Vad äter blåtungad Skink i det vilda och som husdjur?

Den blåtungade skinken är den framträdande och mest populära husdjursskinken. Som den största medlemmen i denna ödlafamilj kan den särskiljas genom sin varumärkesljusblå tunga.

I det vilda lever de i halvöknar, buskmarker och blandade skogsområden. Men de kan också uppfödas i fångenskap som husdjur.

Oavsett om de föds upp i naturen eller lever som husdjur, livnär sig dessa varelser på olika växter och djur. Blåtungade skinkar är allätare, vilket gör det lätt att mata dem.

Så, vilken specifik mat äter dessa ödlor? Låt oss ta en närmare titt.

Ursprung och historia

Alla blåtungade skinkar är infödda i regionen Australasien; de finns på fastlandet Australien och delar av Asien, Papua Nya Guinea och några andra indonesiska öar. Denna ödleart har blivit extremt populär de senaste åren på grund av sin bärblå tunga och livskraft.

Blåtungade skinkar finns i olika storlekar, varianter och färger. Det finns tio typer eller underarter: Western, Centralian, Northern, Eastern, Blotched, Indonesian, Pygmy, Kei Island, Tanimbar Island och Merauke. Alla dessa sorter finns i olika storlekar men kan identifieras med den blåa tungan.

På grund av den växande populariteten är skinkar med blåtunga lätt tillgängliga i husdjurshandeln. Trots detta är några av skinksorterna, listade som utrotningshotade arter på grund av smuggling och illegal handel.

Vissa blåtungade skinkarter är mycket eftertraktade för sina unika och vackra mönster. Dessa sorter tenderar att få ett högre pris även om de är vanliga i naturen. Förbudet mot laglig export för detta husdjur har resulterat i ökad avel och smugglade exemplar för att möta efterfrågan bland blåtungade husdjursälskare.

Fysiska attribut

Förutom de framträdande blå tungorna har dessa skinkar ett distinkt utseende. Deras fjäll har ett glansigt utseende och finns i olika mönster, färger och markeringar. Blåtungade skinkar kan ha olika färger från kräm, gyllengult, rött, orange, silvergrå, svart till brunt.

Mönstren kommer att bero på arten av skinken. Vågen hjälper till att hålla borta sand, smuts och eventuellt skräp. Efter var sjätte vecka fäller de. Denna utsöndringsprocess tar mycket energi, vilket minskar normal matomsättning.

Blåtungade skinkar som husdjur

Blåtungor är populära eftersom de är bra husdjur om de är uppfödda i fångenskap. Till skillnad från de vilda arterna kommer husdjur som fötts upp i fångenskap att bli ganska vänliga och bilda ett band med sina vårdgivare. Att behålla en av dessa varelser kräver att du tillhandahåller de nödvändiga optimala förutsättningarna för att de ska kunna leva bekvämt.

Dessa husdjursskinkar behöver en inhägnad med rätt temperatur- och ljusinställningar och en ordentlig diet. Med en förväntad livslängd på 15-20 år kommer dessa varelser att vara i ditt hem ganska länge som fångade skinks.

Därför måste du lära dig hur du hanterar dem. Med regelbunden skonsam hantering blir de toleranta och tycker om att bli klappade.

Som allätare kan de livnära sig på en diet av animaliskt protein eller gröna bladprodukter blandat med frukt, baljväxter och andra grönsaker.

Vad äter blåtungade skinkar som husdjur?

När du väl tar med en blåtungad skink hem måste du se till att du erbjuder den den bästa maten för att hålla den frisk.

Här är en guide om vad du bör mata dem.

Kött

Blåtungade skinkar behöver mycket protein. För yngre skinkar under 12 månader bör protein utgöra 70-80% av deras kost, medan vuxna kan få 50-60%.

Protein är bra för de unga för att förhindra att deras fjäll deformeras. När vuxna konsumerar för mycket protein är de mer benägna att få fetma och njurproblem.

Proteindieten består av insekter, färskt kött, ägg och hund- eller kattmat. När du matar ditt skinnkött kan du antingen laga det eller servera det rått, beroende på ditt husdjurs preferenser. Kokt kött har dock en minskad risk för kontaminering eller förgiftning.

Du kan köpa lite kyckling, kalkon, nötkött, särskilt levern och hjärtat, som är väldigt näringsrika.

Blåtungade skinkar kan också äta benfri fisk som serveras i små lagom stora bitar. Det mesta köttet bör läggas till som en godbit eftersom skinkens huvudsakliga proteinkälla är insekter.

Ägg

Du kan också mata din skink med kyckling ägg. De kan antingen vara råa eller kokta, beroende på vilket alternativ du föredrar.

Men när du matar ditt husdjur med ägg bör du komma ihåg att ägg innehåller mycket fett och kolesterol, vilket leder till problem med övervikt. Därför ska de bara ges ibland som godis, ungefär en gång i månaden.

