkra, eftersom hamstrar kan bli riktiga experter på att öppna dörrar. Om du väljer en bur med flera nivåer eller rör, se till att det inte finns någon plats där din hamster kan falla en lång sträcka.

Dvärghamsterburar och Tuggande

Driften och förmågan hos hamstrar att tugga kan påverka vilken typ av bur de passar för. När det gäller plastburar, se till att det inte finns några utsatta kanter där en hamster kan börja tugga på buren. Annars är det troligt att din hamster förr eller senare rymmer.

Hamstrar kan vanligtvis inte tugga sig ut ur en trådbur, men vissa hamstrar blir nästan besatta av att tugga på stängerna. Akvarier är fördelaktiga i detta avseende, eftersom det vanligtvis inte finns något som kan tuggas på.

Springhjul för Dvärghamstrar

Hamstrar bör ha hjul, och hjulen bör vara tillräckligt stora så att hamstrarna inte behöver böja sina ryggar för att springa på hjulet. Hjulen bör ha en fast yta och inga tvärslåar för stöd så att inga lemmar eller andra kroppsdelar kan fastna. Run-about-bollar är ett annat bra alternativ utanför buren.

Bäddmaterial för Dvärghamstrar

Oavsett vilken typ av bur du väljer, se till att du kan förse en fin tjock bädd av material för grävning. Detta är särskilt viktigt med burar som har trådsidor. Välj en med en djup bricka som inte bara tillåter ett tjockt lager av bäddmaterial utan också hjälper till att minska mängden material som din hamster kommer att putta eller sparka ut ur buren.

LÄS MER:

  • Utforska den fascinerande världen av dvärghamstrar, deras unika livsstil och skötsel, på Dvärghamster: En Fullständig Guide till Deras Livsstil och Skötsel. Denna guide ger insikt i allt från deras kost till hur man skapar den perfekta miljön för dessa charmerande små varelser.
  • Upptäck de mångfaldiga och spännande hamstertyperna och deras unika egenskaper på Hamstertyperna. Denna resurs hjälper dig att välja den hamsterras som bäst passar din livsstil och dina behov.
  • Lär dig mer om den unika vintervita hamstern, dess anpassningsförmåga och skötselråd på Vintervit Hamster. Dessa hamstrar är kända för sin förmåga att byta färg i olika säsonger, vilket gör dem till fascinerande husdjur.
  • Ta reda på vad som gör den syriska hamstern så speciell och älskad som husdjur genom att besöka Syrisk Hamster. Den syriska hamstern, med sitt vänliga temperament och lättskött natur, är en idealisk följeslagare för många.
  • Få en översikt av kinesiska hamstrar och deras särskilda behov på Allt om Kinesiska Hamstrar (Cricetulus griseus). Dessa små gnagare kräver speciella omsorgsåtgärder och är kända för sina unika beteenden.
  • Förstå Campbells dvärghamster, deras aktiva natur och hur du bäst tar hand om dem på Campbells Dvärghamster. Dessa hamstrar är kända för sin sociala natur och behöver en välplanerad miljö för att trivas.
  • Upptäck den lilla och livliga Roborovski hamstern och dess unika skötselråd på Roborovski Hamster. Roborovski hamstern är den minsta av alla hamsterarter och är känd för sin snabba rörelse och lekfulla personlighet.
edwin polack

Edwin Polack

Skribent

Edwin Polack – Som en veterinär och frilansskribent är jag mycket glad över att dela med mig av min kunskap och erfarenhet med mina läsare och hoppas kunna vara till hjälp med alla problem som presenteras av dina icke-mänskliga familjemedlemmar. Jag är, ursprungligen från USA men jag flyttade till Sverige för att fortsätta min karriär och passion. Jag har hittat en ny kärlek för att arbeta online och skriva om alla typer av djur.

Ansvarig utgivare: Tassarna använder endast källor av hög kvalitet, inklusive referentgranskade studier, för att stödja fakta i våra artiklar. Läs vår redaktionella process för att lära dig mer om hur vi fakta kontrollerar och håller vårt innehåll korrekt och pålitligt.
Källor:

https://www.thesprucepets.com/choosing-a-dwarf-hamster-cage-1238926





  1. Learn why cage size DOES matter for hamsters ↩︎