Dvärghamster: En Fullständig Guide till Deras Livsstil och Skötsel

Dvärghamster är lätta att ta hand om, vilket gör dem till ett utmärkt val för många husdjursälskare. Dessa små charmörer kräver en enkel kost och regelbunden rengöring av sitt boende. Men visste du att dvärghamster faktiskt består av flera små arter som ursprungligen kommer från ökenområden runt om i världen?

Till skillnad från sina större, mer territoriella släktingar, frodas dessa sociala små varelser i par eller små grupper istället för att leva ensamma. Som husdjur är de oftast lugna och lätta att hantera, och det är en ren fröjd att se dem gräva tunnlar och leka i sitt hem. Låt oss dyka djupare in i den fascinerande världen av dvärghamster och upptäcka vad som gör dem till så förtjusande följeslagare.

Kort Fakta om Dvärghamster

KategoriInformation
Vanliga NamnDvärghamster, Campbell hamster, Robo (Roborovski) hamster, Syrisk hamster, Svartbjörn hamster, Kinesisk hamster
Vetenskapliga NamnPhodopus campbelli, Phodopus roborovskii, Cricetulus griseus
Vuxen StorlekI genomsnitt ca 5 cm lång; väger ungefär 28 till 57 gram
Livslängd3 år i fångenskap

Dvärghamstrar är en grupp små gnagare som har flera olika underarter, var och en med sina unika egenskaper. Här är en närmare titt på några av de mest kända underarterna:

  1. Rysk dvärghamster: Den ryska dvärghamstern, även känd som Campbell’s dvärghamster, är en av de vanligaste underarterna som hålls som husdjur. Den här dvärghamstern är känd för sin vänliga natur och relativt lugna beteende. Ryska dvärghamstrar finns i olika färger och mönster, inklusive agouti, sapphire, och pearl.
  2. Roborovski dvärghamster: Roborovski dvärghamstern är den minsta av dvärghamsterunderarterna och är känd för sitt aktiva och lekfulla beteende. Dessa dvärghamstrar är kända för att vara mycket snabba och energiska och trivs bäst i grupper. De har en kort svans och en ljusare, sandfärgad päls.
  3. Kinesisk dvärghamster: Kinesiska dvärghamstrar är mer solitära än vissa andra underarter och kan ibland vara territoriala mot andra hamstrar. De är kända för sin långa, smala kroppsform och en karakteristisk strimma längs ryggen. Dessa dvärghamstrar kommer i olika färger, inklusive viltfärgade och mer ovanliga variationer som pearl och cinnamon.

Utöver dessa tre underarter finns det också andra mindre kända dvärghamstrar, som Djungarisk dvärghamster och Robustrimmad dvärghamster, som också är värda att nämna. Alla dessa underarter har sina egna unika egenskaper och krav när det gäller skötsel och omsorg, och det är viktigt att förstå deras individuella behov för att säkerställa att de lever ett hälsosamt och lyckligt liv som husdjur.

Beteende och Temperament hos Dvärghamstrar

Dvärghamstrar inkluderar flera arter, och varje art har sina specifika personlighetsdrag. Detta inkluderar:

  • Campbell hamster: en nyfiken liten varelse som är märkbart lätt att hantera.
  • Robo (eller Roborovski) hamster: en särskilt liten dvärghamster som väger strax över 20 gram – sover mer under dagen jämfört med andra arter.
  • Kinesisk hamster: tekniskt sett inte en dvärghamsterart men lika liten; känd för sin kärlek till att gräva tunnlar, särskilt genom sin bäddning.
  • Rysk dvärghamster: även känd som “vinter-vit”; vänliga och sociala hamstrar som finns i en mängd olika färger.

Alla hamstrar är nattaktiva, vilket betyder att de leker och äter under natten och vilar under dagen, även om vissa hamstrar kan anpassa sig till sina ägares sov- och vakentider. Om du försöker väcka en sovande hamster för att hantera den, kan hamstern dock bli sur och bitas.1

Generellt sett vaknar många hamstrar under kvällstimmen och interagerar gärna med sina människor då. Dessutom, även om hamstrar gör mycket mjuka och minimala ljud själva, kan deras rörelser under natten vara ett problem om du försöker sova. Om du har sömnproblem, bör du antagligen inte ha din hamsterbur i ditt sovrum.