Se dessutom till att du inte tillsätter olja, smör, mjölk, salt eller mejeriprodukter. Skinkar har problem med att bearbeta mejeriprodukter och kan bli mycket sjuka. Dessutom kan råa ägg vara mer riskfyllda; därför är det bättre att servera dem kokta eller rörda.

Insekter

Du kan mata dina blåtungade med insekter från en burk eller låta ödlan jaga. Ditt husdjur kommer att njuta av att äta mört, gräshoppor, gräshoppor, sniglar, hornmaskar, daggmaskar, silkesmaskar, syrsor och supermaskar.

Det är avgörande att insekterna får tillräckligt med näringsrikt foder; exempelvis är gnagarpellets, fågelpellets eller hundtorrfoder utmärkta alternativ. Något som är viktigt att komma ihåg är att blanda i extra kalk, gärna kalciumkarbonat, för att säkerställa att insekterna får i sig alla nödvändiga näringsämnen. Men det räcker inte!

I det ögonblick som dessa små kräldjur förbereds för att bli foder, är det viktigt att pudra dem med kalktillskott, helst kalciumkarbonat, för att ge din kräsen kund ett hälsosamt mål. Men vänta, vi är inte klara än!

En sista detalj att tänka på är att en gång i veckan pudra insekterna med ett multivitaminpreparat. Detta ger dem ytterligare näringsämnen som är viktiga för att säkerställa att djuret som konsumerar insekterna får en komplett och välbalanserad kost.

Grönsaker

Precis som proteiner bör grönsaker utgöra ungefär hälften av ditt husdjurs diet. Växtbaserad mat är avgörande för att upprätthålla din husdjurs hälsa.

Några av de grönsaker du kan mata ditt husdjur är squash, basilika, grönkål, oregano, pepparmynta, rosmarin, färsk okra och majs, riven morot, blomkål, selleri, gröna bönor, rödbetor, kålrot, kålrot, paprika och endive. Liksom andra allätare kan den blåtungade skinken undvika grönsakerna.

Det bästa sättet att säkerställa att de äter är att skära grönsakerna i små bitar. Växtmaterialet bör ingå i 3 av 4 måltider.

Frukter

Även om frukt är en stor del av skinkens naturliga kost bör de inte utgöra mer än 10 % av kosten. Dessa varelser älskar bär; därför bör du mata dem med blåbär, björnbär, hallon och jordgubbar. Du kan också komplettera med äpplen, päron eller melon.

Hund- eller kattmat

Du kan mata din skink med katt- och hundmat som ett hälsosamt tillskott till kosten. Du måste dock erbjuda dessa produkter ibland och veta vilken du ska använda.

Kattfoder är mycket proteinrika eftersom de är köttätande. Att mata din skink med denna mat ökar risken för viktökning och fetma.

Det innehåller inte heller några andra näringsämnen som grönsaker; därför är det bättre att hålla sig till hundmat, särskilt för vuxna skinkar. Du kan mata de unga med kattmat en gång i veckan eftersom de behöver protein.

När du väljer rätt hundmat, gå till högkvalitativa premiummärken som använder riktiga ingredienser. Dessa märken har en blandning av näringsämnen som ger en naturlig balans av vad skinken skulle äta i naturen.

Kosttillskott

Förutom den naturliga maten kan din skink dra nytta av tillskott. För att hålla hudens ben starka, lägg till en nypa kalciumpulver i kosten. För vuxna, lägg till detta en gång i veckan och gör det två gånger i veckan för de yngre skinkar.

Dessutom, om du inte använder UVB-belysning i din skinks vivarium, behöver du ett tillskott som har höga mängder vitamin D3.

Vad du ska undvika att mata din blåtungade skink med

Även om dessa varelser är allätare, kan vissa livsmedel vara giftiga för deras system som du bör undvika. Här är några av exempel.

Giftiga insekter

Insekter utgör det mesta av skinkens diet. Vissa insekter är dock giftiga för din blåtungade skink och bör undvikas. Mata inte din skink med blixtar, skorpioner, tusenfotingar, vildfångade insekter, spindlar, monarkfjärilar, larver och myror.

Giftiga grönsaker och frukter

Avokado, lök, aubergine, rabarber, smörblommor, potatis, tulpaner anses vara giftiga. Andra grönsaker som tomater, spenat, purjolök och svamp är antingen mycket sura eller har höga halter av oönskade näringsämnen. Frukter som ananas, apelsiner, kiwi, bananer och mandariner är mycket sura och mycket höga i oxalater.

Mat med hög surhet orsakar magbesvär för ditt husdjur. Oxalater är också skadliga för din blåtungade skink eftersom de binder kalcium i kroppen och hämmar dess absorption. Detta blir riskabelt eftersom skinks behöver kalcium för att växa och bibehålla friska ben.

