Bilder på 7 sällsynta leopardgecko morphs

Leopardgeckos är populära husdjur på grund av deras lugna temperament, de är lätta att sköta och deras storlek är lagom. Det folk tenderar att älska med dem mest är dock hur söta de är. Om du inte redan tycker att ödlor är bedårande kan några av dessa ändra din åsikt!

Vissa leopardgeckos är så färgglada och vackert mönstrade att de ser målade ut.

Leopardgecko är infödd i Afghanistan, Irak, Iran och nordvästra Indien. De gillar torrt klimat. Idag är de ganska vanliga husdjursödlorna och har hållits som husdjur i mer än tre decennier.

Dessa ödlor fick sitt namn i naturen på grund av deras ljusgula kroppar med svarta fläckar. Leopardgeckos som hålls som husdjur idag kommer mestadels från selektiv uppfödning i fångenskap.

Vad är en leopardgecko morph?

En leopardgecko morph är en variation i ödlans storlek, färg, mönster, pigment eller ögonfärg. Vissa av dessa morfer skedde genom slumpmässiga mutationer, men ett stort antal morfer har avsiktligt avlats genom selektiv avel.

Listan över morfer växer hela tiden. Nya färger och mönster skapas hela tiden. Vissa morfer är lätta att hitta genom uppfödare eller till och med i din lokala djuraffär. Andra morfer anses dock vara sällsynta. Idag tittar vi på sju av de sällsynta leopardgecko morpher och förklarar vad som gör dem så unika.

Sällsynta leopardgecko morpher

1. Black Night leopardgecko

Black Night leopardgecko

Black Night leopardgecko morph är en av de sällsynta morferna som du kan äga i fångenskap. Denna morf avlades för deras färg. De är hypermelanistiska, vilket betyder att de har ett överskott av melanin i huden.

Detta ger dem deras mörka färg, vilket gör dem till ett mycket eftertraktat val för ett husdjur. Vissa kan vara fläckiga, men de flesta är helt svarta med vita magar. De är lugna och glada ödlor. På grund av deras sällsynthet kommer de med en rejäl prislapp.

2. Bell Albino leopardgecko

Bell Albino leopardgecko

Bell Albino leopardgecko är den senaste sorten av albino leopardgecko , eftersom nya färgmönster alltid dyker upp. Ögonen på denna ödla skiljer den från andra albinos på grund av deras ljusrosa färg. Deras kroppar verkar vara lavendelfärgade och är vanligtvis täckta av bruna fläckar.

Eftersom de producerar lite pigment är de amelanistiska och upplever inte äkta albinism. Mönstren på Bell Albino leopardgecko är levande och märkbara mot sin ljusa hud.

3. Dreamsicle leopardgecko

Dreamsicle leopardgecko

En Dreamsicle leopardgecko är kanske inte glass, men de kan vara lika söta! Dessa morfer har vita kroppar med orangefläckiga mönster och röda ögon. Deras fläckar kan variera i färg från gult till rött. Detta färgschema framställs genom att flera morfer föds ihop, och detta kan vara en svår process. Trots det är de inte lika dyra som vissa andra morfer.

4. Eclipse leopardgecko

Eclipse leopardgecko

Eclipse leopardgecko har solida svarta ögon på grund av en recessiv egenskap i aveln. Denna morph dök upp först slumpmässigt 2004. Eclipse morphs används nu för att skapa specifika ögonfärger genom avel. De kan avlas med andra morfer för att skapa ögon som är fast röda. Denna unika gecko har en gul eller ljus rygg med mörkgula eller bruna fläckar.

5. Marble Eye leopardgecko

Marble Eye leopardgecko

Marble Eye leopardgecko är en morf med en distinkt egenskap. Du kan omedelbart skilja denna form från de andra bara genom att titta på deras ögon, som är tredimensionella och liknar kulor. Dessa morfer är relativt nya på scenen, efter att ha upptäckts 2006.

6. Super snömönsterlös leopardgecko

Super snömönsterlös leopardgecko

Super Snow Patternless leopardgecko är ett resultat av uppfödningen av Mack Snow-morfen och Murphy Patternless-morfen. Deras kroppar är grå eller vita, och de har solida vita ben och fötter, med en solid vit rand som löper längs ryggen. Deras ögon är svarta. Ju mer mönsterlösa de ser ut, desto dyrare är de.

7. Black Pearl leopardgecko

Black Pearl leopardgecko

Black Pearl är också känd som Black Velvet-morfen. Liksom Black Night leopardgecko är de helt svarta, men denna form är annorlunda på grund av deras vita, pärlliknande markeringar längs deras kroppar. Om du vill ha en av dessa morfer måste du betala ganska mycket, och du kan bara få en hona. Hanar säljs inte. Eftersom denna morph är efterfrågade är de mycket svåra att hitta.

Slutsats

Leopardgecko-morfer är vackra, unika och skiljer sig så mycket i utseende att det är svårt att tro att alla dessa ödlor är samma art. Det finns så många sorter, och det finns alltid möjlighet för nya morfer att komma till i framtiden.

Oavsett vilken typ av leopardgecko du letar efter, kommer du säkert att hitta en som du älskar med alla deras olika färger och mönster. Varje leopardgecko är unik men de är alla underbara husdjur. De är fogliga, glada ödlor som kommer att vara roliga följeslagare i många år framöver.

LÄS MER:

  1. Lär dig allt om skötseln av leopardgecko för att ge ditt husdjur den bästa möjliga omsorgen. Denna sida erbjuder omfattande information om habitat, kost och allmän vård.
  2. Utforska om leopardgeckos gillar att hållas och hur du på bästa sätt interagerar med dem. Denna sida ger värdefulla insikter i deras beteende och sociala behov.
  3. Förstå vad leopardgeckos äter både i naturen och som husdjur. Denna resurs täcker allt från deras naturliga diet till tips för utfodring hemma.
  4. Läs om behovet av att bada leopardgeckos och hur det påverkar deras hälsa. Denna sida förklarar hur och när badning kan vara fördelaktigt för din gecko.
  5. Kännetecken på att en leopardgecko är glad är viktigt att förstå för att säkerställa deras välbefinnande. Denna sida ger insikt i hur du tolkar din geckos beteende.
  6. Resa med leopardgecko kan vara en utmaning, och denna sida ger värdefulla tips för att göra det säkert. Lär dig hur du bäst förbereder och genomför en resa med din gecko.
  7. Förstå ljuden som leopardgeckos gör och vad de betyder. Denna sida utforskar deras olika läten och kommunikationssätt.
  8. Läs om vad som händer när en leopardgecko tappar sin svans, och hur du bör hantera situationen. Denna sida förklarar detta naturliga försvarsbeteende och ger råd för eftervård.
edwin polack

Edwin Polack

Skribent

Edwin Polack – Som en veterinär och frilansskribent är jag mycket glad över att dela med mig av min kunskap och erfarenhet med mina läsare och hoppas kunna vara till hjälp med alla problem som presenteras av dina icke-mänskliga familjemedlemmar. Jag är, ursprungligen från USA men jag flyttade till Sverige för att fortsätta min karriär och passion. Jag har hittat en ny kärlek för att arbeta online och skriva om alla typer av djur.