De flesta dvärghamstrar tar väl till att människor håller dem, men de kan nafsa om de känner sig obekväma.1

De behöver inte nödvändigtvis andra hamsterkamrater, men att hålla dem i par eller små grupper av samma kön kan hjälpa dem att känna sig mer bekväma. Generellt sett bör de hållas borta från andra husdjur, inklusive andra arter av hamstrar.

Storleksinformation

Dessa små varelser uppvisar en intressant variation i storlek som kan variera något beroende på vilken specifik art de tillhör. I genomsnitt når de en längd på omkring 5 cm, vilket gör dem till en av de mindre gnagarna som väljs som husdjur. När det gäller deras vikt, ligger de normalt mellan 28 och 57 gram. Denna relativt lätta vikt understryker deras lilla storlek och gör dem till ett hanterbart husdjur för människor i alla åldrar.

En betydande aspekt av dvärghamstrarnas livscykel är deras snabba mognadsprocess. De når oftast mognad vid omkring 2 månaders ålder, vilket är en kort tidsperiod jämfört med många andra djur. Denna snabba utveckling till vuxenlivet innebär att de kan börja reproducera sig vid en ung ålder, vilket är en viktig faktor att överväga för dem som håller dvärghamstrar som husdjur och inte önskar oplanerad avel.

Deras små dimensioner kräver speciell uppmärksamhet i termer av boende och vård. Det är viktigt att säkerställa att deras boendemiljö är anpassad för deras storlek, med adekvat utrymme för rörelse, lek och utforskning. Att förstå och respektera deras fysiska egenskaper är avgörande för att tillhandahålla en säker och bekväm miljö för dessa bedårande husdjur.

Dvärghamstrar

Boende

En dvärghamsters habitat bör vara så stort som möjligt för att tillåta maximal motion och lek. En bur som är ungefär en kvadratmeter stor med en höjd på omkring 30 cm är det absoluta minimum som vissa djurgrupper rekommenderar.

Habitat-alternativ inkluderar vanligtvis ett glas- eller plastakvarium med ett säkert lock som har ventilation, eller en bur som är av tråd med en plastbas.

Trådburar tillåter bättre luftflöde för att förhindra överhettning, även om de inte skyddar lika bra som plast eller glas mot drag. Du måste försäkra dig om att trådavståndet är tillräckligt tätt så att din hamster inte kan klämma sig igenom stängerna.

Inkludera ett träningshjul i buren som har en solid yta, inte stänger, för din hamster att springa på. Ge även gott om trägnagpinnar eller mineralgnag för att hålla i buren.

Gnagning upprätthåller en hamsters framtänder, som växer kontinuerligt. Dessutom, lägg till ett litet näste eller sovhydda (finns i de flesta djuraffärer) för din hamster att vila och gömma sig i när de vill känna sig trygga.

Hamstrar acklimatiserar sig väl till genomsnittliga hushållstemperaturer. Var försiktig med extrema temperaturförändringar, och håll habitatet borta från direkt solljus och drag.

Dvärghamster: Inkludera ett träningshjul i buren

Specifika Behov av Underlag

På botten av buren bör det finnas ett lager av bäddmaterial som är 2,5 till 5 cm tjockt, såsom kemikaliefritt och ofärgat strimlat papper eller träspån av lövträ. Byt ut bäddmaterialet en gång i veckan när du rengör alla ytor i buren med tvål och vatten, och ta bort blöta fläckar dagligen.

Varning: Undvik bäddmaterial baserat på cederträ, eftersom det kan vara giftigt för små djur.

Vad Äter och Dricker Dvärghamstrar?