Vad äter blåtungade skinkar i det vilda?

Blåtungade skinkars matvanorna i det vilda beror på den specifika arten. Medan de flesta av dem lever i halvöknar, skogsmarker eller buskmarker, kommer maten de äter också att bero på regionen och vad som finns tillgängligt i deras livsmiljö.

I det vilda är blåtungade skinkar asätare och konsumerar kött från döda djur och boskapsdynga. Alla underarter konsumerar insekter som gräshoppor, skalbaggar, maskar, skogslöss och myror. De livnär sig också på sniglar och alla andra mindre varelser som finns i deras livsmiljö.

Eftersom de är allätare, kommer de också att konsumera växtmaterial i det vilda. De konsumerar bär, löv, säsongsbetonade blommor och ogräs som maskros, rosor och hibiskus. Till skillnad från när de är uppfödda i fångenskap, håller blåtungade skinkar inte nödvändigtvis en hälsosam kost utan äter för att överleva.

Skinkar som är uppfödda i fångenskap får varierad och hälsosammare kost, vilket resulterar i en mycket hälsosammare skink än de vilda kusinerna. Tack vare den hälsosamma livsstilen tenderar husdjursskinkar att leva längre än sina vilda motsvarigheter.

Hur mycket ska du mata din blåtungade skink?

Som sällskapsdjur kommer blåtungade skinkar att trivas på en diet med cirka 40-45% protein; Färska grönsaker och grönsaker bör utgöra ungefär 50 % av kosten, medan frukt utgör 5-10 % av kosten. Juvenila skinkar bör livnära sig på mer protein, mestadels består av levande matinsekter.

Varje portion mat bör vara lika med cirka 1-2 matskedar.

När ska du mata din blåtungade skink?

Hur ofta du matar ditt husdjur varierar med åldern. Näringsbehoven förändras när de växer och mognar.

  • Baby skinkar (upp till 3 månader gamla) bör äta 2 till 3 gånger varje dag, sex dagar i veckan. Under denna ålder bör du mata dem dagligen med insekter och en liten portion grönt.
  • Skinkar som är mellan 3 och 8 månaders gamla behöver mindre mat. Du bör mata dem tre gånger i veckan. Så länge de är friska kan de nu matas med insekter, grönsaker och frukt varannan dag.
  • Till sist när de är 8 månaderna är de nu vuxna och behöver äta 1-2 gånger i veckan.

Varför äter inte din blåtungade skink?

Blåtungade skinkar är i allmänhet alltid “hungriga”. Men när du märker att ditt husdjur inte äter normalt kan det finnas ett problem. Låt oss titta på några anledningar.

Hudavfallsperioden

Blåtungade skinkar tenderar att vägra mat under hudavfallsperioden. Bortfallet tar upp mycket energi; därför väntar de flesta av dem tills de är färdiga med att fälla för att äta. Detta borde inte vara ett stort problem om ditt husdjur är friskt.

Sjukdom

Liksom andra reptiler får blåtungade skink inre parasiter som kan göra att kroppen försvagas. Din veterinär kan upptäcka detta med hjälp av ett avföringstest. Skinkar tenderar att undvika mat när de tar medicin; därför kanske de inte äter förrän de är friska.

Vivariums temperatur

Din blåtungade skink kanske vägrar att äta på grund av ett problem i dess hölje. Dessa varelser är mycket känsliga för temperaturer och ljus. Därför bör du alltid kontrollera om temperaturerna i baskingzonen är som dem ska.

Kontrollera också UVB för att hålla ditt husdjur bekvämt.

Sammanfattning

Blåtungade skink trivs bra i naturen och som husdjur. Som allätare livnär de sig på en mängd olika livsmedel som inkluderar djur- och växtmaterial.

Dessa varelser överlever på kött från döda djur, insekter, vilda bär och löv i deras naturliga livsmiljö. Därför, när du väl adopterar en som husdjur, bör du se till att dess diet också innehåller en balans av dessa näringsämnen.

Skinkar uppfödda i fångenskap får en mer balanserad kost som avsevärt ökar deras genomsnittliga livslängd.

edwin polack

Edwin Polack

Skribent

Edwin Polack – Som en veterinär och frilansskribent är jag mycket glad över att dela med mig av min kunskap och erfarenhet med mina läsare och hoppas kunna vara till hjälp med alla problem som presenteras av dina icke-mänskliga familjemedlemmar. Jag är, ursprungligen från USA men jag flyttade till Sverige för att fortsätta min karriär och passion. Jag har hittat en ny kärlek för att arbeta online och skriva om alla typer av djur.

Ansvarig utgivare: Tassarna använder endast källor av hög kvalitet, inklusive referentgranskade studier, för att stödja fakta i våra artiklar. Läs vår redaktionella process för att lära dig mer om hur vi fakta kontrollerar och håller vårt innehåll korrekt och pålitligt.
Källor: