Topp 6 enklaste husdjursreptiler för barn

Om någon i din familj är allergisk mot pälsdjur men ni fortfarande vill ha ett husdjur, kan en reptil vara ett bra alternativ.

Reptiler tar inte upp mycket plats, gör inte mycket röra och barn kan hålla och umgås med dem. Men inte alla reptiler är lämpliga för barn. Vissa är för stora eller farliga för barn att ta hand om. Det är viktigt att veta vilka reptiler som är enkla att sköta innan man skaffar ett. Här är 6 reptiler som är perfekta för barn.

OBS: Att ta hand om en husdjursreptil kan vara lättare för vissa barn än andra, men det är viktigt att vuxna ser till att reptilen får rätt omsorg och skötsel för att hålla den frisk och sund.

1. Leopardgeckos

Leopardgeckos är en populär reptil som både barn och vuxna gillar. De finns i många färger, är vänliga, enkla att ta hand om, och kan leva länge. De behöver inte krångliga boenden, UVB-lampor eller speciell mat. Barn tycker det är kul att mata dem och kan hjälpa till att hålla deras bur rena. Leopardgeckos är också landlevande och spenderar mest tid i sina hålor, så de är lätta att ta hand om.

Leopardgeckos

  • Artens namn: Eublepharis macularius (1)
  • Vikt: ca 50-80 gram
  • Längd: 20 till 25 cm
  • Egenskaper: Stora ögon, traditionellt gula, svarta och vita men kan komma i många former. Tjock svans nästan lika lång som kroppen, ojämn men mjuk hud.

Eftersom de är långlivade ödlor, se till att du är beredd att ta hand om en leopardgecko under en längre tid. Dessa mycket populära husdjur är lätt tillgängliga, men det är alltid bäst att köpa geckos från en ansedd uppfödare.

När du väljer ditt husdjur, titta på dess svans. Den ska vara fyllig och fet, gärna lika bred eller bredare än utrymmet mellan geckos axlar. Dess ögon, näsa och mun ska verka klara och inte rinnande.

2. Skäggiga drakar

En skäggig drake är större än en leopardgecko men också lätt att hantera och foglig. De behöver dock mer utrymme och ljus. Dessa husdjur behöver också färska grönsaker varje dag som ditt barn kan hjälpa till att skära upp. Om du ställer in rätt värme och belysning, är de lätta att ta hand om.

Skäggig drake
  • Artens namn: Pogona vitticeps (2)
  • Vikt: ca 300 – 600 gram
  • Längd: 60 cm
  • Egenskaper: Traditionellt sandfärgad men många olika morffärger finns tillgängliga. Taggig, sträv hud, triangelformat huvud, lång svans.

Skäggiga drakar är lätta att hantera och inte farliga. De är dock känsliga för stress och behöver hanteras varsamt för att inte skada dem.

Vi har skrivit många artiklar om hur man tar hand om skäggiga drakar och du får kolla där allt som du behöver veta om dem.

3. Majsorm

Om ditt barn inte gillar ödlor kan en majsorm vara ett bra alternativ. De är lugna och enkla att hantera, och finns i några olika färger. Majsormar är tysta och rena, och behöver inte mycket uppmärksamhet, mat eller belysning. De behöver bara en trygg bur och lite värme från en lampa.

Vuxna majsormar behöver bara matas en gång i veckan eller så, men du och ditt barn måste vara bekväma med att mata ditt husdjur med döda möss som förvaras i frysen.

Majsorm
  • Artens namn: Pantherophis guttatus (3)
  • Vikt: ca 500 – 900 gram
  • Längd: 90 – 150 cm
  • Egenskaper: Traditionellt en röd-kopparfärg men tillgänglig i över 40 varianter, smalt, runt huvud.

Majsormar är populära husdjur eftersom de är ofarliga för människor. De kan försvara sig genom att bita om de känner sig rädda eller hotade, men deras bett är inte giftiga och skadar inte oss.

Innan du köper en majsorm som husdjur, se till att ta reda på om du behöver något särskilt tillstånd eller anmäla dig till kommunen där du bor. Ibland kan det finnas regler och förordningar om att hålla ormar som husdjur, även om de inte är farliga för människor. Så det är viktigt att kolla med kommunen eller besöka deras hemsida för att vara säker på vad som gäller i din kommun. Det kan låta tråkigt, men att följa reglerna är viktigt för att hålla dig och ditt husdjur säkert och undvika problem i framtiden.

4. Blåtungad Skink

Blåtungade skinken är en utmärkt ödla för barn eftersom den är mycket lätt att ta hand om och hantera. Den är lika foglig som de andra ödlorna på listan och behöver inte mycket daglig uppmärksamhet. Men det är viktigt att tänka på att blåtungade skinkar är större än de andra ödlorna på listan, vilket innebär att om ett litet barn av misstag blir bitet, kan det göra ont.

Äldre barn kommer att uppskatta den större storleken på en blåtungad skink och kommer att njuta av att förbereda sina färska frukter, grönsaker och insekter varje dag. Men eftersom de är större behöver de också en större miljö att leva i och rätt värme och belysning för att trivas.

Blåtungad Skink
  • Artens namn: Tiliqua scincoides (4)
  • Vikt: ca 280 – 510gram
  • Längd: 40 till 60 cm (svans inräknad)
  • Egenskaper: Blå tunga, släta fjäll, korta ben, lång kropp.

Blåtungade skinken är tama och lugna djur som är lätt att ta hand om. De är blyga och håller sig vanligtvis nära sina skyddsplatser som kan vara ihåliga stockar eller markskräp. När de känner sig hotade kan de öppna munnen och visa sin blå tunga som ett försvar. De kan också puffa upp kroppen för att se större ut och varna andra djur att de inte är goda att äta. Om de är riktigt rädda kan de tappa sin svans, men den kan sedan växa ut igen.

