Egyptisk landsköldpadda: Här är svaren på dina vanligaste frågor

Egyptiska landsköldpaddor är populära husdjur på grund av sin charmiga personlighet och lugna natur. Men att ta hand om dem på rätt sätt kräver kunskap och förståelse för deras specifika behov.

Det är inte ovanligt att djurägare har frågor om sin egyptiska landsköldpaddas hälsa, beteende och skötsel, och i den här artikeln besvarar vi några av de vanligaste frågorna som ofta ställs av husdjursägare.

Läs vidare för att lära dig mer om allt från rätt diet och belysning till hur man skapar en bekväm och säker miljö för din egyptiska landsköldpadda.

Frågor och svar

Är en egyptisk sköldpadda ett bra husdjur?

Ja. De kan vara ett bra familjedjur eftersom de är vänliga och allmänt lugna varelser. Även om de är icke-aggressiva, bör barn inte hantera dem utan uppsikt av vuxen för sköldpaddans skull.

Landsköldpaddor kräver viss omsorg och uppmärksamhet, och det är viktigt att förstå deras behov innan man tar beslutet att skaffa en. De kräver till exempel en rätt temperatur och luftfuktighet i sin miljö, och en balanserad kost.

Även om landsköldpaddor är roliga och intressanta husdjur som kan leva länge, är det viktigt att ta reda på allt du behöver veta om hur man tar hand om dem innan du tar hem en som husdjur.

Hur stora blir egyptiska sköldpaddor?

I de flesta fall kommer denna art av sköldpadda inte att växa till att bli större än 12cm i ryggsköldslängd. Honor är vanligtvis större och den största egyptiska sköldpaddan som någonsin registrerats var fortfarande bara 15cm.

Det är dock viktigt att notera att storleken kan variera beroende på ålder, kön och hälsa. Hanar tenderar att vara mindre än honor, och om de inte får tillräckligt med näring och vård kan deras tillväxt och storlek påverkas. När man överväger att skaffa en egyptisk landsköldpadda som husdjur, är det viktigt att ta hänsyn till deras storlek och behov för att säkerställa att de har tillräckligt med utrymme och en hälsosam livsmiljö.

Måste egyptiska sköldpaddor gå i dvala?

Egyptiska sköldpaddor skall inte gå i dvala under vintertid. Egyptiska sköldpaddor går inte naturligt i viloläge, men om de är i temperaturer som är för varma kan du se en minskning av aktivitetsnivån. Om temperaturen överstiger 90 grader Fahrenheit, kommer de att gå in i aestivation, vilket är som sommarversionen av vinterdvala.

Hur länge går egyptiska sköldpaddor i dvala?

Egyptiska sköldpaddor går inte i dvala, men de aestiverar när temperaturen går över 32 grader C och kan vara ett sätt för sköldpaddorna att överleva de torra och varma sommarmånaderna i sin naturliga miljö.

Under aestivation minskar sköldpaddans ämnesomsättning och aktivitetsnivå, vilket gör att de kan spara på energi och vatten. Det är viktigt att notera att aestivation inte är nödvändigt för egyptiska sköldpaddor som hålls som husdjur, eftersom deras livsmiljöer vanligtvis hålls vid en stabil temperatur och fuktighet.. En aestivation är som sommarversionen av vinterdvala, där de kommer att stanna inne i hålor eller gömmor under långa perioder.

Hur vet du om din sköldpadda är en egyptier?

Du kan se genom att titta på deras skal och färg. De kan variera från elfenben till grått, till ljusgula och gyllene. De kommer vanligtvis att ha bruna färger på ryggskölden runt mönstren på ryggen.

Hur länge lever egyptiska sköldpaddor?

De säger att livslängden för en egyptisk sköldpadda är 70 upp till 100 år. Detta kanske bara är möjligt med korrekt skötsel, vilket i slutändan skulle öka deras livslängd.

Men enligt EAZA Reptile Taxon Advisory Group vid Blijdorp Rotterdam Zoo, minskar deras livslängd avsevärt ner till 26,29 år för honor och 22,18 år för män, när de vårdas i fångenskap. Denna studie gjordes baserat på 248 sköldpaddor av arten.

Hur mycket kostar en egyptisk sköldpadda?

Även om du kan hitta dem för mycket billigt, måste du göra din forskning och se till att du köper från en ansedd uppfödare.
För det mesta, på grund av deras lilla storlek och sällsynthet från utrotning, kan du behöva betala runt 10000SEK eller mer för ett bra avelsprogram i fångenskap.

Vad kan jag mata min egyptiska sköldpadda?

Egyptiska landsköldpaddor är herbivorer, vilket innebär att de äter enbart växter. Egyptiska sköldpaddor äter en växtätande diet av vegetation, gräs men inte frukt (pga sockret).