En skål med mat och en liten skål eller flaska med färskt vatten bör alltid finnas tillgängligt för din dvärghamster. Rådgör med din veterinär om lämplig mängd mat att ge. Generellt sett bör du mata din hamster en gång per dag, helst på kvällen när de vaknar och blir aktiva. Släng all mat som inte ätits efter 24 timmar.

Sök efter en kommersiell hamsterfoderblandning som är specifikt formulerad för dvärghamstrar. Detta kommer att ge din hamster alla de vitaminer och mineraler han eller hon behöver.

Du kan också erbjuda begränsade mängder av vissa frön, spannmål, frukter och grönsaker, inklusive havre, morötter och gröna bladgrönsaker. Kompletterande föda bör endast utgöra omkring 10% av hamsterns totala dagliga kost.

Håll sockerrika och fettfyllda livsmedel till ett minimum, och undvik giftiga livsmedel inklusive macadamianötter, avokado och choklad.2

Vanliga Hälsoproblem hos Dvärghamstrar

Dvärghamstrar är benägna att drabbas av en rad olika hälsoproblem. Detta inkluderar:

Hudproblem

Håravfall och hudläsioner kan bero på flera olika orsaker. De vanligaste är att djuret gnuggar sig mot något i buren eller blir attackerat av en burkamrat. Alla hudavvikelser bör kontrolleras så snart som möjligt av en veterinär, eftersom de snabbt kan bli infekterade.

Matsmältningsproblem

Hamstrar är också benägna att få matsmältningsproblem, vilket vanligtvis hänger ihop med någon form av infektion i matsmältningskanalen. Våt svans, en bakteriell infektion som orsakar diarré, kan ibland bero på stressiga eller ohygieniska levnadsförhållanden.1

Diabetes

Vissa dvärghamstrar, särskilt Campbells hamstrar och kinesiska hamstrar, är benägna att få diabetes.3 Dock kan detta ofta förebyggas genom att hålla din husdjurs kost låg på socker och erbjuda gott om möjligheter till motion.

Överväxta tänder

Medan gula tänder är normalt för en hamster, kan deras tänder ibland växa för mycket, särskilt om de inte har tillräckligt med tuggbart material för att slita ner dem. Överväxta tänder kan påverka en hamsters förmåga att äta, så de kommer troligen att behöva trimmas av en veterinär. Veterinären kan sedan se till att du gör allt möjligt för att hålla tänderna på en normal längd.

Tips: Innan du skaffar en dvärghamster, se till att det finns en veterinär nära dig som kan behandla en. Inte alla veterinärer har erfarenhet av detta djur.

Träna Din Dvärghamster

Lugn och varsam hantering från tidig ålder kan hjälpa en hamster att känna sig trygg när den hålls. Det är bäst att sitta på golvet i ett säkert utrymme (som ett litet sovrum med stängd dörr) när du håller din hamster, eftersom dessa djur kan röra sig ganska snabbt och kan smita ur ditt grepp om du inte är uppmärksam.

Du vill aldrig att din hamster ska falla från stor höjd – även en meter är mycket för dem – eftersom detta kan skada det lilla djuret allvarligt. Det är också viktigt att aldrig klämma din hamster i dina händer, eftersom detta kan leda till skador på djuret eller orsaka att det biter dig.

Motion

Att tillhandahålla ett träningshjul och en tillräckligt stor bur bör ge hamstern det den behöver för att hålla sig i form och förebygga fetma och andra hälsoproblem. Det finns också motionsbollar där hamstern kan röra sig utanför sin bur. Se till att bollen är i rätt storlek för en dvärghamster och övervaka alltid hamstern när den är utanför buren.

Pälsvård

Hamstrar är ganska rena djur som sköter sin egen pälsvård. De behöver inte bad. Men om de får smuts eller skräp fast i pälsen kan du hjälpa dem att rengöra genom att försiktigt gnugga platsen med en fuktig trasa.

Underhållskostnader

Foder och bäddmaterial kommer att vara dina huvudsakliga månatliga kostnader för en dvärghamster. Räkna med att betala runt 200 till 400 kronor per månad, beroende på vad du matar dem med och vilken typ av bäddmaterial du använder (plus hur stor buren är).

Du kommer också att behöva periodvis ersätta gnagpinnar och bon, vilket kostar runt 100 kronor i genomsnitt. Dessutom, se till att budgetera för en årlig veterinärkontroll och eventuell akutvård.

Fördelar och Nackdelar med att Ha en Dvärghamster som Husdjur

Fördelar

Dvärghamstrar är relativt lätta husdjur att ta hand om. De tar inte upp mycket plats, vilket gör dem till ett utmärkt val för dem som bor i mindre utrymmen eller inte har möjlighet att skapa stora djurhållningsområden.

Dessa små djur är också relativt tysta, vilket är fördelaktigt för de som föredrar ett lugnare hemmiljö eller bor i lägenheter där höga ljud kan vara störande för grannar.

Dessutom är dvärghamstrar roliga och intressanta att observera. Deras aktiva och lekfulla beteende kan vara underhållande och till och med avkopplande att titta på, vilket gör dem till ett populärt val för familjer och enskilda husdjursägare.

Nackdelar

En viktig nackdel med dvärghamstrar är att de är nattaktiva, vilket betyder att de är mest aktiva under natten. Detta kan vara ett problem för personer som är aktiva under dagen och vill interagera med sina husdjur under dessa timmar.

Dessutom kan deras nattliga aktiviteter, som att springa i träningshjulet eller gräva i sin bädd, vara störande för människor med sömnproblem som har buren i närheten av sitt sovrum.

En annan faktor att beakta är att dvärghamstrar är ganska ömtåliga djur som måste hanteras varsamt. De kan lätt skadas om de hanteras för hårt eller om de råkar falla. Detta gör dem mindre lämpliga för mycket unga barn som kanske inte förstår hur man hanterar dem på ett säkert sätt.

Dessutom kan deras lilla storlek göra det svårt att hitta dem om de smiter ut ur buren, vilket kräver en säker och väl genomtänkt miljö för att förhindra rymningar.

Reproduktion/Uppfödning

En lokal exotisk veterinär kanske kan peka dig i riktning mot en bra uppfödare. Leta efter en uppfödare som låter dig träffa djuren innan du tar med en hem.

Försök att hitta ett djur som är aktivt och alert. Men kom ihåg att om du observerar djuret under dess normala sovtid, kan det vara lite sömnigt. Ändå bör de ha klara ögon och ren päls, och eventuella avföringar bör vara välbildade. Varje ögon- eller nässekret, liksom ansträngd andning, är tecken på ett potentiellt hälsoproblem.

För att undvika att oavsiktligt bli uppfödare själv, antingen håll dina hamstrar individuellt eller i grupper av samma kön.

Sammanfattning

1. Boende: Tänk dig att leva i en liten lägenhet och fortfarande ha rum för en roomie – det är ungefär storleken på en dvärghamsters lyxvåning! Dessa små pälsbollar behöver inte mycket utrymme, men ett fint, stort burpalats med en färgglad hamsterboll är som en mini-nöjespark för dem.

2. Aktivitetstid: Dvärghamstrar är de ultimata nattugglorna. Medan du ligger och räknar får, är de uppe och springer maraton i sitt träningshjul. Perfekt för nattskiftsarbetare eller de som älskar ljudet av små tassar mitt i natten!

3. Hälsa och Skötsel: Dessa små varelser är lågt underhåll – tänk en soffpotatis, men med päls och som älskar att gnaga på trä. Kom ihåg att vara försiktig så att du inte klämmer dem, för de är lika ömtåliga som en chipsflinga.

4. Kostnader: Att ha en dvärghamster är som att prenumerera på en musikstreamingtjänst – inte så dyrt, men något du måste budgetera för varje månad. Mat, bäddmaterial, och ibland en lyxig ny gnagpinne är allt de behöver för ett lyckligt liv.

5. Uppfödning: Tänk “Hamster Tinder” men utan swiping. Att hitta rätt partner för din hamster kan vara som en blind date, men se till att inte spela Cupid om du inte är redo för en hamsterbabyboom!