5. Kungspyton – Ball Python

Kungspyton är en annan bra orm som kan vara ett bra husdjursalternativ för barn. De kan dock vara lite tjockare än majsormar, så små barn kan behöva hjälp för att hantera dem. Precis som med majsormar behöver kungspyton fördödade möss som mat, men om det inte stör dig eller ditt barn kan de vara ett bra alternativ.

Det är dock viktigt att komma ihåg att kungspyton kan leva i flera decennier, så om du inte är redo att ta hand om den här ormen under en lång tid kan det vara något att tänka på. Men om du söker en långlivad och foglig husdjursreptil är kungspyton definitivt ett utmärkt alternativ att överväga.

Kungspyton - Ball Python
  • Artens namn: Python regius (5)
  • Vikt: ca 1000 – 2000 gram
  • Längd: 1 to 1,8 m
  • Egenskaper: Tjockkropp, kamouflagefärger, svart, brunmönstrat, trekantigt huvud.

Eftersom alla reptiler är potentiella bärare av infektionssjukdomar, såsom salmonella, tvätta alltid händerna före och efter hantering av ditt reptil- eller livsmiljöinnehåll för att förhindra potentiell spridning av sjukdomar.

Du kan läsa vår artikel om kungspyton som husdjur: Hur man tar hand om den.

Gravida kvinnor, barn under 5 år, pensionärer och personer med nedsatt immunförsvar bör kontakta sin läkare innan de köper eller tar hand om reptiler och bör överväga att ha ett annat husdjur än en reptil.

6. Rysk stäppsköldpadda

Om ditt barn inte är intresserad av att ha en smidig och rörlig reptil som husdjur kan en sköldpadda vara ett bättre alternativ. Ryska sköldpaddor är mycket lugna, tysta och lever länge. De kräver värme, belysning och färska växter varje dag, men deras storlek och temperament passar perfekt för barn.

De är också mycket tåliga, vilket är perfekt för yngre barn som kanske behöver lära sig att ta hand om husdjur på ett varsamt sätt. Det bästa av allt är att sköldpaddor har sina egna inbyggda hjälmar!

Rysk stäppsköldpadda som husdjur
  • Artens namn: Agrionemys horsfieldii och Testudo horsfieldii (6)
  • Vikt: ca 300-1500 gram
  • Längd: 10 till 20 cm
  • Egenskaper: Solbruna, bruna och svarta markeringar, lågt till marken, rundad ryggsköld.

Du kan läsa vår artikel om Rysk stäppsköldpadda som husdjur: Hur man tar hand om den.

För att ta hand om en rysk stäppsköldpadda behöver du ge den en varm och solig plats att sola på, och se till att den får en balanserad kost med en blandning av färsk och torkad föda. Dessutom behöver de ha ett stort och säkert utomhusutrymme att röra sig i, med tillgång till vatten för att bada och dricka.

Se också till att de har en tillräckligt stor och djup skål för att dricka och bada i. Dessa sköldpaddor är fridfulla och tåliga, men de kräver fortfarande lite arbete för att ge dem det bästa livet möjligt.

Vilka reptiler ska man att undvika?

Det är viktigt att välja lämpliga husdjur för barn för att säkerställa deras säkerhet och välbefinnande. Aggressiva, stora och giftiga reptiler kan vara farliga för barn att hantera och bör undvikas som husdjur. Dessa djur kräver också särskild kunskap och erfarenhet för att kunna ta hand om dem på rätt sätt.

Stora sammandragande ormar, som boor och pytonormar, kan också vara farliga för barn att hantera. Dessa ormar kan lätt krossa och kväva byten som är mycket större än de själva, vilket gör dem potentiellt farliga för ett barn att hantera. Dessutom är stora sköldpaddor och smidiga och snabba ödlor inte heller lämpliga för barn, eftersom de kan skada ett barn eller ett barn kan skada dem av misstag.

I stället för aggressiva, stora och giftiga reptiler, bör man leta efter husdjur som är mer lämpliga för barn. En del reptiler som kan fungera bra som husdjur för barn inkluderar mindre sköldpaddor, mindre ödlor och ormar som är mer fogliga och inte lika aggressiva.

När man väljer ett husdjur för ett barn är det också viktigt att ta hänsyn till djurets storlek, livslängd och behov. Vissa reptiler, som sköldpaddor, kan leva i flera decennier, vilket innebär att de kräver ett långvarigt engagemang. Andra reptiler, som små ödlor, kan vara kortlivade och kräver mindre tid och engagemang.

Slutligen, det är alltid viktigt att forska och lära sig om en reptil innan man tar hand om den som husdjur. Detta kan hjälpa till att säkerställa att djuret får de bästa möjliga levnadsvillkoren och att barnet kan interagera med det på ett säkert och ansvarsfullt sätt.

Ansvarig utgivare: Tassarna använder endast källor av hög kvalitet, inklusive referentgranskade studier, för att stödja fakta i våra artiklar. Läs vår redaktionella process för att lära dig mer om hur vi fakta kontrollerar och håller vårt innehåll korrekt och pålitligt.
Källor:

edwin polack

Edwin Polack

Skribent

Edwin Polack – Som en veterinär och frilansskribent är jag mycket glad över att dela med mig av min kunskap och erfarenhet med mina läsare och hoppas kunna vara till hjälp med alla problem som presenteras av dina icke-mänskliga familjemedlemmar. Jag är, ursprungligen från USA men jag flyttade till Sverige för att fortsätta min karriär och passion. Jag har hittat en ny kärlek för att arbeta online och skriva om alla typer av djur.