En hälsosam diet för en egyptisk sköldpadda består av olika typer av gräs och ogräs. Det är viktigt att ge sköldpaddan en varierad kost för att säkerställa att den får i sig alla nödvändiga näringsämnen.

Det finns några typer av mat som du absolut inte ska ge din egyptiska sköldpadda. Till exempel kan proteinrik mat som kött, mjölk och ost orsaka matsmältningsproblem och andra hälsoproblem för sköldpaddor.

Dessutom är sköldpaddor känsliga för höga nivåer av fosfor i sin kost, vilket innebär att du bör undvika att ge din sköldpadda livsmedel som innehåller höga halter av detta näringsämne.

För att se till att din sköldpadda får tillräckligt med vatten, är det bäst att ge den en skål med friskt, rent vatten. Detta är särskilt viktigt om du inte ger sköldpaddan grönsaker som innehåller höga halter av vatten. Det är också viktigt att byta ut vattnet i skålen dagligen för att hålla det friskt och rent.

Det är också bra att veta att sköldpaddor kan vara kräsna när det gäller mat, så om du märker att din sköldpadda inte äter eller verkar ha tappat aptiten, kan det vara ett tecken på att något är fel. Det är viktigt att övervaka din sköldpaddas ätvanor och söka veterinärvård om du misstänker att din sköldpadda är sjuk.

Kan egyptiska sköldpaddor äta gurka?

Ja, egyptiska sköldpaddor kan äta gurka, men den bör inte vara huvudfödan. Gurka bör endast utgöra en liten del av sköldpaddans kost, och den måste vara hackad för att förhindra kvävning.

Kan din egyptiska sköldpadda äta tomat?

Ja. Tomater kan vara ett näringsrikt mellanmål för ditt husdjur, men bör dock bara matas som en godbit.

Kan egyptiska sköldpaddor äta bananer?

Ja, egyptiska landsköldpaddor kan äta bananer, men bananer ska inte utgöra en del av deras kost. Bananer är rika på socker och bör därför undvikas.

Slutsats

Den egyptiska sköldpaddan är en liten, supersöt reptil att ha som husdjur.

Om du är förtjust i små sköldpaddor och har tid, utrymme och förmåga att ta hand om denna sällsynta art, kan de vara ett mycket givande husdjur att hålla.

Vi hoppas att du lärde dig mycket av vår artikel och att detta hjälpte till att motivera dig att ta hand om din speciella egyptiska sköldpadda.

LÄS MER:

  1. Utforska den egyptiska landsköldpaddan och lär dig om dess unika egenskaper och behov. Denna sida ger en djupgående överblick över denna sällsynta och fascinerande art.
  2. Lär dig mer om den grekiska landsköldpaddan, en populär och älskad art bland sköldpaddsälskare. Denna sida erbjuder omfattande information om deras vård, beteende och levnadsmiljö.
  3. Förstå vikten av kalcium för grekiska sköldpaddor och hur du kan säkerställa att de får rätt näring. Denna resurs ger råd om kost och kosttillskott för att hålla din sköldpadda frisk.
  4. Upptäck den turkiska landsköldpaddan och dess speciella karaktärsdrag och skötselråd. Denna sida erbjuder detaljerad information om denna intressanta och mindre kända sköldpaddsart.
  5. Utforska den ryska stäppsköldpaddan och lär dig om dess livsstil och vårdbehov. Denna sida innehåller värdefull information för alla som är intresserade av denna robusta och anpassningsbara art.
  6. Läs om den moriska landsköldpaddan (Testudo graeca) och dess unika egenskaper. Denna sida ger insikt i skötsel och bevarande av denna vackra och mångfacetterade art.
  7. Bekanta dig med ätliga växter för landsköldpaddor för att ge dem en hälsosam och balanserad kost. Denna sida erbjuder en omfattande lista över säkra och näringsrika växter som är idealiska för din sköldpadda.
  8. Lär dig om giftiga växter för landsköldpaddor för att hålla din sköldpadda säker i dess omgivning. Denna sida innehåller viktig information om vilka växter som bör undvikas för att skydda din reptils hälsa.
edwin polack

Edwin Polack

Skribent

Edwin Polack – Som en veterinär och frilansskribent är jag mycket glad över att dela med mig av min kunskap och erfarenhet med mina läsare och hoppas kunna vara till hjälp med alla problem som presenteras av dina icke-mänskliga familjemedlemmar. Jag är, ursprungligen från USA men jag flyttade till Sverige för att fortsätta min karriär och passion. Jag har hittat en ny kärlek för att arbeta online och skriva om alla typer av djur.

Ansvarig utgivare: Tassarna använder endast källor av hög kvalitet, inklusive referentgranskade studier, för att stödja fakta i våra artiklar. Läs vår redaktionella process för att lära dig mer om hur vi fakta kontrollerar och håller vårt innehåll korrekt och pålitligt.