Kort sagt, dvärghamstrar är de små, fluffiga kompanjonerna du inte visste att du behövde – perfekta för dem som vill ha ett husdjur men inte riktigt är redo för en hund eller en katt. Plus, de är så söta att de skulle kunna få en selfie att gå viral på djur-Instagram!

LÄS MER:

För att hitta den perfekta bostaden för din hamster, besök Välja den Bästa Buren, där du får praktiska tips och råd om hur du väljer den rätta buren. Artikeln belyser även vikten av att skapa en säker och stimulerande miljö som efterliknar hamsterns naturliga habitat.

Hamstertyperna erbjuder en färgrik inblick i de olika hamsterrasernas värld, inklusive deras unika egenskaper och behov. Denna sida är en ovärderlig resurs för att hjälpa dig välja den hamstertyp som bäst passar din livsstil och dina förväntningar.

Lär dig om den fascinerande vintervita hamstern, dess unika förmåga att byta färg och hur du tar hand om dem på Vintervit Hamster. Dessa små gnagare är inte bara förtjusande utan också intressanta att studera på grund av deras anpassningsförmåga till olika miljöer.

Upptäck den syriska hamsterns unika karaktär och skötselråd genom att klicka på Syrisk Hamster. Dessa hamstrar är kända för sitt vänliga temperament och är därför utmärkta som första husdjur, särskilt för barn.

Allt om Kinesiska Hamstrar (Cricetulus griseus) ger en grundlig översikt över kinesiska hamstrars diet och habitat. Det är en perfekt resurs för dem som vill förstå dessa små gnagares unika egenskaper och hur man bäst tar hand om dem.

Besök Campbells Dvärghamster för att utforska allt om Campbells dvärghamstrar, från deras karaktärsdrag till skötselråd. Dessa hamstrar är kända för sin sociala natur, vilket gör dem till ett utmärkt val för dem som vill ha ett mer interaktivt husdjur.

Roborovski Hamster kan du lära dig om den minsta och snabbaste av alla hamsterarter. Denna sida ger detaljerad information om hur man bäst tar hand om dessa energiska och underhållande små varelser.

Frågor och Svar

Är dvärghamstrar bra husdjur?

Dvärghamstrar kan vara bra husdjur eftersom de är vänliga och fogliga. De kan också vara bra husdjur för äldre barn som kan hantera dessa små, snabba, ömtåliga och lätt skrämda djur med omsorg.

Är dvärghamstrar svåra att ta hand om?

Dvärghamstrar är ganska lättskötta. Att mata dem dagligen och hålla deras habitat rent är vanligtvis deras två huvudsakliga vårdbehov.

Gillar dvärghamstrar att bli hållna?

Dvärghamstrar kan lära sig att känna sig bekväma med lugn och varsam hantering.

Är det bättre att ha två dvärghamstrar eller bara en?

Eftersom dvärghamstrar är så vänliga, trivs de bäst med en kompanjon eller i en liten grupp.

edwin polack

Edwin Polack

Skribent

Edwin Polack – Som en veterinär och frilansskribent är jag mycket glad över att dela med mig av min kunskap och erfarenhet med mina läsare och hoppas kunna vara till hjälp med alla problem som presenteras av dina icke-mänskliga familjemedlemmar. Jag är, ursprungligen från USA men jag flyttade till Sverige för att fortsätta min karriär och passion. Jag har hittat en ny kärlek för att arbeta online och skriva om alla typer av djur.

Ansvarig utgivare: Tassarna använder endast källor av hög kvalitet, inklusive referentgranskade studier, för att stödja fakta i våra artiklar. Läs vår redaktionella process för att lära dig mer om hur vi fakta kontrollerar och håller vårt innehåll korrekt och pålitligt.
Källor:

https://www.thesprucepets.com/dwarf-hamster-species-1238947

  1. Hamster Care. School of Veterinary Medicine, University of California, Davis. ↩︎
  2. Food Hazards. Merck Veterinary Manual. ↩︎
  3. Russian Campbells HamsterNational Hamster Academy. ↩︎